Tačiau tai – tik žodžiai, įsitikino Knygų mugės lankytojai, kelias valandas prieš renginį ir po jo eilėje laukę autobiografinės knygos „Generolo Sena Karvė istorija“ autoriaus A. Čekuolio autografo.

„Pasakysiu, kad šitą knygą aš mezgiau ne tai, kad visą gyvenimą – gyvenimą aš gyvenau. Bet dešimt metų galvojau, kaip parašyti, kas supras? Kaip rašyt apie savo gyvenimą ir nekalbėti apie moteris? O kalbėti negali, nes dar gyvos“, - sąmoju žarstėsi A. Čekuolis.

Moterys, rašytojo žodžiais, įeina į pirmą mūsų visų gyvenimų ešaloną: mažiau geria, ilgiau gyvena, sveikesnės. „Ir paklusti moteriai, tarp mūsų kalbant, visai nėra blogai. Kartais matau – lipa ant galvos. Manau, tiek to: nupliksiu – pačios nukris“, - kalbėjo A. Čekuolis.

Be pagražinimų

Pasak autoriaus, jo gyvenimas sutapo su sunkia istorija. Tėvai buvo kaimo mokytojai. Neturėjo, kur jo padėti, todėl būsimas žurnalistas tai pas vieną į klasę atropodavo, tai pas kitą. „Galiu pasakyti, kad aš nuo pat gyvenimo pradžios raštingas“, - juokavo A. Čekuolis.

Kalbėdamas apie tai, kodėl nesirėmė istorija, autorius sakė, jog Lietuvą bandė parodyti per save, nes nėra istorikas.

„Knyga ne apie mane. Vienas žmogus nevertas, kad dėl jo būtų taip skeryčiojamasi. Tačiau apie save kalbėdamas pamėginau stskleisti tą visą laikotarpį, kuriuo gyvenau Lietuvoje. Be pagražinimų“, - sakė rašytojas.

Apie ryšius su KGB

Kaip pripažino TV laidų vedėjas, jam atsibodo „atsiloti“ kiekvienam, siejusiam jį su KGB.

„Jeigu žmogus sovietiniais metais dirbo užsienyje, būtinai bus pateptas raudonu aliejuku. Tai parašęs laukiu, kad likę gyvi etatiniai saugumiečiai tai patvirtins arba paneigs“, - intrigavo autorius.

Pasak A. Čekuolio, jį „buvo galima naudoti tik žvalgyboje, užsienyje“.

„Nebuvau bilduku, bet užsienio žvalgyboje kartais tekdavo“, - sakė sovietimečiu daug laiko svetur praleidęs žurnalistas.

Autobiografinės knygos „Generolo Sena Karvė istorija“, kurią išleido leidykla „Alma littera“ pristatymą vedęs TV laidų vedėjas Vytaras Radzevičius sakė knygą perskaitęs per vakarą - „greituoju skaitymu“.

„Literatūros fronte nieko naujo – A. Čekuolis išleido naują knygą. Ji ypač įdomi tuo, kad pilna autobiografinių detalių“, - sakė V. Radzevičius. Ištraukas iš knygos skaitė LRT vyriausioji režisierė Asta Einikytė

Šeštoji 82 metų žurnalisto knyga

Kaip rašė DELFI, naujausia rašytojo, žurnalisto ir keliautojo A. Čekuolio knyga „Generolo Sena Karvė istorija“ intriguoja ne tik autoriaus vizitine kortele tapusia enciklopedine publicistika, bet ir pažadu artimiau pažinti jį patį.

Šįkart A. Čekuolis ryžosi autobiografijai, kurioje atsako į iki šiol įvairių vertinimų sulaukusius klausimus apie savo gyvenimą ir karjerą.

Generolo Sena Karvė istorija“ pasakoja apie tai, kaip ne vienai skaitytojų ir televizijos žiūrovų kartai pažįstamas A. Čekuolis susiformavo kaip autorius ir žmogus.

82-ejų metų sulaukusio rašytojo gyvenimas sutapo su lemtingais Lietuvai laikotarpiais – Antruoju pasauliniu karu, vokiečių ir sovietų okupacijomis bei vėl atgauta Nepriklausomybe. Anot jo paties, knygoje pateikiamas šių įvykių koncentratas, trumpi istorijos blyksniai.

„Rašiau tik apie dalykus, kuriuos pats mačiau ar patyriau. Mintys šiai knygai kaupėsi ne vienerius metus. Be to, anksčiau apie tokios atviros knygos pasirodymą negalėjau nė pasvajoti“, – teigia A. Čekuolis.

Autorius prisipažįsta, kad vis dar tenka išgirsti įvairių nuomonių, kodėl jam sekėsi dirbti užsienyje sovietiniais metais. A. Čekuolis žada atskleisti tiesą, kuri užkirs kelią įvairioms spekuliacijoms ir spėliojimams, bei kviečia skaitytojus ją sužinoti knygos skyriuje intriguojančiu pavadinimu „Ungurys KGB kumštyje“.

Antrojoje knygos dalyje nagrinėjamos šiuolaikinio pasaulio aktualijos, taip pat – tikri ir melagingi mitai.

„Generolo Sena Karvė istorija“ – jau 6-oji Algimanto Čekuolio knyga.