„20 tūkstančių mėnesio išlaikymas? Įdomu, už ką ten tokie mokesčiai?“ - trečiadienį iš žurnalistų sužinojęs rezidencijos išlaikymo kainą sakė Vyriausybės vadovas.

„Nesigilinau nei į statybas, nei į apstatymus, turėtų atsakyti specialistai. Aš su malonumu gyvenčiau savo bute“, - kalbėjo jis.

Antradienį žurnalistams aprodydamas rekonstruotą ministro pirmininko rezidenciją Vyriausybės vicekancleris Remigijus Motuzas pranešė, kad pastato ir teritorijos priežiūra per mėnesį atsieina maždaug 20 tūkst. litų.

A.Butkevičius teigė pats dar nematęs jam įrengtų patalpų, bet neslėpė, kad kraustytis iš savo buto M.K.Čiurlionio gatvėje nenori.

„Kada pradėjau dirbti šiose pareigose, iš pradžių Vadovybės apsaugos departamentas sakė, kad saugumą bus galima užtikrinti bute, ir sąlygos lyg buvo sudarytos tinkamos. Po kurio laiko pradėta kalbėti, kad negalima užtikrinti saugumo, kad būtinai reikia keltis į kitą pastatą (...) Tikriausiai teks vykdyti duotus pavedimus“, - svarstė premjeras.

Kita vertus, jis vylėsi, jog gal dar pasikeis aplinkybės ir kraustytis nereikės: „Reikės nuvažiuoti į vietą, pažiūrėti. Sakau, gal dar įvyks pokyčių ir nereikės kraustytis.“

Šią savaitę baigta rekonstruoti premjero rezidencija Vilniaus pakraštyje Turniškėse. Kol kas joje trūksta kai kurių baldų, užuolaidų, tačiau viskas jau užsakyta ir turėtų būti netrukus čia atvežta.

Rekonstruojant premjero rezidenciją pasimetė milijonai

Planuojant rekonstrukciją buvo numatyta, kad jai reikės 4,39 mln. litų, tačiau ji atsiėjo brangiau. R. Motuzo duomenimis, rekonstrukcijai išleista 5,4 mln. litų . Minkštiesiems baldams - 157 tūkst., o kietajai daliai - 70 tūkst. litų.

Rekonstruojant premjero rezidenciją Turniškėse permokėta – tai „Žinių radijui“ patvirtino ir nekilnojamojo turto ekspertai, ir Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas R. Motuzas.

„Pastatas yra per 600 kv. metrų, namas buvo statytas 1939 metais. Buvo atlikta labai didelė jo rekonstrukcija. Žinoma, kaina yra labai didelė – mes apie vieną milijoną litų praradome. Matyt dėl to, kad projektas buvo neužbaigtas laiku“, - laidoje „Aktualioji valanda“ trečiadienį sakė R. Motuzas.

„Baltic Sotheby's“ prabangaus nekilnojamojo turto bendrasavininkas Paulius Gebrauskas nurodė, kad 5,5 mln. litų premjero rezidencijos Turniškėse rekonstrukcijos kaina atrodo įspūdingai.

„Paprastai, lyginant prabangų nekilnojamąjį turta, apie 25-30 proc. kainos sudaro žemės kaina, kas šioje rezidencijoje sudarytų netoli 2 mln. (litų – red.). Tai reali (rekonstrukcijos – red.) kaina galėjo būti 3,5 - 4 mln. tokios kvadratūros namui“, - laidoje sakė P. Gebrauskas.

„Kaip minėjo kancleris, užtruko darbai – prarado milijoną, dar vienas milijonas kažkur pakeliui „pasiteriojo“. Ši nemaža paklaida parodo, kad valstybinės įstaigos nesugeba taip efektyviai valdyti kaip privatūs namų savininkai“,- tęsė R. Motuzas.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite ČIA. 

1939 metais statytas namas restauruotas stiklinėmis konstrukcijomis šiek tiek išplečiant erdves. Čia įrengti trys miegamieji, premjero darbo kambarys su židiniu, didelis valgomasis, kur vienu metu tilptų 16 žmonių, arbatos gėrimo svetainė, pirtis, nupirkta treniruoklių. Interjere vyrauja pastelinės spalvos.

Pastatas Turniškėse su pertraukomis rekonstruotas nuo 2008 metų. Pertraukos lėmė tai, kad kai kuriuos darbus teko daryti kelis kartus, nes sustabdžius statybas nenaudojamos patalpos buvo paveiktos lietaus, drėgmės.

Vėliau Vyriausybės spaudos tarnyba išplatino patikslinimą, kuriame teigiama, kad rezidencijos išlaikymas kainuoja gerokai mažiau.

„Patiksliname, kad Ministro Pirmininko rezidencijos išlaikymui (2009–2012 metų duomenimis) vidutiniškai buvo išleidžiama apie 20–25 tūkst. litų (šildymas dujomis, elektros energija, žolės pjovimas bei piktžolių naikinimas ir pan.) per metus, o ne per mėnesį, kaip buvo informuota vakar vykusio žurnalistų apsilankymo Vyriausybės vadovo rezidencijoje metu,“ - rašoma pranešime spaudai.