„Mano pozicija išsakyta, kad kol kas šitos reformos nereikia daryt, bet reikalingas pokalbis frakcijų vadovų, partijų vadovų su prezidente, kai norima teikti kandidatūrą, kad neatsitiktų taip, kaip dabar įvyko Seime“, - penktadienį po valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdžio žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Dauguma Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narių bei valdančiųjų socialdemokratų ir „tvarkiečių“ frakcijų seniūnai praėjusią savaitę pasiūlė iš prezidento atimti teisę parinkti kandidatą į generalinius prokurorus ir perduoti ją Vyriausybei.

Pagal įregistruotą Prokuratūros įstatymo pataisą, generalinį prokurorą penkeriems metams Vyriausybės teikimu, Seimo pritarimu, skirtų ir iš pareigų atleistų prezidentas. Šiuo metu generalinį prokurorą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Seimui atmetus dvi pasiūlytas kandidatūras į prokuratūros vadovus, o Seime pasirodžius iniciatyvai iš viso keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką, prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį surengė pasitarimą su teisės profesionalais.

Po šio susitikimo prezidentės atstovė spaudai Dalia Ulbinaitė pareiškė, jog per nepriklausomybės metus Lietuvoje atsirado prielaidos suformuoti nepriklausomą prokuratūrą, tačiau tam trukdo politikai, siekiantys šią teisėsaugos instituciją paversti politiniu įrankiu.

Lietuvai pavyko sukurti teisinės valstybės pamatus ir prielaidos suformuoti nepriklausomą prokuratūrą taip pat yra, (...) tačiau iniciatyvos paversti prokuratūrą politiniu įrankiu griauna pasitikėjimą valstybe“, - žurnalistams sakė D.Ulbinaitė. Ji bandymus „politizuoti prokuratūrą“ pavadino neatsakingais, su Konstitucija prasilenkiančiais ar interesų grupių kartais diktuojamais.

Seimas mėnesio pradžioje nepritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Vasarą Seimas atmetė ir pirmą prezidentės pasiūlytą kandidatą į šias pareigas - Kauno apygardos teismo pirmininką Nerijų Meilutį. Nepaskyrus vadovo, laikinai prokuratūrai toliau vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.