Dėl šios priežasties A. Butkevičius nemato reikalo vertinti K. Trečioko elgesio, kaip kad reikalauja prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Aš manau, jūs, žurnalistai, esate susipažinę su išsamiu tyrimu. Tyrimo tikslas buvo nustatyti, ar Vyriausybės nutarimas 343, turėjo ką bendro su Vijūnėlės dvaru, ar nebuvo daroma įtaka ministrams, ministrui pirmininkui, kad jis būtų priimtas ir kad esą būtų galima įteisinti Vijūnėlės dvarą. Turiu atsakingai pasakyti, kad teisėsaugos institucijos, kurios išsamiai, nuodugniai ir atsakingai atliko tyrimą, savo išvadose parašė aiškiai: Vyriausybės nutarimas 343 neturi nieko bendra su keliamais kažkieno reikalavimais“, - aiškina A. Butkevičius.

Tačiau premjeras kiek klysta: prokurorai nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisėto poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo, nes nerado nusikaltimo sudėties, bet nieko nepareiškė dėl Vyriausybės nutarimo 343 ir Vijūnėlės dvaro sąsajų. Prokurorai medžiagą perdavė Seimo Antikorupcijos komisijai ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

Liberalai savo ruožtu inicijuoja interpeliaciją K. Trečiokui dėl to, kad liudydamas Antikorupcijos komisijoje jis aiškino, esą niekas jam dėl Vyriausybės nutarimo neskambino ir neskubino jo pateikimo Vyriausybei.

Tačiau nutraukto ikiteisminio tyrimo medžiaga buvo paviešinta, o joje yra telefoniniai Druskininkų mero ir socialdemokratų vicepirmininko Ričardo Malinausko pokalbiai dėl kuo skubesnio Vyriausybės nutarimo priėmimo.

Meras skambino aplinkos ministrui K. Trečiokui, ūkio ministrui Evaldui Gustui, premjerui ir partijos pirmininkui A. Butkevičiui, Vyriausybės kancleriui Alminui Mačiuliui, Vijūnėlės dvaro savininkui atstovaujančiam advokatui Pranui Makauskui ir kitiems suinteresuotiems asmenims. Paviešintuose pokalbiuose juodu ant balto parašyta, kad Vyriausybės nutarimo priėmimo būtinai reikia dėl artėjančio paskutinio Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdžio.

- Aplinkos ministerija nutarimo pakeitimo projektą parengė 2015 m. rugsėjo 22 d.

- Vyriausybė nutarimą priėmė 2015 m. rugsėjo 23 d.

- Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdis vyko 2015 m. rugsėjo 29 d.

- Vyriausybės nutarimas įsigaliojo 2015 m. rugsėjo 30 d.

Vilniaus apylinkės teismas savo sprendime paminėjo minimą Vyriausybės nutarimą kaip papildomą motyvą atmesti ieškovo reikalavimams, nors nutarimas dar buvo neįsigaliojęs. Ieškovas buvo viešąjį interesą gynusi Generalinė prokuratūra.

A. Butkevičius ketvirtadienį pareiškė paprašęs aplinkos ministro K. Trečioko parašyti jam raštu, ar nebuvo kokių nors atskirų pokalbių su R. Malinausku dėl Vijūnėlės dvaro.

„Jis neturėjo pokalbių dėl Vijūnėlės dvaro. Aš jo paklausiau. Ministrai turi pokalbių labai daug, merai dažnai skambina ir ministrui pirmininkui“, - teigia premjeras.

Klausiamas, ar skaitė paviešintas pokalbių išklotines, A. Butkevičius patvirtino skaitęs.

Išklotinėse aiškiai minimas Vyriausybės nutarimas 343, kuriuo, kaip papildomu motyvu, paskui rėmėsi Vilniaus miesto apylinkės teismas, spręsdamas dėl Vijūnėlės dvaro statybų teisėtumo. Vijūnėlės dvaras priklauso sutuoktiniams Žilvinui ir Zinai Poviloniams, tačiau R. Malinauskas yra teigęs, kad būtų visai nieko prieš įsigyti statinį.

Paviešintuose pokalbiuose Druskininkų meras R. Malinauskas aiškiausiai sako, kad Vyriausybės nutarimas labai svarbus prieš artėjantį teismą.

Pavyzdžiui, 2015 m. rugsėjo 21 d. R. Malinauskas sako ūkio ministrui E. Gustui: „Ministre, turiu labai didelį prašymą, kalbėjau su Vyriausybės kancleriu jau daug kartų, jau su ministru dabar Trečioku ir taip toliau. Jūsų ministerija, kaip kuruojanti kurortus: ar negalima būtų paprašyti, kad iš to Vyriausybės nutarimo 343, kur vos ne kiekvienam Vyriausybės posėdyje svarstot ir po vieną kitą priimat sprendimą, iš to Vyriausybės nutarimo, kuris yra didele apimtimi „Dėl kurortinių zonų“ tos dalies išėmimo, kad sekančiam, nu kad šiandien būtų svarstoma ir trečiadienį priimtas sprendimas? Su visais derinimai yra atlikti ir šitoj vietoj nekliūna prieštaravimų, nėra, niekas nekliūna, nes viską reglamentuoja kiti teisės aktai ir taip toliau. Bet mums šį penktadienį yra teismas, kur savivaldybė dalyvauja ir kuriame išsispręstų vienas iš klausimų, jeigu būtų tas nutarimas priimtas“.

Supažindintas su tuo, kad pokalbiuose minimas Vyriausybės nutarimas 343 ir kad apie tai kalbėjosi ne tik K. Trečiokas, bet ir ūkio ministras bei pats premjeras, A. Butkevičius vis tiek sako, kad K. Trečiokas jam sakęs, kad pokalbių apie Vijūnėlės dvarą nebuvo.

Premjeras teisus dėl to, kad terminas „Vijūnėlės dvaras“ pokalbiuose neminimas, nes tai žiniasklaidoje išpopuliarėjęs terminas.

„Jis man žodžiu paaiškino, kad buvo kalbama visai kitais klausimais, kurie svarbūs visiems kurortiniams miestams. Norėdamas įsitikinti, esu netgi skambinęs Palangos merui ir jis man tuo metu užtikrino, kad tas Vyriausybės nutarimas svarbus visiems kurortiniams miestams“, - teigė A. Butkevičius.

Pasiteiravus, ar pats asmeniškai gali įvertinti pokalbių išklotines ir pasakyti, jog iš jų neaišku, kad kalbama apie tai, kad Vyriausybės nutarimo 343 reikia būtent dėl artėjančio Vilniaus apylinkės teismo sprendimo Vijūnėlės dvaro byloje, A. Butkevičius pareiškė, kad jis ne teisėsaugos institucijų pareigūnas.

„Man tikrai toks įspūdis nesusidarė. Aš žinau tiesą ir žinau politiniu šou. Kai kurie net prokurorai pasakė, kad politiniuose burbuluose nenori dalyvauti“, - sako premjeras, bet nepatikslina, kurie tai prokurorai.

V. Mazuronis: K. Trečiokas išbraukė save iš tikrųjų ministrų sąrašo

Po paviešintų pokalbių išklotinių su Druskininkų meru R. Malinausku paaiškėjo, kad aplinkos ministras K. Trečiokas „pats save išbraukė iš tikrųjų ministrų sąrašo", sako valdančiosios Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.
Valentinas Mazuronis

„Mano nuomone, po tokių pareiškimų ar po tokio pasakymo ponas K. Trečiokas pats save išbraukė iš tikrųjų ministrų sąrašo ir nepaisant to, kad jis ministro kėdėje sėdi ir pasirašinėja ir pasirašinės dokumentus, kur parašyta, kad jis ministras, bet jis jau nebe ministras", - BNS ketvirtadienį sakė V. Mazuronis.

Tačiau europarlamentaras konkrečiai neatsakė, ar aplinkos ministras turi atsistatydinti, teigdamas, kad dėl to turi nuspręsti pats K. Trečiokas, jį delegavusi „Tvarkos ir teisingumo" partija arba premjeras A. Butkevičius.

V. Mazuronis nepalaiko opozicijos inicijuojamos interpeliacijos K. Trečiokui, nes, anot jo, opozicija taip siekia „pašalinti valdančiąją daugumą", o tuo metu Darbo partija yra suinteresuota likti dabartinėje valdančiojoje koalicijoje iki Seimo rinkimų.

„Manau, kad sprendimus turi priimti ne opozicija. Nereikia užsiiminėti destrukcija", - sakė Darbo partijos pirmininkas.

K. Trečioką kalbino kasdien: pokalbiuose minimas visiškai konkretus nutarimas

DELFI primena, kad, gavę teismo leidimą klausytis Druskininkų mero R. Malinausko telefoninių pokalbių, vos per du mėnesius - nuo pernai metų liepos 21-osios iki tų pačių metų rugsėjo 23-osios – Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrėjai užfiksavo ne mažiau kaip šešiolika R. Malinausko telefoninių skambučių Vyriausybės nariams ir Vijūnėlės dvaro savininkus atstovaujančiam advokatui P. Makauskui, ir ne mažiau kaip keturias trumpąsias telefonines žinutes, kuriose R. Malinauskas ieškojo būdų ir prieigų, o po nutarimo priėmimo – dėkojo už sprendimą, kaip Vyriausybėje paspartinti nutarimo dėl kurortinių zonų panaikinimo priėmimą.

Ričardas Malinauskas

Aplinkos ministrui K. Trečiokui ir Vyriausybės kancleriui A. Mačiuliui Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas dėl nutarimo reikalų skambino po ne mažiau nei penkis kartus, premjerui A. Butkevičiui ir ūkio ministrui E. Gustui – po kartą, privačių asmenų interesus atstovaujančiam advokatui – ne mažiau nei tris kartus.

Kaip rodo paviešintos pokalbių išklotinės, rugpjūčio 6-ąją Druskininkų meras skambina aplinkos ministrui K. Trečiokui.

Atostogų nuotaikomis jau gyvenančio ministro meras teiraujasi dėl Vyriausybės nutarimo (pilnos apimties) – kokioje stadijoje rengimas, derinimas, kada bus teikiamas priėmimui.

Iš K. Trečioko atsakymo matyti, kad jis visiškai nesusigaudo, apie ką kalbama.

R. Malinauskas: „Gal galima paprašyt? Čia Vyriausybės nutarimas...“

K. Trečiokas: „Kurių metų jis?“

R. Malinauskas: „Devyniasdešimt antrų gegužės 12-os. 343“

K. Trečiokas: „Gerai, pasidomėsiu. Neužkliuvo kažkaip“.

R. Malinauskas: „Būsiu labai dėkingas. Ačiū ačiū labai“.

K. Trečiokas: „Gerai, gerai“.

Rytojaus dieną po pokalbio ankstų rytą R. Malinauskas vėl skambina ministrui K. Trečiokui. Pastarasis susierzina: „Kai žinosiu – pats paskambinsiu“.

Po poros savaičių vėl skambindamas ministrui K. Trečiokui meras R. Malinauskas užsimena turįs „labai didelį prašymą”, ir lyg tarp kitko teiraujasi, „tai kada, minister, link Druskininkų, kokią reviziją padaryt?”.

Druskininkų miesto šventė "Druskininkai garsiai"

Mero siūlymas ministrui pasirodo viliojantis. „Visai būtų faina, nes čia užknisa protą. Pas tave nors užsimiršti valandai kitai”, - gatvės žargonui prilygstančia kalba guodžiasi R. Malinauskui aplinkos ministras K. Trečiokas.

R. Malinauskas patikina, kad dėl savojo prašymo jis kalbėjęs „ir su premjeru, ir su Bernatoniu šiek tiek pajudinom, kad greičiau būtų. Tą Vyriausybės nutarimą 343”.

Artėjant Ministerijų vadovų pasitarimui, rugpjūčio 31-ąją R. Malinauskas dar kartą skambina ministrui K. Trečiokui – primena, kad reiktų nepamiršti įtraukti klausimo į darbotvarkę.

Rugsėjo 21-ąją, iš vakaro prieš premjero A. Butkevičiaus vizitą Druskininkuose ir tą pačią dieną Vilniuje vykusio ministerijų atstovų pasitarimą, tarp Druskininkų mero R. Malinausko ir Vyriausybės narių prasidėjo tikra telefoninių skambučių pasiutpolkė. Su aplinkos ministru vyksta štai toks pokalbis:

K. Trečiokas:Blyn, nu aš nieko prieš, bet dabar galvoju. Nesam taip darę, kai čia dabar".

R. Malinauskas:Mes turim teismą, ir mums labai tas sprendimas… Pusę metų laukiau".

K. Trečiokas:Aš tik bijau, kad mūsų Teisės departamentas, kaip visada, ten minties galiūnai, jie iš karto kokį pricepą randa, ir premjeras tada –nu gerai, suderinkit ir atneškit į kitą posėdį”.

R. Malinauskas: „Per visus yra suderinta ir visur nueita. Aš su premjeru kalbėjęs, su kancleriu jau dešimt kartų kalbėta ir…Ministre, jei jūs duotumėt komandą…"

K. Trečiokas:Gerai, tuoj kancleriui duosiu zadanijie".