„Mano pozicija, kad viceministrai, ar, kaip anksčiau vadinti ministerijų sekretoriai, turėtų būti karjeros tarnautojai. Atsirastų daugelis specialistų, atsirastų galimybių kelti savo kvalifikaciją“, - LRT radijo laidai „Ryto garsai“ antradienio rytą sakė Premjeras.

A. Butkevičiaus teigimu, nuolatines viceministrų pareigas einantys asmenys būtų kur kas labiau suinteresuoti ir motyvuoti tinkamiau atlikti savo funkcijas.

„Labai gaila, kad praėjusioje Vyriausybėje buvo priimti sprendimai, kad daugelis departamentų direktorių buvo padaryti vos ne kaip politinio pasitikėjimo tarnautojais“, - kalbėjo A. Butkevičius.

A. Butkevičius tikisi, kad trečiadienį vyksiančiame valdančiųjų koalicijos politinės tarybos posėdyje bus priimti galutiniai sprendimai dėl viceministrų - socialdemokratai, „tvarkiečiai“ ir „darbiečiai“ apsispręs, kam teks ieškoti kandidatų į Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA) priklausiusių viceministrų postus.

„Tikimės, kad artimiausiame politinės tarybos posėdyje galutinai užbaigsime formuoti ministerijose viceministrų kabinetą,“ - antradienį LRT radijui teigė premjeras.

LLRA praėjusią savaitę pasitraukus iš valdančiosios daugumos, iš pareigų turi trauktis ir šios partijos deleguoti viceministrai. Šiuo metu laisvi partijai priklausę energetikos ir kultūros viceministrų postai, rugsėjo 10-ąją atsistatydinti turėtų susisiekimo, žemės ūkio bei švietimo ir mokslo viceministrai.

LLRA valdančiąją koaliciją paliko, kai iš pareigų buvo atleistas LLRA deleguotas, bet partijai nepriklausantis energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Jis nepaisydamas premjero Algirdo Butkevičiaus prieštaravimų paskyrė LLRA narę Renatą Cytacką viceministre, kurią energetikos ministrą pavaduojantis susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius jau atleido. R.Cytackos kompetenciją A.Butkevičius buvo apibūdinęs kaip žemą.

J. Razma: pasiūlymas keisti viceministrų statusą – siekis Vyriausybėje ilgam „įtaisyti“ savus

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma, reaguodamas į Ministro Pirmininko planus keisti viceministrų – politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų – statusą sako: „Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui prabilus, kad reikėtų sugrąžinti viceministrų – karjeros tarnautojų – statusą, man pirmiausia pakurstė nuojautą, kad jis jau nebesitiki laimėti kitų Seimo rinkimų“.

Parlamentaras primena, kad būtent toks buvo socialdemokratų Vyriausybės sprendimas prieš 2008 m. Seimo rinkimus, kai matydami, jog nelaimės rinkimų ir negaus ministrų postų Vyriausybėje, jie stengėsi ten palikti kaip įmanoma daugiau sau lojalių pareigūnų. Taip ir atsitiko.

„Jei būtų sugrįžta prie ankstesnės tvarkos, naujasis ministras negalėtų efektyviai dirbti, taptų jo paties vadovaujamos ministerijos aparato įkaitu. Todėl viceministrų statusą vėl keisti į karjeros tarnautojų nepriimtina, jei Vyriausybę suvokiame kaip politinę instituciją, kuri vykdo laimėjusių partijų bendrą koalicinę programą. Kad darbas būtų sklandus, ministras privalo turėti pavaduotojus, kuriais galėtų besąlygiškai pasitikėti“, – pažymi J. Razma.