„Lietuvos piliečiai buvo nušalinti, nes nepakluso reikalavimams, bet detalių, kaip laikoma įgula (nežinome)“, - penktadienį žurnalistams sakė L.Linkevičius.

Jis sakė, kad į ministeriją iškvietė ambasadorių, o Rusijai bus siunčiama nota.

„Buvo iškviestas Rusijos ambasadorius į Užsienio reikalų ministerija, jo pareikalauta paaiškinti aplinkybes, pareikalauta paleisti laivo įgulą, nes tai yra pažeidimas tarptautinės teisės ir visų taisyklių. Taip pat kreipėmės į Europos Komisiją ir Europos žvejybos kontrolės agentūrą ir seksime informaciją, stebėsime, kuo viskas baigsis ir reikalausime paleisti įgulą ir laivą. Artimiausiu metu norime suregistruoti duomenis ir jie kartu su nota keliaus į Rusiją“, - sakė ministras.

Anot L.Linkevičiaus, žvejyba vyko tarptautiniuose vandenyse.

Linas Linkevičius
„Jie vykdė krabų žvejybą tarptautiniuose vandenyse. (...) Pagal palydovinę sistemą kiekvieno laivo buvimo vieta fiksuojama valandos tikslumu ir žinoma jo buvimo vieta, todėl tvirtinti galime, kad laivas buvo būtent tarptautiniuose vandenyse. Tas incidentas prasidėjo nuo to, kad priplaukė laivas su Rusijos vėliava, ginkluoti asmenys pareikalavo plaukti link Murmansko uosto, kai laivo vadovybė ir kapitonas atsisakė tai padaryti, jėga buvo nušalintas ir vis tiek laivas transportuojamas į Murmansko uostą“, - sakė ministras.

Pasak jo, jei Rusijos spaudoje rašoma tiesa ir laivą sulaikė pasienio pareigūnai, jie neturėjo teisės to daryti.

„Man kiek keista, kad Rusijos spaudoje rašoma, kad sulaikė pasienio pareigūnai, nes jie neturėjo ką veikti tarptautiniuose vandenyse, tai galėjo būti žvejybos inspekcija ir tai tarptautiniuose vandenyse jie neturi ten jurisdikcijų“, - aiškino ministras.

Tačiau L.Linkevičius sakė, kad kol kas sudėtinga vertinti, ar šis incidentas yra nesusipratimas, ar Rusijos provokacija.

„Pagal tarptautinę praktiką pasitaiko netyčinių įplaukimų į išskirtinę ekonominę zoną, jeigu tai būtų išskirtinėje Rusijos ekonominėje zonoje, tai jų veiksmai būtų neteisėti, būtų galima vadinti brakonieriavimu arba kažkaip kitaip, bet tai ne tas atvejis. Galima, viena vertus, vertinti kaip techninį nesusipratimą arba kaip virtinė įvykių, kurių mes turime pakankamai ir komentuojame vos ne kiekvieną savaitę. Kaip aš sakau, bandymas mūsų kantrybės ir nervų sistemas ir įtampos kurstymas, bet neskubėkime, gali būti visko“, - aiškino Lietuvos atstovas.

Jis sakė, kad Europos žvejybos kontrolės agentūra iš Rusijos taip pat kol kas negavo paaiškinimų.

„Be abejo, kad bus pareikalauta iš tarptautinių institucijų paaiškinimo, nes kol kas tiek, kiek žinau, Europos žvejybos kontrolės agentūra irgi kreipėsi į Rusijos atstovus, jie taip pat negavo jokio paaiškinome“, - teigė L.Linkevičius.

Pasak ministro, trys Lietuvos piliečiai, priklausantys įgulai, yra laivo vadovai, laivas priklauso „Arctic Fishing“.

„Arctic Fishing“ uždarajai akcinei bendrovei priklausantis, registruotas Lietuvoje, plaukiantis su Lietuvos vėliava. Įguloje yra 28 asmenys, iš kurių 3 yra Lietuvos piliečiai, bet čia kaip tik vadovaujantis personalas - kapitonas, mechanikas“, - sakė ministras.

Rusijos FST: bėgo į Norvegiją su FST pareigūnais ant denio

Anot Rusijos žiniasklaidos, dėl bausmės „Jūros Vilko“ kapitonui spręs Murmansko teismas. M. Karpenka esą nurodė, kad bauda už kiekvieną Rusijos zonoje pagautą krabą gali siekti daugiau kaip 500 rublių (apie 35 Lt), o Lietuvos laive esą rasta net 15 tonų laimikio.

„Komsomolskaja pravda“ taip pat tvirtina, neva laivo savininkas kapitonui nurodė „mesti krabų gaudykles ir bėgti į Norvegijos ekonominę zoną“.

M. Karpenka patvirtino, kad panaudota prievarta, bet apsieita be įspėjamųjų šūvių.

Savo ruožtu Rusijos federalinio saugumo tarnyba (FST) taip pat skelbia oficialią versiją savo puslapyje.

Esą „Jūros Vilko“ kapitonas ne tik bandė bėgti, bet tai darė „ant denio laikydamas FST pasienio tarnybos inspektorių grupę“.

A. Butkevičius: Rusijos pareigūnai elgėsi labai grubiai

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius teigia manantis, kad Lietuvoje registruoto žvejybinio laivo sulaikymas gali būti vertinamas kaip spaudimas Lietuvai dėl jos užsienio politikos Ukrainos klausimu. Kaip žinoma, Lietuva ginkluotame Ukrainos ir Rusijos konflikte palaiko ukrainiečių pusę ir deda diplomatines pastangas Ukrainos suartėjimui su Vakarais. 

„Žinote, čia tikriausiai taikomi tam tikri įbauginimo metodai Lietuvai dėl to, kad Lietuva yra aktyvi ir pasisako už įvykius, kurie vyksta Ukrainoje. Mes tikrai labai jaudinamės dėl to, kas ten vyksta, padedame Ukrainai ir tikrai padėsime, sekame pokyčius kiekvieną dieną. Kiti dalykai man nežinomi. Galima spėlioti ir daryti išvadas, bet galutinai parodys laikas“, - penktadienį žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Algirdas Butkevičius
Premjeras pasakoja informaciją apie bendrovės „Arctic Fishing“ sulaikytą laivą „Jūros vilkas“ gavęs penktadienį apie pietus iš užsienio reikalų ministro L. Linkevičiaus. A. Butkevičiaus teigimu, „Jūros vilkas“ buvo sulaikytas Rusijos žvejybos inspektorių, pasitelkusių pasieniečius, su laive dirbančiais žmonėmis elgtasi labai grubiai.

„Mane informavo, kad Rusijos žvejybos inspektoriai, pasitelkę pasieniečius, Lietuvos žvejybiniame laive dirbančius žmones vos ne suėmė. Tiesiog jiems buvo pasakyta, kad jie vykdo žvejybos veiklą Rusijai priklausančiose žvejybinėse teritorijose, nors pagal mūsų turimą informaciją jie tikrai nebuvo įplaukę į jų vandenų teritoriją. Pagal pateiktą informaciją, jie elgėsi labai grubiai“, - pasakojo premjeras.

„Po to įgula buvo nušalinta nuo laivo valdymo ir laivas buvo tempiamas į Murmansko uostą, nors tarptautinė teisė apibrėžia visiškai kitaip: jeigu iškyla toks konfliktas, tai turi būti perspėjimas, jeigu reikia – tada kreipiasi į mūsų ambasadą, esančią Rusijoje. Gali būti surašomi tam tikri dokumentai. O šitas atvejis mums visiškai nesuprantamas, netoleruojamas. Mes elgiamės teisiniais būdais, teikiame notą Rusijos ambasadai ir prašome, kad būtų kuo greičiau paaiškinta. Žemės ūkio ministrė, kiek žinau, irgi kreipėsi dėl paaiškinimo. Bet kol kas jokių atsakymų neturime“, - pridūrė A. Butkevičius.

Į URM iškviestas Rusijos ambasadorius

Penktadienį į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją dėl žvejybinio laivo, plaukiojančio su Lietuvos valstybės vėliava, sulaikymo Barenco jūroje iškviestas Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas.

Kaip informuoja URM, užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas pareikalavo Rusijos Federacijos paaiškinimų, kodėl buvo sulaikytas ir velkamas į Murmansko uostą tarptautiniuose vandenyse plaukęs Lietuvoje registruotas žvejybinis laivas „Jūros vilkas“, priklausantis UAB „Arctic Fishing“.

Lietuvos žiniomis, laivo įgulą sudaro 28 asmenys, 3 iš jų – Lietuvos Respublikos piliečiai.

Užsienio reikalų ministerija ragina Rusijos Federaciją nuosekliai laikytis Jungtinių Tautų jūrų teisės konvencijos, prie kurios prisijungusi ir Rusija, nuostatų, bei nedelsiant paleisti laivą ir jo įgulą.

Lietuva perdavė turimą informaciją bei įrodymus Europos žuvininkystės kontrolės agentūrai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3192)