„Manau, kad mes turime dėti absoliučiai visas pastangas ir visas priemones į žmonių skiepijimosi skatinimą. Mums gali būti ir sudėtinga įtikinti kai kuriuos žmonės dėl trečios vakcinos, tai irgi visos pastangos yra svarstytinos“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Laisvės partijos pirmininkė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Jos teigimu, prieš palaikant tokį sprendimą, reikėtų įsivertinti, ar teigiamų rezultatų davė 100 eurų išmokų mokėjimas vyresniems nei 75 metų amžiaus nusprendusiems pasiskiepyti asmenims.

„Reikia duomenų, reikia, kad analitikas ateitų ir pristatytų, kaip tas skiepijimosi tempas padidėjo ar nepadidėjo. Mes matėme, kad, pavyzdžiui, po galimybių paso plėtros, po pranešimo, kad plėsime jį rugpjūčio mėnesį 25 tūkst. žmonių atėjo skiepytis kitą dieną. Tai reikia pažiūrėti, kaip dabar tai veikia. Dar truputį anksti pasakyti“, – priminė A. Armonaitė.

Panašios pozicijos laikosi ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Mes matome, kad išmoka sukėlė teigiamą efektą, ji pasiteisino ir manau, kad reikia svarstyti apie jos plėtimą, nes tai visgi yra išgelbėtos gyvybės“, – komentavo ji.

V. Čmilytė-Nielsen taip pat akcentavo, kad reikia įvertinti 100 eurų išmokos 75+ amžiaus grupei rezultatus.

„Dėl detalių, manau, kad diskusija dar vyks, bet priemonė pasiteisino, reikia apie ją svarstyti toliau“, – sakė Seimo pirmininkė.

Mano, kad tam poreikio nėra

Visgi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigia, kad toks sprendimas yra ankstyvas.

„Manau, kad ankstyvas būtų sprendimas arba apibendrinimas, nes, kaip žinote, šis sprendimas taip pat turi ne visai teigiamų pasekmių, kai yra žmonės, kurie priima sprendimus ir be jokio raginimo skiepytis, ateina, yra atsakingi. Vertinčiau, kad turi praeiti daugiau laiko ir, jei galvoti apie šios priemonės galimą pratęsimą, tai galvoti apie trečiojo skiepo, sustiprinančios dozės prasme būtent tai amžiaus kategorijai, į kurią ir dabar ji buvo nukreipta“, – komentavo ministrė.

Kadangi trečiąja doze gyventojai tik dabar ima skiepytis, reikėtų pasak jos, palaukti ir vėliau įvertinti statistiką.

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis taip pat nepritaria siūlymui plėsti išmokos gavėjų amžiaus grupę.

„Manau, kad pavėluotas (sprendimas). Reikėjo iš pradžių didesnę apimtį daryti, bet buvo nuspręsta siauresnė apimtis, kas, manau, nedavė rezultatų. Aišku, kažkoks pagyvejimas įvyko, bet žmonių reakcijos irgi buvo nevienareikšmės, lyg bandymas nupirkti“, – komentavo politikas.

Jo nuomonė, dabar jau nebėra tas etapas, kai tokia priemonė suveiktų.

„Esminiai dalykai yra giluminiai: ar žmonės dar kuo nors pasitiki, o kol valdžia bruka tuos savo ekspertus, kurie šneka sausai ir dažnai prieštaringai nei šnekėjo prieš metus, visai kita plokštelė buvo uždėta, nes kita valdžia. Tai žmonėms tokių abejonių ekspertais atsiranda pakankamai daug. Šiandien reikia galbūt ne ekspertų, kad paveiktų, o autoritetų, kurie galėtų pasakyti ir žmonės pasitikėtų. Jei tikslinėms grupėms nerandame autoritetų, tai pinigais nemanau, kad pavyks proveržį padaryti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Premjerė Ingrida Šimonytė, vertindama šią idėją, akcentavo, kad reikia remtis duomenimis.

„Papildomai pasiskiepijusių žmonių pirmą kartą po to, kai buvo nustatyta ši kompensacija, tikrai buvo labai mažas skaičius. Tie 50 tūkst., kuriais čia yra operuojama, yra žmonės, kurie pasiskiepijo trečiąja doze“, – sakė premjerė.

I. Šimonytė teigė, kad dalis tų žmonių apskritai buvo motyvuoti pasiskiepyti.

„Dabar mes tuos duomenis dar vertiname, bet jei kažkas mano, kad didelė dalis žmonių papildomai pasirinko pasiskiepyti , nustačius šią išmoką, aš turiu nuliūdinti, kad taip neatsitiko“, – konstatavo Vyriausybės vadovė.

Ministerijos anksčiau pateiktais duomenimis, vienkartinę 100 eurų išmoką kol kas turėtų gauti daugiau nei 50 tūkst. nuo COVID-19 pasiskiepijusių senjorų.

Nuo rugsėjo 1 dienos bent viena vakcinos doze pasiskiepijo kiek daugiau nei 10 tūkst. 75-erių metų ir vyresnių senjorų, 9,3 tūkst. iš jų jau gavo ir antrą skiepo dozę. Dar 42,5 tūkst. šios amžiaus grupės žmonių gavo stiprinančią dozę. Tai, anot ministerijos, sudaro maždaug 40 proc. visų tą galinčių padaryti vyresnių nei 75-erių metų senjorų.

100 eurų vienkartinė išmoka skiriama 75-erių ir vyresniems senjorams, nuo rugsėjo iki lapkričio pabaigos pasiskiepijusiems dviem dozėmis, bei tiems, kurie iki kitų metų kovo pabaigos pasiskiepys sustiprinančia doze. Teikti prašymų gauti 100 eurų vienkartinę išmoką nereikės, ji bus paskirta automatiškai. Vienkartinę išmoką senjorai gaus kartu su pensija ar kita „Sodros“ mokama išmoka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės