Gynybos analitikas Aleksandras Matonis DELFI anksčiau teigė, kad ateityje Rusiją gali dominti ir Lietuvos statomas suskystintų gamtinių dujų terminalas, todėl Lietuvai vertėtų pagalvoti apie sustiprintą jūros erdvės apsaugą.

„Mes esame labai operatyviai informuojami savo kaimynų, yra susitarimas su kitomis šalimis, kad informacija būtų greitai keičiamasi, jeigu tokie vyksta įvykiai, kaip kad dabar prie Švedijos krantų. Tikrai šitas klausimas labai stipriai kontroliuojamas, pasienio kontrolė sustiprinta tiek su Kaliningrado sritimi, tiek su Baltarusija. Kalbant apie laivus, visa tai irgi labai griežtai kontroliuojama“, - pirmadienį sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

DELFI primena, kad Švedijos karinės pajėgos ieško Švedijos teritoriniuose vandenyse Stokholmo archipelage užfiksuoto Rusijos povandeninio laivo.

Švedijos žiniasklaida skelbia, kad povandeninis laivas gali būti patyręs gedimą. „Svenska Dagbladet“ šaltinių teigimu, švedų tarnyboms pavyko perimti signalus iš klaidžiojančio povandeninio laivo – Rusijos laivas juos esą siuntė į Lietuvos pašonėje esančią Kaliningrado sritį. Švedijos kariuomenė šios informacijos nei patvirtina, nei paneigia.