Taip būrys Liberalų ir centro sąjungos pirmininko Artūro Zuoko veikla nepatenkintų liberalcentristų įvykdė pirmadienį pareikštus ketinimus sustabdyti savo narystę partijoje, jei A. Zuokas nepasitrauks iš liberalų ir centro sąjungos pirmininko posto.

Savo veiklą partijoje suspendavę partijos nariai tikino negalintys taikstytis su dabartine situacija ir prezidento siūlymų atsistatydinti ignoravimu. Tačiau seimūnai pažymėjo raginimo A. Zuokui atsistatydinti nesiejantys su A. Zuoko kaip Vilniaus mero veikla ir jam mestais kaltinimais.

Kaip pagrindinį susispendavimo tikslą liberalcentristai nurodė siekį nutraukti besitęsiantį maratoną ir sulaukti partijos apsivalymo. Tolesni parlamentarų veiksmai priklausys nuo partijos vadovo pozicijos.

“Gelbstime kapitoną patys grimzdami į dugną”, - sakė libralcentristai. “A. Zuoko atsistatydinimas būtų nauda ir partijai, ir frakcijai, ir A. Zuokui kaip politikui", - pridūrė jie.

Parlamentarai taip pat tikino nekviesią jų keliu pasekti kitų partijos narių.

Bendrapartiečiai teigė dar vakar viešėję partijos lyderio Artūro Zuoko namuose ir raginę atsistatydinti, bet išsiskyrę neperkalbėję partijos pirmininko. Jei A. Zuokas ir toliau neatsistatydins, susidariusią situaciją tikimasi išspręsti neeiliniame partijos suvažiavime.

Šiame suvažiavime galėtų būti renkamas ir naujas partijos vadas. Kaip galimus kandidatus į Liberalų ir centro sąjungos pirmininko postą liberalcentristai mini Petrą Auštrevičių, Gintarą Steponavičių ir Eligijų Masiulį.

Tuo tarpu laikinai LCS pirmininko pareigas einantis Vytautas Bogušis pareiškė apgailestaujantis, jog partijos kolegos "atsuko nugarą bendražygiams", ir įspėjo, jog bendra veikla su jais "tampa sunkiai įsivaizduojama".

V.Bogušis penkių liberalcentristų pareiškimą įvertino kaip partinės drausmės pažeidimą ir partijos skaldymą bei silpninimą.

Narystę Liberalų ir centro sąjungoje sustabdyti nusprendę Seimo nariai negali numalšinti pralaimėjimo kartėlio ir susitaikyti su realybe. Taip Eltai ketvirtadienį teigė Seimo Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Algis Čaplikas. "Nelabai suprantu kolegų žingsnio, ko juo siekiama, ką jis reiškė. Tai tikrai nepagerins partijos darbo, tik pakenks jam", - sakė parlamentaras.

A. Čaplikas priminė, kad vasario 12 dieną vyko eilinis Liberalų ir centro sąjungos suvažiavimas, kuriame partijos pirmininku buvo išrinktas Artūras Zuokas. "Reikia mokėti tiek laimėti, tiek pralaimėti ir susitaikyti su esama situacija", - pabrėžė jis.

Pasak frakcijos seniūno, narystę partijoje sustabdžiusius parlamentarus vedė skirtingi motyvai - vieni esą iš tiesų sako, ką galvoja, kiti niekaip negali susitaikyti su pralaimėjimu ir užgniaužti savo ambicijų.

A. Čaplikas tikino šiandien nematąs formalių priežasčių sušaukti neeilinį Liberalų ir centro sąjungos suvažiavimą, kaip prašo narystę partijoje sustabdę politikai. "Siūlau dirbti Lietuvai, o ne graužti vienam kitą", - paragino Seimo narys.

DELFI primena, kad prezidentas V. Adamkus praėjusią savaitę žurnalistams pareiškė, jog A. Zuokui galvojant apie savo politinę ateitį derėtų pasitraukti iš užimamų pareigų.

Kiek anksčiau prezidentas yra netiesiogiai pareiškęs A. Zuokui nepasitikėjimą. Reaguodamas į tai A. Zuokas laikinai sustabdė savo kaip Liberalų ir centro sąjungos pirmininko įgaliojimus, tačiau iš Vilniaus mero posto neatsistatydino.