„Turbūt būčiau užkastas kur nors patvoryje, kadangi tikrai galiu pasakyti, taip kaip kokioje aplinkoje aš brendau, aš nebūčiau išlaikęs neatsidūręs partizanų eilėse. Ir žinote, koks likimas jų buvo...“, – LRT radijui teigė V. Adamkus.

Vis dėlto prezidentas pažymi, kad pasitraukimas į Vakarus jam suteikė progą pradėti gyvenimą iš naujo ir vėliau įsijungti į atkuriamos Lietuvos gyvenimą.

„Tas pasitraukimas galbūt buvo laimingas mano gyvenime atvejis, su skausmu, su netekimu, tačiau jis davė gyvenimo progą vėl pradėti iš naujo. Taip ir įvyko, Jungtinėse Amerikos Valstijose pasiekiau, sakyčiau, aukštumas, jeigu galima taip pasakyti. Paskui, kai baigiau savo darbą ir buvau beveik įkalbėtas beatsikuriančios Lietuvos po kovo 11-os dienos žmonių, kurie čia savo darbu, savo kančia, savo auka grąžino Lietuvai laisvę, suteikė ir man progą įsijungti į tą jau atsikuriantį Lietuvos gyvenimą“, – sakė V. Adamkus.

„Būdamas savo pareigose tikrai stengiausi Lietuvą populiarinti, pristatyti pasauliui. Ir jaučiu tikrai savo dvasinę ramybę, kad man tai pavyko padaryti“, – taip pat pabrėžė jis.

V. Adamkus gimė 1926 metų lapkričio 3 dieną Kaune. Karo metais dalyvavo rezistencinėje veikloje. 1944-ųjų liepos mėnesį su tėvais pasitraukė į Vokietiją. Čia besimokydamas Eichšteto lietuvių gimnazijoje sutiko ir savo būsimą žmoną Almą. Vėliau studijavo Miuncheno universiteto Gamtos fakultete. 1949 m. atvyko į JAV ir septintajame dešimtmetyje aktyviai įsitraukė į politinę veiklą, buvo pakviestas dirbti į naujai kuriamą JAV aplinkos apsaugos federalinės valdžios instituciją – Aplinkos apsaugos agentūrą. Būsimas Lietuvos vadovas aktyviai dalyvavo lietuvių išeivijos visuomeninėje ir politinėje veikloje.

Lietuvos prezidentu V. Adamkus buvo išrinktas 1998 ir 2004 m.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)