LSDP lyderis, premjeras Algirdas Butkevičius partijos tarybos posėdyje šeštadienį atkreipė kolegų dėmesį, kad geopolitine situacija konkurentai sėkmingai pasinaudojo.

„Mes neįvertinome geopolitinės padėties arba ją vertinome šiek tiek prieš žmonių sužadintus jausmus. Vieni kalbėjo už tai, kad grėsmė yra Lietuvai ir gali Rusija užpulti Lietuvą. Aš tai tuo netikėjau ir dabar netikiu, galiu atvirai pasakyti, nes mes skaitome truputį kitą informaciją, kurią gauna premjeras, prezidentė, Seimo pirmininkė, Nacionalinis saugumo ir gynybos komitetas“, - dėstė A.Butkevičius.

Anot jo, visuomenės gąsdinimas konkurentams pasiteisino.

„Ir jūs žinote, kiek žmonių patikėjo, kad yra grėsmė? Aišku, niekas nesako, kad visiškai jos gali nebūti. 70 procentų. O mes su krašto apsaugos ministru, su kitais mūsų partijos lyderiais kalbėjome kitaip. O žinote, kas yra rinkimai? Rinkimai iš dalies yra pagrįsti žmonių jausmais“, - aiškino socialdemokratų vadovas.

Atsikirto prezidentei dėl ministrų „su šešėliu“

Ketvirtadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė prabilo ne tik apie abejonių keliančius šios Vyriausybės viceministrus, bet ir apie ministrus „su šešėliu“. A. Butkevičius atsikerta – esą Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nė vienam ministrui priekaištų neturi.

„Vyriausybė dirbs ir toliau, esame principingi, bet kurio ministro veikla turi būti skaidri ir reikalavimai visiems ministrams yra taikomi vienodi. Šiandien mano kabinete apsilankęs STT vadovas mane informavo, jog nė vienam iš ministrų nėra priekaištų dėl veiklos skaidrumo, nėra jokios pažymos, kurioje būtų informacija apie kokias nors rizikas“, – šeštadienį išplatintame pranešime teigia A. Butkevičius.

J. Bernatonį laikinai keičia A. Sysas

Socialdemokratų taryba priėmė J. Bernatonio atsistatydinimą iš partijos rinkimų štabo vadovo pareigų. Taip pat paskirtas laikinas jo įpėdinis.

Laikinuoju LSDP rinkimų štabo vadovo tapo vienas partijos lyderių, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

J. Bernatonis pasitraukė prisiimdamas atsakomybę dėl EP rinkimų rezultatų. Kiek anksčiau politinę atsakomybę prisiėmė ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas – jis pasitraukė iš LSDP Vilniaus skyriaus vadovo posto.

Socdemai rinkimuose pamiršo patriotizmą?

Po partijos prezidiumo posėdžio LSDP lyderis žurnalistams teigė, jog pavyko išryškinti pagrindines silpno socdemų pasirodymo EP rinkimuose priežastis. Tarp jų – socdemų negebėjimas atsiliepti į patriotines visuomenės nuotaikas, sukilusios po Rusijos agresijos prieš Ukrainą.

„Įvertinome, galima taip pasakyti, padarytas klaidas kalbant apie EP rinkimus. Vis dėlto, aš manau, nebuvo įvertinta geopolitinė padėtis, kuri yra stipriai pasikeitusi. Ir žmonių jausmai patriotizmui yra labai išaugę, padidėję. Ir mūsų partija apie tai labai mažai kalbėjo“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Socdemų kandidatas prezidento rinkimuose ir EP sąrašo lyderis Zigmantas Bačytis aštresnio premjero įvertinimo nesulaukė. A. Butkevičius tik stebėjosi, kad rinkimų finišo tiesiojoje kažkur dingo socdemų vėliavnešio reklama.

„Aišku, buvo pagrindinis dėmesys skiriamas kandidatui, kuris dalyvavo prezidento rinkimuose. Ir manome, kad artėjant EP rinkimams, paskutinę savaitę, mūsų reklama televizijoje visiškai nebuvo rodoma. Visiškai nesuprantama, dėl ko“, - tęsė A. Butkevičius.

Pasak jo, rinkodaros prasme tai buvo „didžiausia klaida“ socdemų kampanijoje. „Paskutinius siužetus, paskutinius įspūdžius žmonės labiausiai įsimena ir priima“, - pažymėjo premjeras.

Dabar socdemų žvilgsniai krypsta į kitąmet vyksiančius savivaldos rinkimus. A. Butkevičius išvardijo pagrindinius pasiruošimo akcentus.

„Geras pasirengimas savivaldybių rinkimams, atskiros strategijos suformavimas dideliems miestams, atskiros programos suformavimas tose savivaldybėse, kur mes dabar esame opozicijoje. Ir dar atskira programa – ten, kur yra mūsų merai“, - dėstė LSDP lyderis.

Partijos tarybos posėdyje oficialiai traukiasi LSDP rinkimų štabo vadovas, teisingumo ministras Juozas Bernatonis. A. Butkevičiaus teigimu, kol kas pamaina jam nėra parinkta. „Šiandien nenumatėme naujos kandidatūros. Galvojame. Ir gal netgi būtų geriausias kandidatas, kuris nedalyvauja rinkimuose“, - svarstė premjeras.

V. Andriukaitis: dvi Z. Balčyčio pozicijos buvo klaida

Vienas socdemų lyderių, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis atvirai priešinosi partijos sprendimui Z. Balčytį vienu metu pozicionuoti ir kaip kandidatą į prezidentus, ir kaip EP rinkimų sąrašo lyderį. Dabar socdemas konstatuoja buvęs teisus.

„Visi pripažįstame, kad padarėme strateginių klaidų. Jų buvo, mano įsitikinimu, keletas. Diskusija prezidiume taip pat atskleidė, kad ir kiti prezidiumo nariai panašiai galvoja. Visų pirma, mes, ko gero, per vėlai pradėjome ryškinti kandidatą į prezidentus, neužteko laiko. Taip pat akivaizdu, kad kandidato buvimas dviejose pozicijose nemobilizavo rinkėjų visoje Lietuvoje – ir dėl to jam EP sąraše teko užleisti lyderio vietą (į antrą vietą po reitingavimo Z. Balčytį nustūmė Vilija Blinkevičiūtė – DELFI) ir būti antru. Tas irgi turėjo būti išspręsta anksčiau, iki rinkimų kampanijos pradžios“, - žurnalistams teigė V. Andriukaitis, pažymėdamas, esą dviguba Z. Balčyčio lyderystė rinkimuose „sukėlė dviprasmybių“.

Ministras taip pat kritikavo LSDP rinkimų kampanijos viešųjų ryšių, įvaizdžio formavimo strategijas. „Per mažai akcentavome inovacijų, jaunimo, žmogaus teisių problemas. Mes tikrai turėjome matyti tą rinkėją – mūsų rinkėją, kuris tiki ideologija, tiki vertybėmis. Mums nereikėjo apeliuoti į visus“, - įsitikinęs V. Andriukaitis.

Tiek jis, tiek premjeras A. Butkevičius tikino, esą socdemų prezidiume būsimo Europos Komisijos nario kandidatūra nebuvo aptarinėjama. Tarp kandidatų į eurokomisarus minimas V. Andriukaitis kol kas vengia atsakymo į klausimą, ar norėtų ministro postą iškeisti į eurokomisaro postą.