Apkaltinti pareigūnai tik gūžčioja pečiais. Pasirodo, afganistaniečiui darbą siūlo ne tik A. Guoga, be to, atvykėliui pirmiausia reikia gauti leidimą gyventi Lietuvoje. Tačiau A. Guoga aiškina jau sukirtęs rankomis su Basiru ir mokės jam tiek, kiek paprastai moka savo darbuotojams.

Internete savo pagalbos prašymą paviešinęs ir po to į Lietuvą atvykęs afganistanietis mūsų šalyje prašo prieglobsčio. Kol bus apsvarstytas jo prieglobsčio klausimas, vyras gyvena Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje.

Praėjusią savaitę liberalas A. Guoga feisbuke paskelbė, kad „Basirui viskas bus gerai“ – kol kas jis galės mokinio statusu apsistoti politiko valdomame turizmo komplekse „Tony Resort“ Anupriškėse. „Kai bus sutvarkyti migracijos dokumentai, Basiras galės ir nuolatinio darbo sutartį gauti. Palaikysiu ir jo pastangas atsivežti šeimą“, – rašė A. Guoga, afganistaniečiui pažadėjęs apgyvendinimą, maitinimą ir „normalų atlygį“.

Tačiau sekmadienį jis pareiškė, kad visa ši istorija pradeda įgauti politinį atspalvį. A. Guoga pasiskundė, kad praėjusį penktadienį Basiras, kaip žadėjo, neatvyko į Anupriškes.

„Po to sugedo Pabėgėlių priėmimo centro mašina, turėjusi penktadienį pavėžėti Basirą iki Anupriškių. Sakom, jokių problemų, gerbiamas direktoriau, mes patys atvažiuosim sekmadienį ir atsivešim Basirą. Dar geriau, nes kaip tik šiandien planavau visą dieną būti Anupriškėse ir mielai pats būčiau su Basiru susitikęs. O direktorius sako: ne, ne, ne, ne taip greitai viskas. Mums INSTANCIJOS iš viršaus nurodė neskubėti su Basiro įdarbinimu pas Guogą ir neleisti jo į Anupriškes. Va čia man pakirto kojas. Koks sveiko proto pareigūnas gali stabdyti pabėgėlio, ir taip daug vargo patyrusio žmogaus, galimybę iš naujo pradėti kurti sau gyvenimą?

Pasirodo, kažkam daug labiau rūpi, kad tik, neduokdie, Guoga nepadarytų gero darbo. Ir jiems nesvarbu, kad dėl to nukenčia niekuo dėtas žmogus“, – feisbuke rašė A. Guoga.

Jis aiškino atvažiavęs į Ruklą, norėjęs pats pakalbėti su Basiru, tačiau šis buvęs Vilniuje.

„Robertas Mikulėnas, Pabėgėlių priėmimo centro direktorius, minėjo, kad jei norime paspartinti Basiro įdarbinimo „Tonyresort‘e“ reikalus, turime „paderinti“ tiesiai su VRM viceministru socialdemokratu Elvinu Jankevičiumi. Daugiau komentarų neturiu. Tik labai tikiuosi, kad politiniai žaidimėliai nepakenks Basiro ateičiai“, – politinius žaidimus įžvelgė EP narys.

Arūnas Valinskas, Antanas Guoga, Violeta Mičiulienė

Tačiau jau tą patį sekmadienio vakarą A. Guoga dėkojo pareigūnams, kurie jam galiausiai padėjo susitikti su Basiru. „Ir jau turim pirmąją „Tonyresorte“ Basiro pagautą žuvį! Sutarta. Jis čia apsigyvens, mokysis, o kai jau galės, pradės dirbti. Labai tikiuosi, kad pavyks ir Basiro šeimą atvežti. 22 metų jaunuolis, kuris tikrai nuoširdžiai pamilo Lietuvą. Turim padaryti viską, kad nenusiviltų“, – nuotrauka iš savo rezidencijos pasidalijo A. Guoga.

Sugedo du automobiliai

„Nematau čia jokių politinių žaidimų, čia nesusikalbėjimas. Nemačiau aš A. Guogos, jis čia buvo atsiuntęs savo padėjėją, penktadienį planavome nuvažiuoti apsižiūrėti, tačiau subyrėjo dvi mūsų mašinos, viena mašina šiandien subyrėjo galutinai, gerai, kad ja nevažiavome, būtų pusiaukelėje subyrėjusi“, – DELFI aiškino Pabėgėlių priėmimo centro direktorius R. Mikulėnas.

Abdulas Basiras Yoususi

R. Mikulėno teigimu, Basiras gyvena Rukloje ir turi darbo pasiūlymų ne tik iš A. Guogos, bet ir iš kitų įmonių. „Aš įtakos nedarau, čia jo paties apsisprendimas, kur norės, prašau, galės važiuoti ir dirbti, aš čia jo nelaikau“, – tvirtino jis. R. Mikulėnas sakė tik atkreipęs Basiro dėmesį į atlyginimą. Be to, atvykėlis užsiminė, kad jam darbas pas A. Guogą siūlomas tik iki rudens.

R. Mikulėno teigimu, afganistaniečiui Lietuvoje padeda ir pataria pažįstami kariškiai. Basiras šiuo metu Rukloje tobulina lietuvių kalbą, bando skaityti.

Viceministras: jis dar neturi leidimo gyventi Lietuvoje

A. Guogos pareiškimai nustebino ir vidaus reikalų viceministrą E. Jankevičių.

„Jis dar nėra iki galo praėjęs visų procedūrų, jam dar nėra suteiktas vienoks ar kitoks statusas. Be šio statuso suteikimo, jis kol kas dar nėra gavęs leidimo laikinai arba nuolatos gyventi Lietuvoje. Be šio leidimo neišeina įsidarbinti“, – aiškino E. Jankevičius.

Elvinas Jankevičius

Tuo metu pirmajai į Lietuvą iš Irako perkeltai pabėgėlių šeimai laikinas leidimas gyventi Lietuvoje suteiktas tą pačią dieną. Viceministro aiškinimu, tokia sparta pritaikyta, nes minėta šeima pareigūnų buvo iš anksto patikrinta. Basiro procedūrinius klausimus tikimasi išspręsti per balandį.

E. Jankevičius užtikrino, kad šioje situacijoje jokios politikos nėra. Jis tuo patikinti žada ir A. Guogą, kurį sveikina už pasiryžimą atvykėlį įdarbinti.

A. Guoga pirmadienį DELFI sakė su Basiru jau sukirtęs rankomis. Pasak A. Guogos, vidutinis atlyginimas „Tony Resort“ siekia 600-700 EUR, tiek esą gali tikėti ir Basiras.