„Šiandien Baltarusijoje baisiausias žodis „Ukraina“ (...) Klausiama, ar jūs mums čia nesukursite Ukrainos?“, - baltarusių visuomenės nuotaikas pirmadienį Vilniuje perdavė Vladimiras Nekliajevas.

Buvusio kandidato į prezidentus teigimu, A.Lukašenka šiuo metu yra labai sudėtingoje situacijoje - „giliau į glėbį V.Putinui jis lįsti nebegali, nes uždusins, ir bėgti iš glėbio negali, nes nušaus į nugarą“.

Baltarusijos kairiųjų lyderis Sergejus Kaliakinas per Seime surengtas Lietuvos ir Baltarusijos partijų konsultacijas pasakojo, kad opozicijos atstovams savo šalyje prakalbus apie permainas, iškart sulaukiama klausimo, ar nebus karo.

Jis ir Baltarusijos Jungtinės piliečių partijos vadovas Anatolijus Lebedka prognozavo, kad artėjant Baltarusijos prezidento rinkimams 2015 metais paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas A.Lukašenka mėgins pagerinti santykius su Europa. Taip buvo nutikę ir 2010 metais, bet baigėsi dar žiauresnėmis represijomis politinių oponentų atžvilgiu.

„A.Lukašenka santykių su Europa atšilimą visuomet parduoda Kremliui. Jis paprašo kredito ir jį gauna. Tas europiečių laukia ir 2015 metais“, - teigė Baltarusijos krikščionių demokratų atstovas Pavelas Severinecas.

Jis ragino europiečius tai išnaudoti reikalaujant paleisti visus politinius kalinius. Anot P.Severenico, tai sumažintų baimės atmosferą jo šalyje ir nors keletą mėnesių leistų įkvėpti laisvesnio oro.

A.Lebedka savo ruožtu teigė, kad Rusija sieks susilpninti Baltarusijos kariuomenę, išlaikant gerą karinę infrastruktūrą, kad ja galėtų naudotis.

Svečias Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui Benediktui Juodkai įteikė marškinėlius su užrašu, raginančiu išlaisvinti politinius kalinius.

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius Baltarusijos opozicijos atstovus savo ruožtu ragino būsimus prezidento rinkimus panaudoti ne siekiant pergalės juose, kas nerealu, bet kuriant pasitikėjimą visuomenėje.

„Šie rinkimai labai svarbūs kovojant dėl žmonių pasitikėjimo, ne tik dėl rinkimų rezultatų. Pergalė rinkimuose sunkoka būtų žinant visas aplinkybes, bet reikia stengtis laimėti daugiau pasitikėjimo“, - sakė jis ir priminė Lietuvos Sąjūdžio istoriją. A.Kubilius pabrėžė, kad Sąjūdis Lietuvoje rinkimus laimėjo, kai įgijo žmonių pasitikėjimą.

Trečią kartą surengtose politinėse konsultacijose Vilniuje dalyvauja Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai, Baltarusijos opozicinių demokratinių partijų lyderiai - Anatolijus Liabedzka, Vladimiras Nekliajevas, Pavelas Severinecas, Sergejus Kaliakinas.