Tačiau A. Butkevičius neatmeta galimybės vadovauti vyriausybei ir po Seimo rinkimų, bet jau su kitokia koalicija. Apie tai – Edmundo Jakilaičio pokalbis su Ministru Pirmininku.

– Pone Butkevičiau, pradėkime nuo aktualijų. Kinijos akcijų rinkų griūtis daro įtaką visai Azijai ir netgi Europos, Amerikos akcijų rinkoms, besivystančių šalių ekonomikai. Kaip ši krizė, lemsianti lėtesnį Kinijos ekonomikos augimą, gali paveikti Lietuvą ir Europos Sąjungą. Ką sako ekspertai?

– Aišku, kad poveikis bus, kai kurios šalys tai pajus tiesiogiai. Kinijos vertybinių popierių biržų griūtis tiesioginės įtakos Lietuvai nepadarys, tačiau negalima sakyti, kad jokio poveikio nebus. Lietuva šiuo metu eksportuoja produkciją į 170 šalių visame pasaulyje. Jei tvyros chaosas, kils visuomenės panika, daugelyje šalių mažės vartojimas ir dėl to netiesioginį poveikį pajus ir Lietuva.

Be to, mūsų šalies ekonominiai ryšiai su Kinija gerėja, auga eksportas, manome, kad iki lapkričio jau turėsime visus leidimus eksportuoti į Kiniją pieno produktus, mėsą, gyvulius. Dabar verslininkai ims skaičiuoti, ar apsimokės ten vežti savo prekes. Taigi, netiesioginis poveikis yra ir bus. Todėl mes turime paskatinti vidaus vartojimą per europinę paramą. Visi numatyti projektai, vykdomi gavus Europos finansinę paramą, turi būti įgyvendinami greičiau.

– Iki Seimo rinkimų liko metai, prasideda naujas politinis sezonas ir populizmo čempionatas. Darbo partija ir jos deleguota ministrė Algimanta Pabedinskienė kalba apie pensijų didinimą nuo kitų metų liepos, Jūs tą norite daryti jau nuo sausio. Ar didinsite pensijas? Kada tai bus?

– Didinti pensijas reikia, tačiau šiandien dar negaliu pasakyti kiek Naujame socialiniame modelyje, kuris įsigalios nuo 2017 metų, yra numatyta, kad išmokų didinimas yra siejamas ne su politikų norais, o su ekonomine situacija, ekonomikos augimu, darbo užmokesčio didėjimu. Aš ir dabar laikausi šio principo. Nors kol kas nėra aišku, kokia bus Lietuvos ekonominė situacija, kokį poveikį padarys finansinės problemos didžiosiose valstybėse, tačiau manau, kad pensijas, nors ir nedaug, galima didinti jau nuo sausio.

– Dar apie populizmą. Pirmadienį Briuselyje Jūs prašėte Europos Komisijos 50 milijonų eurų Lietuvos pienininkams, tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė iš karto viešai pareiškė abejojanti, ar Jums tai pavyks, nors Europos Komisija nieko konkretaus neatsakė. Kodėl Lietuvos ekonominėje užsienio politikoje vyksta tokie absurdai?

– Grįžus iš Briuselio man taip pat buvo keista išgirsti tokias mintis. Susitikimas su eurokomisaru, atsakingu už žemės ūkį, buvo labai aukšto lygio, pokalbis -konstruktyvus ir dalykiškas. Vykome į susitikimą pasiruošę, padarę išsamią analizę, kokį poveikį mūsų pieno sektoriui padarė Rusijos įvestas embargas ir mažėjančios pasaulinės pieno supirkimo kainos.

– Argumentai, dėl kurių kreipėtės į Europos Komisiją, aiškūs. Tačiau kaip suprasti tas kalbas? Gal Prezidentė nenori, kad Jums pavyktų? Gal nesuderinote kažko ir ji pyksta? Juk kai vienas prašo pinigų, kitas aiškina, kad nieko nebus, panašu į šaudymą Lietuvai į kojas?

– Mano vizitas į Briuselį buvo suderintas, dekretą, kaip visada, pasirašė prezidentė. Nežinau, kodėl taip įvyko. Kaip sako mano kai kurie kolegos, dabar vyriausybė dirba labai sunkiomis sąlygomis. Artėjant rinkimams, opozicija formuojasi iš visų pusių.

– Ar anksčiau buvo tokių atvejų?

– Sunku pasakyti.

– Gal nenorite sakyti?

– Palikime tai istorijai.

– Grįžkime prie populizmo čempionato. Ar Jūs pritariate ministrės Virginijos Baltraitienės iniciatyvai riboti antkainius lietuviškiems maisto produktams?

– Ne. Šiai nuostatai tikrai niekas nepritars, nes sulauksime pastabų iš Europos Komisijos. Briuselyje šis klausimas taip pat buvo aptartas, žemės ūkio eurokomisaras žinojo apie tokią iniciatyvą. Jo teigimu, konkurencija neleidžia tokių dalykų daryti.

– Jūsų koalicijos partneriai šią vasarą vis vėlėsi į skandalus. Ministras Saulius Skvernelis Darbo partiją pavadino kriminaline, susikibo su Loreta Graužiniene. Sunkiai suvokiamas ir „darbiečio“ Vytauto Vigelio paskyrimas kultūros viceministru, kiti dalykai, kuriuos jau aptarėme. Ar po Seimo rinkimų Jūs norėtumėte dirbti tokioje pačioje koalicijoje?

– Kol kas vyriausybės kabinetas dirba sutardamas. Žinoma, būna tam tikrų klausimų dėl kurių ginčijamasi, tačiau sprendimus priimame. Kokia bus kita koalicija, priklausys nuo rinkėjų valios. Kalbant apie dabartinę koaliciją, Jūsų išvardinti dalykai tikrai nepadeda, jie sukuria neigiamą emocinę aplinką.

– Opozicija Jus kaltina neveiklumu, tačiau visuomenės apklausos rodo, kad Jūsų veikla nemažai visuomenės daliai yra priimtina. Kaip Jūs pats vertinate galimybę likti Ministru Pirmininku dar ketverių metų kadencijai po Seimo rinkimų?

– Jeigu rinkimus laimės mūsų partija, žiūrėsime, kokią koaliciją galima sudaryti. Jei ji bus patikima, stabili, kompetentinga, gal ir bus galima toliau dirbti.

– Ar Jūs asmeniškai norėtumėte likti poste dar ketverius metus?

– Tai priklausys nuo visuomenės.