Pensininkas

Nuo sausio vidutinė senatvės pensija, turint 30 metų stažą, turėtų siekti 332 eurus – apie 30 eurų daugiau nei dabar. Stažo nesukaupusiems žmonėms ji gali augti apie 12 eurų. Be būtinojo stažo į pensiją išeina apie ketvirtadalis žmonių. Kritikai sako, kad toks netolygus pensijų augimas gali didinti atskirtį tarp pačių pensininkų.

Vidutinė netekto darbingumo (invalidumo) pensija turėtų paaugti nuo 198 iki 212 eurų, vidutinė našlių ir našlaičių pensija – nuo 33,6 euro iki 36 eurų.

Mokytojas

Mokytojų algos turėtų keistis nuo rugsėjo, įvedus vadinamąjį etatinį apmokėjimą. Vyriausybė skaičiuoja, kad vidutinis mokytojų darbo užmokestis „į rankas“ turėtų pakilti nuo 685 iki 750 eurų. 2019 metais prognozuojama vidutinė alga – 810 eurų į rankas.

Medikas

Vyriausybė sako, kad naujasis biudžetas gydytojų ir slaugytojų atlyginimus nuo gegužės leis pakelti penktadaliu. Daugiau algas žadama kelti mažiau uždirbantiems, tačiau konkretūs skaičiai paaiškės vėliau, sveikatos apsaugos ministro įsakymais. Vyriausybės duomenimis, vidutinis gydytojų darbo užmokestis siekia apie 1120 eurų „į rankas“, slaugytojai gauna apie 580 eurų.

Rezidentų algas svarstoma kelti jau nuo sausio – jaunesniojo gydytojo rezidento atlyginimas, numatoma, augs nuo 343 iki 374 eurų „į rankas“, vyresniojo gydytojo rezidento – nuo 415 iki 456 eurų „į rankas“.

Tarnautojas

Dėl bazinio dydžio pakėlimo apie 70 proc. viso valstybės tarnybos korpuso sudarantiems specialistams pareiginis atlyginimas augs maždaug 10–12 eurų. Šiuo metu vidutinis valstybės tarnautojų darbo užmokestis „į rankas“ siekia apie 800 eurų.

Statutinis pareigūnas

Visiems pasieniečiams atlyginimai nuo sausio turėtų didėti apie 5 proc.: pradedantysis pasienietis „į rankas“ turėtų uždirbti 26 eurais daugiau – apie 535 eurus, turintis 20 metų darbo stažą – apie 840 eurų, arba 40-čia eurų daugiau, nei šiemet.

Visiems ugniagesiams atlyginimai turėtų būti keliami mažiausiai po 25 eurus – pradedantysis ugniagesys uždirbtų 467 eurus, turintis 20-ies metų darbo stažą – apie 730 eurų. Po neeilinių vertinimų dar per 1,5 tūkst. ugniagesių atlyginimai papildomai kiltų 26 eurais.

Vidaus reikalų ministerija tikisi, kad ugniagesių ir pasieniečių algas Seimas dar šiek tiek padidins per paskutinį balsavimą antradienį.

Policijoje atlyginimai nuo sausio turėtų didėti tik aukštesniosios grandies pareigūnams – per 1,3 tūkst. asmenų atlyginimai turėtų augti apie 45 eurus. Policijos patrulis, kaip ir iki šiol, gautų 700 eurų, tyrėjai ir specialistai – apie 850 eurų „į rankas“.

Valstybės vadovai

Prezidentės Dalios Grybauskaitės alga atskaičius mokesčius bus 5538 eurai – beveik 84 eurais daugiau nei dabar. Reprezentacinės išlaidos bus 27,5 euro didesnės ir sieks 1822 eurus.

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio alga didės 44 eurais iki 2910 eurų, premjero Sauliaus Skvernelio – 50 eurų iki beveik 3253 eurų „į rankas“.

Tėvai

Nuo sausio įvedamos 30 eurų išmokos už vaikus, bet naikinama papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio lengvata. Vidutines pajamas gaunančioms šeimoms iš esmės niekas nesikeičia – jos per lengvatą praras tiek, kiek gaus su išmokomis.

Mažų pajamų šeimos, iki šiol negalėjusios pasinaudoti lengvata dėl mažų tėvų algų, pajus realius pokyčius – jos dabar gauna po 28 eurus už vaiką iki dvejų metų ir 15 eurų už vyresnį, nuo sausio išmokos atitinkamai augs iki 58 ir 45 eurų.

Verslininkas

Verslininkai viliasi, kad bendras gyventojų pajamų didėjimas paskatins vartojimą, tačiau dalis regionuose dirbančių mažų įmonių sako, jog susidurs su iššūkiais dėl minimalios algos didinimo 20 eurų iki 400 eurų.

Keičiasi užsiimančiųjų individualia veikla apmokestinimas – jis priklausys ne nuo darbo pobūdžio, o nuo pajamų lygio – 5 proc. pajamų tarifą mokės gaunantys iki 20 tūkst. eurų per metus, perlipus šią ribą tarifas augs proporcingai ir 15 proc. pasiektų ties 35 tūkst. eurų. Kaip tai paveiks mokesčių surinkimą, daug priklausys nuo to, ar pavyks pažaboti realias pajamas slepiančius verslininkus.