Iš keturiolikos Ministrų kabineto narių Vyriausybei po prezidento rinkimų atnaujinus įgaliojimus pasikeitė keturi ministrai, be to, į Liuksemburgą gegužę turėtų išvykti į Europos audito rūmus siūlomas finansų ministras socialdemokratas Rimantas Šadžius.

Anksčiau energetikos ministro poste Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovą Jaroslavą Neverovičių pakeitė nepartinis Rokas Masiulis, vidaus reikalų ministro poste „tvarkietį“ Dailį Alfonsą Barakauską – taip pat nepartinis Saulius Skvernelis, švietimo ir mokslo ministro poste nuo „darbiečių“ pas socialdemokratus pasukusį Dainių Pavalkį – „darbietė“ Audronė Pitrėnienė, o sveikatos apsaugos ministro poste socialdemokratę Rimantę Šalaševičiūtę – partijos kolega Juras Požela.

Jei iš pareigų trauktis nuspręstų vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, o interpeliacija iš posto išverstų aplinkos ministrą „tvarkietį“ Kęstutį Trečioką, Vyriausybėje būtų pasikeitę lygiai pusė ministrų – iki lemiamos ribos trūktų dar vienos rokiruotės Ministrų kabinete.

Įstatymas numato, kad Vyriausybė turi iš naujo gauti Seimo įgaliojimus, jei joje pasikeičia daugiau nei pusė ministrų.

S.Skvernelį trauktis iš pareigų ragina jį į postą delegavusios „Tvarko ir teisingumo“ partijos vadovas Rolandas Paksas, po to, kai ministras pasiskelbė Seimo rinkimuose kandidatuosiantis su kita partija – vieną atstovą parlamente turinčia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Premjeras A.Butkevičius sako, jog sprendimą dėl vidaus reikalų ministro S.Skvernelio priims po susitikimo su R.Paksu.

„Tvarkiečiui“ K.Trečiokui opozicija pradėjo interpeliacijos procedūrą, ministras šią savaitę turėtų pateikti atsakymus į klausimus dėl kurortų zonas naikinančio Vyriausybės nutarimo priėmimo aplinkybių. Ministro prašoma pasiaiškinti dėl jo liudijimo Seimo Antikorupcijos komisijai ir galimo melo, pasakojant, kaip buvo priimamas nutarimas.

Teisėsauga dėl šio nutarimo priėmimo buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį, bet po to jį nutraukė. Iš viešai paskelbtų pokalbių išklotinių paaiškėjo, kad Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas ne kartą prašė K.Trečioko parengti nutarimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo, o šis pažadėjo tai paskubinti. Toks Vyriausybės nutarimas priimtas pernai rugsėjį.

Interpeliacijos procedūra numato, kad ministrui Seime atsakius į pateiktus klausimus balsuojama, ar ministro atsakymai tenkina, ar netenkina parlamentarų. Jeigu atsakymai pripažįstami nepatenkinamais ir pareiškiamas nepasitikėjimas, toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma, tai yra ne mažiau kaip 71. Jeigu Seimo nutarimas dėl interpeliacijos priimamas, ministras privalo atsistatydinti.