Knygos „13 Things Mentally Strong People Don't Do“ („13 dalykų, kuriems nepasiduoda stabilia psichika išsiskiriantys žmonės“) autorė Amy Morin teigia, kad valios ir stabilios psichikos ugdymas yra trimis lygmenimis vykdomas procesas, kurio metu būtina išmokti kontroliuoti mintis, elgesį ir emocijas.

Internetiniame laikraštyje „Independent“ išvardyta 13 dalykų, kurių, A. Morin teigimu, tikrai neišvysite darant nė vieno tvirtu charakteriu ir gebėjimu nesunkiai susivaldyti pasižyminčio individo.

1. Nešvaisto laiko savigailai

Savęs gailėjimas daro neabejotinai destruktyvų poveikį, tikina A. Morin. Nuolat savęs gailintys žmonės nesugeba pajusti pilnaverčio gyvenimo skonio. Savigaila tėra tuščias laiko švaistymas. Į ją pasinėrus kyla vien negatyvios emocijos, darančios neigiamą įtaką žmogaus santykiams su aplinkiniais.

Būtina suvokti, kad pasaulis kupinas gėrio, – tik taip pavyks pradėti vertinti tai, kas mums visiems duota. Taigi, savigailą privalu pakeisti dėkingumo jausmu.

2. Nepasiduoda kitų įtakai

Kitų įtakai linkę pasiduoti žmonės paprastai nėra apsiriboję nei fiziniais, nei emociniais barjerais. Visais atvejais būtina sugebėti pastovėti už savo interesus ir, prireikus, pademonstruoti valią. Jei jūsų veiksmai bus nulemti aplinkinių, tie aplinkiniai ir bus atsakingi už jūsų sėkmę bei savivertę. Savo tikslus turime apsibrėžti patys ir siekti jų savarankiškai.

Kaip pavyzdį A. Morin pateikia televizijos žvaigždės Oprah Winfrey istoriją. Ši gerai žinoma laidų vedėja išaugo skurde, be to, patyrė seksualinę prievartą, tačiau, nepaisant nieko, ji nusprendė, kuo turi tapti, jokiu būdu nepasiduodama aplinkinių įtakai.

3. Nevengia pokyčių

A. Morin išskiria penkis pasiryžimo imtis pokyčių etapus: abstraktaus svarstymo, konkretaus apmąstymo, pasirengimo, veikimo ir įtvirtinimo.

Ryžtantis pokyčiams svarbu pereiti visas sėkmingo jų įgyvendinimo stadijas. Nors permainos iš pradžių gali kelti nerimą, vis dėlto jų vengimas stabdo tobulėjimą. „Kuo ilgiau laukiame, tuo sunkiau ryžtis“, – teigia A. Morin ir priduria, kad per ilgai lūkuriuojant kyla pavojus atsilikti nuo sau lygių, bet be atodairos priekin žengiančių kolegų.

4. Nesikoncentruoja į tai, kas nuo jų nepriklauso

Viena vertus, įsitikinimas, kad viską įmanoma kontroliuoti, teikia saugumo jausmą. Deja, taip mąstant gali kilti ir šiokių tokių problemų. Bandymą suvaldyti kiekvieną situaciją A. Morin prilygina nerimo iššauktai reakcijai.

Jos įsitikinimu, bandymas kontroliuoti aplinką, užuot mėginus susitelkti į savo nerimo priežastis, – labai dažnai pasitaikantis elgesio modelis. Vis dėlto dėmesio atitraukimas nuo sau nepavaldžių dalykų gali sustiprinti laimės pojūtį, sumažinti įtampą, paskatinti geresnius santykius su aplinkiniais, atverti daugiau galimybių ir garantuoti didesnę sėkmę.

5. Nesistengia visiems įtikti

Save neretai vertiname pagal tai, ką apie mus mano kiti. Toks požiūris, deja, nedviprasmiškai byloja apie vidinės tvirtybės stoką. A. Morin išvardija keturias su nuolatiniu siekiu įsiteikti susijusias aplinkybes. Pastangos visiems įtikti, anot jos, yra bergždžias laiko švaistymas, visų prielankumo siekiančiais žmonėmis lengva manipuliuoti, kiti šalia jų gali jaustis neprivalantys užgniaužti pykčio ar nepasitenkinimo, be to, visiems įsigerinti, šiaip ar taip, neįmanoma.

Atsikračius troškimo visiems visada įtikti, pavyks pasijusti tvirtesniems ir labiau pasitikėti savimi.

6. Nebūgštauja dėl numatomos rizikos

Žmonės dažnai bijo rizikuoti, nesvarbu, ar ta rizika susijusi su piniginėmis operacijomis, fiziniais veiksmais, emocine būsena, socialiniu statusu, ar su darbiniais interesais. A. Morin primena, kad bet kuri rizika galų gale atsiremia į informaciją – turimas žinias. „Neturint pakankamai informacijos, būtinos norint apskaičiuoti galimų pavojų mastą, rizikos keliama baimė tik didėja“, – teigia A. Morin.

Norint kuo tiksliau numatyti galimą riziką, galima pamėginti atsakyti į tam tikrus, konkrečiomis aplinkybėmis aktualius klausimus. Toliau pateikta keletas galimų klausimų pavyzdžių.

• Kokio dydžio gali būti gresiančios išlaidos?
• Kiek vertingi tikėtini pranašumai?
• Ar tai padės pasiekti užsibrėžtų tikslų?
• Kokie galimi kiti sprendimų variantai?
• Ar kas pasikeis į gera įvykiams pasisukus palankiausia kryptimi?
• Kas blogiausia gali nutikti ir kaip būtų galima bent minimaliai sumažinti galimą riziką?
• Kokios gali būti labiausia nepageidaujamos pasekmės?
• Ar šis sprendimas bus nors kiek reikšmingas po penketo metų?

7. Nesileidžia į praeities įvykių apmąstymus

Kartkartėmis tikrai verta prisiminti patarlę „Kas buvo, pražuvo“. Juk to, kas nutiko, nebepakeisi, o gilinimasis į anksčiau padarytas klaidas gali paskatinti savidestrukciją, neleisti mėgautis dabartimi ir kurti ateities planų. Praeities įvykių nagrinėjimas nepriveda prie jokių racionalių sprendimų. Leidžiantis į praeities apmąstymus lengva prisišaukti depresiją, perspėja A. Morin.

Vis dėlto pamiršti ar nepaisyti to, ką teko patirti, taip pat negalima. Juk tikrai pravartu pasimokyti iš padarytų klaidų, perkratyti jau išmoktas gyvenimo pamokas. Tik dėmesį visada reikia kreipti į faktus ir, užuot pasidavus emocijoms, pasistengti padaryti logiškas išvadas. Daug naudos duoda ir mėginimas iš naujo įvertinti situaciją žvelgiant iš kitos perspektyvos.

8. Niekada nekartoja tų pačių klaidų

Ankstesnių veiksmų analizė gali padėti išvengti tų pačių klaidų, todėl visada svarbu pagalvoti, ką padarėte ne taip, ką galėjote padaryti geriau ir kaip reikėtų pasielgti atsidūrus analogiškoje situacijoje.

Tvirto charakterio žmonės sugeba prisiimti atsakomybę už padarytas klaidas ir numatyti, kaip panašių liapsusų išvengti ateityje.

9. Nesusierzina dėl kitų sėkmės

Susierzinimas primena užslėptą pyktį, kuris, nors ir sutramdytas, nepraeina be pėdsakų. Koncentruojantis į kitų sėkmę tikrai nebus lengviau užsitikrinti ją patiems, nes nuolat persekiojanti mintis, kad kitiems sekasi, trukdys eiti asmeniniu sėkmės keliu.

Net ir tuo atveju, jei sėkmė nusišypsotų, perdėtas dėmesys kitų pasiekimams gali neleisti deramai ja pasidžiaugti. Šitaip galima prarasti tikėjimą savo gabumais, nusivilti puoselėtomis vertybėmis ir turimais santykiais.

10. Nenuleidžia rankų po pirmos nesėkmės

Sėkmė retai aplanko staiga, o nesėkmės visada yra kliūtys, kurias būtina įveikti. Kaip rankų po pirmųjų nesėkmių nenuleidusio žmogaus pavyzdį A. Morin pateikė Theodoro Gieselio, pasakojimo „Kaip Grinčas Kalėdas vogė“ autoriaus, atvejį. Pirma šio Dr. Seuss literatūriniu slapyvardžiu geriau žinomo autoriaus knyga buvo atmesta daugiau nei dvidešimtyje leidyklų, tačiau vėliau pelnytas populiarumas buvo milžiniškas.

Negebėjimas susitaikyti su nesėkmėmis ir nuostata, kad jos byloja apie gabumų stygių, nėra stiprios asmenybės bruožai. Tiesa ta, kad mokėjimas atsitiesti po patirtos nesėkmės tik grūdina charakterį ir teikia tvirtybės.

11. Nesibaimina vienatvės

Laikas, praleidžiamas tik su savo mintimis, gali būti labai naudingas konkrečių tikslų siekiančioms asmenybėms. Norint išsiugdyti tvirtą valią būtina kartkartėmis stabtelėti ir apmąstyti nuveiktus darbus.

Toliau išvardytas keletas A. Morin knygoje paminėtų vienatvės teikiamų pranašumų.

• Valandos, kurias tenka dirbti likus vieniems, gali būti pačios produktyviausios.
• Vienatvė gali padėti išsiugdyti empatijos jausmą.
• Vienatvė skatina kūrybingumą.
• Gebėjimas būti vieniems teigiamai veikia psichiką.
• Vienatvė padeda atgauti jėgas.

12. Nemano, kad pasaulis jiems ką nors skolingas

Pykti ant pasaulio už patiriamas nesėkmes ir iškylančias kliūtis yra pati primityviausia nevalingos asmenybės reakcija – juk iš tiesų nė vienam nieko nepažadėta, todėl viską būtina pelnyti uoliu darbu.

Gyvenimas nebūtinai atrodo teisingas. Nors kai kuriems laimės ir sėkmės akimirkų likimas atseikėja daugiau, tai anaiptol nereiškia, kad tiems, kuriems dažniau tenka nusivilti, pasaulis taip ir lieka skoloj.

Svarbiausia yra sutelkti maksimalias pastangas, išmokti priimti kritiką, pripažinti savo klaidas ir nesistengti bet kokia kaina varžytis su kitais. Savo rezultatus nuolat lyginant su kitų pasiekimais ilgainiui gali apimti nusivylimas ir įspūdis, kad negavome, ko buvome verti.

13. Nesitiki žaibiškų rezultatų

Norint sėkmingai išnaudoti visas turimas galimybes, būtina pasistengti suformuluoti realistiškus lūkesčius ir suvokti, kad sėkmė neištinka pernakt. Nestabilaus charakterio, silpnavaliai žmonės dažnai išsiskiria kantrybės stoka. Jie pervertina savo gebėjimus ir atsisako pripažinti, kad pokyčiai gali užtrukti, todėl tikisi žaibiškų rezultatų.

Visada svarbu nepamiršti laukiančio apdovanojimo ir uoliai dirbti siekiant ilgalaikių tikslų. Nors kelyje gali tekti ir suklupti, sugebant įvertinti bendrą progresą ir pažvelgti iš platesnės perspektyvos sėkmė neišvengiamai ateis.