Priimtu nutarimu Vyriausybei pasiūlyta iki šių metų spalio 1 d. parengti proginių metų minėjimų programas ir kitų metų valstybės biudžete numatyti lėšų joms įgyvendinti.

Už tai numatančius Seimo nutarimo pakeitimus balsavo 102 Seimo nariai, susilaikė 2 parlamentarai.

Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų metais 2023-iuosius Seimas nutarė skelbti atsižvelgdamas į tai, kad 1323 m. sausio 25 d. Vilniaus miestas pirmą kartą buvo paminėtas rašytiniuose šaltiniuose. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino Europai skirtuose laiškuose buvo pabrėžta Lietuvos ir Vilniaus kaip valstybės sostinės orientacija į Europą.

Priimtame nutarime Seimas taip pat pažymi, kad 1623 m. lapkričio 12 d. kankinystės mirtimi Vitebske miręs graikų apeigų katalikas (unitas) šventasis Juozapatas (Ivanas Kuncevičius) tiesiogiai susieja Lietuvą ir Ukrainą, primindamas Graikų apeigų katalikų Bažnyčios istorinę ištikimybę Europai.

Jis Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčioje ir Bazilijonų vienuolyne subrendo kaip iškilus dvasininkas, pasišventęs Unijinės Bažnyčios įtvirtinimui ir Krikščionių Bažnyčios vienybei, paskelbtas palaimintuoju 1643 m., o 1867 m. – šventuoju. Atsižvelgiant į tai 2023-iuosius nutarta paskelbti Šventojo Juozapato metais.

Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad kitais metais bus minimos Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-osios metinės, jau anksčiau yra nusprendęs 2023-iuosius paskelbti Klaipėdos krašto metais.

„Po 1923 m. sukilimo įvykęs Klaipėdos krašto prijungimas prie Lietuvos tapo vienu svarbiausių XX amžiaus geopolitinių laimėjimų, turėjo ypatingos reikšmės Lietuvos raidai, jos kaip jūrinės valstybės statusui, taip pat Klaipėdos kaip uostamiesčio vaidmeniui Baltijos jūros regione“, – teigiama priimtame nutarime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją