Išnagrinėjusi skundą dėl A.Kubiliaus dalyvavimo šioje taryboje EPK trečiadienį nusprendė atsižvelgti į tai, kad taryba praktiškai veiklos nevykdė, o A.Kubiliui patarė „vadovautis savo sąžine ir apsispręsti dėl dalyvavimo tokios tarybos veikloje“.

„Mano sąžinė sako, kad Ukrainai riekia padėti visomis išgalėmis“, - BNS komisijos sprendimą trečiadienį komentavo A.Kubilius.

Į EPK dėl A.Kubiliaus veiklos Ukrainoje kreipėsi „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas, keldamas klausimą, ar tai neprieštarauja Konstitucijai. Konstitucija numato, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ar organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

A.Kubiliaus vertinimu, M.Zasčiurinskas per siaurai žiūri į KT nutarimą ir neatsižvelgia į tai, kad jo buvimas taryboje visiškai atitinka Lietuvos vykdomą užsienio politiką, taigi, ir tautos interesus.

„Aš manau, kad yra klaidingas supratimas. Ponas M.Zasčiurinskas paskaitė KT sprendime vieną sakinį ir taip formaliai pažiūrėjęs pradėjo kelti klausimus ir abejoti. Paskaičius visą KT išaiškinimą, ten labai aiškiai pasakyta, kad Seimo narys turi atstovauti tautos interesams, ir negali atstovauti privatiems interesams, todėl ir yra draudimas dirbti privačiose struktūrose. Tu tarpu parama Ukrainai, mano įsitikinimu, yra vienas iš svarbiausių šiandieninių valstybės uždavinių, ir todėl tą veiklą patarėjų taryboje matau kaip paramą Ukrainai, todėl nematau jokio prieštaravimo Konstitucinio Teismo išaiškinimui“, - kalbėjo opozicijos lyderis.

Be to, A.Kubilius atkreipia dėmesį, jog Ukrainos prezidento taryba suburta kaip forumas, seminaras, nėra pasirašyta jokių sutarčių, kaip ir jokio atlygio, tai tik „galimybė perduoti savo patirtį, kuri Ukrainai yra labai reikalinga“.

Praėjusią savaitę EPK paaiškinimus teikęs A.Kubilius taip pat sakė, kad Ukrainos prezidento P.Porošenkos patarėjų taryba išties veikia tik teoriškai, nėra įvykusio nei vieno jos susitikimo.

Minėtą tarybą Ukrainos prezidentas Petro Porošenko įsteigė šių metų gegužę. Jai be A.Kubiliaus priklauso Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto vadovas Elmaras Brokas, buvęs Švedijos užsienio reikalų ministras Karlas Bildtas (Karlas Biltas), buvęs Slovakijos premjeras Mikulašas Dzurinda, švedų ekonomistas Andersas Aslundas (Andersas Oslundas), JAV senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas), buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, kiti žinomi politikai ir ekspertai.