„Aš pasitikiu Lietuvos teisėsauga, aš balsavau už tai, kad ta byla tiesiog baigtųsi, ir pripažinti tą Lietuvos teismų sprendimą koks jis bebūtų, ir judėti į priekį. Aš tą patį ir Viktorui sakiau, kad nėra taip baisu ir tame kalėjime pabūti. Jeigu jau eini tokį kelią į politiką ir įvyksta kažkokie niuansai, ir teismas tave pripažįsta kaltu, tai gali tekti šiek tiek pabūti kalėjime ir tą bausmę atlikti. Tai, manau, kad kito kelio nėra. Jeigu eini į rinkimus toje šalyje, reiškia, ta šalimi pasitiki. Jisai pasirinko eiti Lietuvoje į rinkimus, tai, vadinasi, jis Lietuva pasitiki. Jeigu aš einu į rinkimus, tai pasitikiu Lietuva ir turiu pripažinti tą sprendimą, kokį Lietuvos teismas priimtų“, – Eltai telefonu iš Briuselio sakė A. Guoga.

A. Guoga manė, kad siūlymui V. Uspaskicho teisinės neliečiamybės klausimą grąžinti atgal į Teisės komitetą nebuvo jokio pagrindo. Pasak jo, komitetas šį klausimą svarstė 10 mėnesių, daugiau komitetas neturėjo ko papildomai pasakyti.

„Tikrai maksimaliai buvo „pratempta“. Tikrai reikia pagirti Viktoro komandą- tikrai jie nuostabiai dirbo, kad būtų „pratempta“, pravilkinta, ir tai labai sėkmingai padarė. Vis dėlto 9 mėnesius pratempė. Reikia juos pasveikinti“, – sakė EP ir prognozavo, kad grąžinus klausimą atgal į komitetą ir dėl neliečiamybės panaikinimo balsavus po poros savaičių, rezultatas būtų buvęs toks pats.

Liberalų sąjūdžio atstovas negalėjo pasakyti, kaip balsavo kiti kolegos lietuviai europarlamentarai, tik patvirtino, kad už V. Uspaskicho neliečiamybės panaikinimą pasisakė ir jo partijos bičiulis Petras Auštrevičius. Tačiau A. Guoga stebėjosi, kad nemažai EP narių sutiko, kad šis klausimas būtų grąžintas į Teisės komitetą.

„Žmogus dirbo, tikrai jam nėra lengva, reikia jį užjausti, jisai tikrai ilgai dėl to kovojo. Bet aš manau, kad Lietuva turi judėti į priekį ir mes turime pasitikėti savo teismais, nes kito kelio mums nėra gyventi oriai. Jeigu jais čia nepasitikėsime, bus neapykanta, tai kelio į priekį nėra“, – pokalbį baigė A. Guoga.

Kitas Lietuvos europarlamentaras – Gabrielius Landsbergis – taip pat teigiamai įvertino EP sprendimą.

„Pagaliau. Teisingumas triumfuoja! Uspaskichas dėjo dideles pastangas tiek užkulisiuose (įdarbindamas liberalų lyderio žmoną), tiek pačioje posėdžių salėje – paskelbė bado streiką, atėjo su ramentais ir užrašais ant pilvo, dar vakar ir šiandien siuntinėjo laiškus visiems parlamentarams. Raginau savo kolegas iš didžiausios grupės parlamente nepasiduoti šiam propagandiniam spektakliui. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad kolegos europarlamentarai liko principingi ir nuoseklūs. Parlamentas negali būti saugus užutėkis slapstantis nuo teisingumo ir siekiant sulaukti senaties termino. Lietuva yra demokratinė ir teisinė valstybė, pajėgi savarankiškai ir objektyviai pasiekti teisingumo“, – socialiniame tinkle rašė politikas.

Trečiadienį plenariniame posėdyje EP nariai balsuodami rankomis didele balsų persvara patvirtino sprendimą leisti panaikinti V. Uspaskicho neliečiamybę.

EP balsavo, ar grąžinti V. Uspaskicho bylą atgal į Teisės reikalų komitetą. Šį siūlymą palaikė 203, nepalaikė 348 europarlamentarai.