"Atrodo, kad ir vėl kartojasi buvusio Seimo Pirmininko Vido Gedvilo istorija, kuomet jis pradėjęs pirmininkauti išsakė jau "klasika" tapusią mintį, jog pirmiausia reikia stiprinti santykius su Rusija, kadangi pastaroji yra arti, o ne su JAV, kuri - toli.

Dabartinis Seimo vadovas Viktoras Pranckietis, susitikdamas su Rusijos ambasadoriumi, siunčia analogišką ir keistą signalą... Tą signalą atkartoja kai kurių valdančiosios koalicijos Seimo narių kalbos, kad sukurta tarpparlamentinių ryšių su Rusijos Dūma grupė leis bendradarbiauti kultūros, mokslo ir technologijų srityse, tačiau toks bendradarbiavimas yra labai pavojingas.

Negalime pradėti kalbos apie kultūrinį ir bet kokį kitą bendradarbiavimą, nekalbėdami apie Ukrainą ar Gruziją ir Kremliaus vykdomą agresiją tose valstybėse. Nustumti šiuos klausimus į šalį - būtent tai, ko siekia Rusija. Ar naujoji Vyriausybė ir Seimo dauguma padės tokius siekius įgyvendinti - pamatysime artimiausiu metu. Tačiau bet kuriuo atveju Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai tokiam santykių "normalizavimui" nepritars", - pabrėžė A. Ažubalis.

Kaip jau skelbta, pirmadienį Seimo Pirmininkas V. Pranckietis susitiko su Rusijos Federacijos ambasadoriumi A. Udalcovu. Susitikimo metu aptartos Lietuvos ir Rusijos dvišalių santykių aktualijos - Rusijos vaidmuo tiriant Sausio 13-osios bylą, branduolinio saugumo, situacijos Ukrainoje klausimai.

V. Pranckietis išreiškė nerimą dėl kaimyninėje Baltarusijoje, Astrave, Rusijos valstybinės branduolinės energetikos korporacijos "Rosatom" statomos atominės elektrinės. Susitikime taip pat išsakytas susirūpinimas dėl situacijos Ukrainoje. Seimo Pirmininkas ragina Rusiją įgyvendinti Minsko susitarimus ir imtis priemonių stabdant kraujo praliejimą.