„Visuomenė pas mus dar yra tokia, kad „žolės“ parūkęs žmogus – narkomanas. Tas baisus narkomanas, atrodo. Tačiau parūkęs žolės netapsi narkomanu, kaip nuo masturbacijos netapsi sekso maniaku“, – aiškino G. Savickas.

Studijos svečiai kalbėjosi apie susidariusią situaciją, kai už „žolės“ vartojimą gresia baudžiamoji atsakomybė ir net kalėjimas.

DELFI primena, kad pasikeitusios Baudžiamojo kodekso nuostatos nuo šiol neleidžia skirti bausmės atidėjimo už sunkius nusikaltimus, taigi kalėjimas gresia ne tik atsisiuntus nedidelį narkotikų kiekį iš užsienio, bet ir užsirūkius marihuanos.

Prisipažino apie savo patirtį

Tokius sprendimus G. Savickas vadino „šventų bizūnų“ politika ir atviravo su draugais taip pat ne kartą vartojęs marihuanos, dalyvavęs ir susibūrimuose, kur stebėjo rūkant suktines kitus.

„Aš tikrai būčiau teistas. Kelis kartus teistas. Tačiau aš niekada jos nepirkau, nei pripratau, nei ką. Bet galima sakyti, kad, taip, aš esu narkomanas, nes buvusių narkomanų nėra“, – apie savo patirtį pripažino pašnekovas.

Apie tai viešai prabilo ir A. Armonaitė.

„Esu bandžiusi Amsterdame vieną kartą. Šiaip nerūkau nei tabako, nei „žolės“, nei kitų dalykų, kurie rūkomi. Tačiau tas yra tiesa. Manau, daug žmonių ten, kur tai yra legalu, yra tai darę“, – kalbėjo politikė.

Paaiškino, kodėl pavojinga narkomanus kviesti į mokyklas

G. Savickas negalėjo suprasti, kas pakeitė bausmes dabar galiojančia tvarka. Anot aktoriaus, tam nepritaria nei narkologai, nei toksikologai ar kiti šioje srityje dirbantys specialistai. Tuo labiau, kad ir pasaulis esą juda kita linkme.

„Žinojimas, kas gresia, tikrai nepadeda. Aš žinau. Nepadeda ir tai, jei, pavyzdžiui, rodai narkomanui nuotraukas, atvestinių narkomanų istorijos. Jei narkomaną atveda į mokyklą, jis pasakojasi, visiems vaikams aišku, kad yra išeitis. Aš gal vartosiu narkotikus, bet tas narkomanas išėjo, išgijo, ir man tai yra išeitis“, – tikino aktorius.

Pasak G. Savicko, jaunam žmogui teistumas pakenktų daug labiau nei surūkyta „žolės“ suktinė.

„Būti teistam 18-os metų... Viskas. Aš nežinau, ką toliau daryti? Prasigerti. Tai uždaro visus kelius“, – suprasti jaunuolius patarė jis.

Alkoholį laiko rimtesne problema

Be to, aktoriaus teigimu, svarbu atkreipti dėmesį ir į situaciją mūsų kalėjimuose – ten esą disponuojama stipriaisiais narkotikais. Tuo metu mokyklose didesnė problema esą yra alkoholio vartojimas.

„Yra tų problemų, bet alkoholis – didesnė problema. Jaunimas (ir aš pats) „žolės“ vartojau išgėręs“, – kalbėjo aktorius.

Tiesa, pašnekovas tikino niekada nemokantis jaunimo nerūkyti ar negerti, tiesiog savo pavyzdžiu demonstruojantis kitą gyvenimo pusę.

„Per trumpas gyvenimas yra, kad mes išnaudotume jį ilgam sėdėjimui kalėjime“, – sakė G. Savickas.

Net už gramą marihuanos – laisvės apribojimas

Tuo metu A. Armonaitė tiesioginės konferencijos metu tikino, kad bausmės už marihuanos vartojimą dabar – tiesiog drakoniškos. Jos teigimu, prevenciją mes turime vykdyti ne už grotų, o bendruomenėje.

„Man atrodo, tai yra neproporcinga, neadekvatu ir ne visai civilizuota. Kai visas pasaulis kalba apie tai, kad turime daugiau kalbėti apie medžiagų poveikį organizmui, vartojimą, kovoti su stambia, organizuota, nusikalstama prekyba neleistinomis medžiagomis, mes paimame ir, dažniausiai tai būna jauni žmonės, tuos „proginius“, atsitiktinius vartotojus nukreipiame į cypę“, – dabartines nuobaudas įvertino politikė.

Ji priminė, kad šiuo metu diskutuojama ir apie medicininių kanapių legalizavimą, tačiau net ir tie, kurie tokiu būdu gydosi, dabar gali būti pasiųsti į kalėjimą.

„Jei tave sugauna turint nedidelį kiekį, kad ir gramą, iš tiesų, tu gali atsisėsti bent trims dienoms į cypę, gali būti keliama baudžiamoji byla. Man atrodo, jau tai yra per daug“, – tikino politikė.

Paaiškino, kodėl bausmės buvo pakeistos

Dėmesį A. Armonaitė atkreipė ir į tai, kad kartais jaunas žmogus gali tiesiog patekti į netinkamą draugiją, tačiau ir tokiu atveju jam gali būti pritaikytos sankcijos.

„Politikai, Seimo nariai nebuvo nusitaikę į šią problemą nei anoje, nei šioje kadencijoje. Tai įvyko kartu su Administracinių nusižengimų kodekso reforma, kai dalis nuostatų buvo ir baudžiamosios, ir administracinės atsakomybės, teismai galėjo pasirinkti. Kai buvo įvykdyta reforma, viskas nukeliavo į griežtesnę pusę“, – kas nutiko, kad bausmės pasikeitė, aiškino A. Armonaitė.

Dėl to ji su bendraminčiais siūlo už nedidelio kiekio marihuanos vartojimą be tikslo platinti bausti atsižvelgiant į Administracinių nusižengimų kodekso nuostatas.

Rengia naują įstatymo projektą

Politikės teigimu, svarbu atskirti dvi situacijos puses – atsitiktinį „žolės“ vartojimą ir priklausomybę, kai asmuo gyvena tik mintimi, kaip gauti narkotinės medžiagos.

„Ne baudomis, ne lazdomis mes tą prevenciją turime įgyvendinti“, – pabrėžė A. Armonaitė.

Ji gyrė iniciatyvą ir muzikos festivaliuose įkurdinti palapines, kuriose teikiama informacija apie narkotinių medžiagų žalą, kaip pavojinga jas maišyti tarpusavyje.

„Mes rengiame įstatymo projektą, jį greičiausiai turėsime šią savaitę. Matau nuoširdaus susirūpinimo ir valstiečių-žaliųjų pusėje, sveikatos apsaugos ministras yra viešai pasakęs, kad pritartų ir pritars tokiai iniciatyvai. Nesinorėtų, kad mes kažkokioje marginalizuotoje šviesoje priiminėtume tokius įstatymus. Jei net teisėjai, nevyriausybinės organizacijos apie tai kalba, vadinasi, tai iš tiesų yra problema. Tai nėra vien feisbuko burbulo aktualija“, – užtikrino ji.