Žemėtvarkininkė iš pareigų buvo atleista atlikus skyriaus veiklos auditą. Paaiškėjo, kad praėjusiais metais buvo priimta 40 įstatymus pažeidžiančių sprendimų, pagal kuriuos vilniečiai žemės sklypus individualiai statybai sostinės prestižinėse vietose gavo neteisėtai.

Dėl neteisėtai išdalintų sklypų susigrąžinimo Vilniaus miesto apskrities viršininko administracija kreipsis į teismą. Teismo bus prašoma panaikinti šiuos spendimus.

Vidaus audito tarnybos viršininkas Gediminas Ivanauskas spaudos konferencijoje antradienį sakė, kad buvo suteikti sklypai tiems asmenims, kurie padavė pareiškimus 2001 metais, o liko nepatenkinti dar 1991 metais paduoti pareiškimai.

Gavo sklypus asmenys, kurių tėvai iki nacionalizacijos, tai yra 1940 metų, Vilniaus mieste neturėjo žemės. Paaiškėjo, kad piktnaudžiaujant politinių kalinių ar tremtinių teisėmis, kai kurie gavo ne po vieną, o kelis sklypus.

Neteisėtu nuosavybės teisių į žemės sklypus atkūrimu domisi ir teisėsaugos pareigūnai. Vilniaus apygardos prokuratūra tiria apie 20 tokių atvejų.

Neseniai į laisvę po beveik 5 mėnesius trukusio suėmimo buvo paleista nuo pareigų nušalinta Vilniaus apskrities viršininko administracijos Vilniaus žemėtvarkos skyriaus specialistė Aušra Žliobaitė.

Manoma, kad žemėtvarkos skyriaus specialistė, ruošdama nuosavybės teisės atkūrimo į žemės sklypus sprendimų projektus, pažeidė nustatytą tvarką, suklaidino savo viršininkus, kurie, remdamiesi šiais projektais, priėmė neteisėtus sprendimus. Spėjama, kad už tokių projektų ruošimą ji gaudavo kyšius.

A.Žliobaitė projekte nurodydavo, kam reikia atkurti nuosavybės teisę į žemės sklypą, kurioje vietoje jis turi būti, koks sklypo plotas. Žemėtvarkininkei yra pareikštas kaltinimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba, kyšio ėmimo ir tarnybinio suklastojimo.

Sausį prokuratūros pareigūnai buvo sulaikę ir daugiau įtariamųjų, tačiau teismai prašymo suimti juos ilgesniam laikui nepatenkino. Neteisėto žemės sklypų skirstymo byla tebetiriama, kada ji bus perduota nagrinėti teismui, nežinoma.