„Kiek gali kainuoti 0,00 euro skolos išieškojimas? Logiškai bandau samprotauti - jei skola - nulis, tai nėra ko ir išieškoti. Bet pasirodo, kad ne... (…) Visiškai atsitiktinai pakliuvo man į rankas labai įdomus vienos antstolių kontoros raštas - pasirodo ir 0,00 euro išieškojimas kainuoja! ir ne taip jau mažai - beveik 80 eurų“, - feisbuke rašė vyras, paviešinęs nuasmenintą antstolių kontoros dokumentą dėl skolos išieškojimo.

Šį dokumentą DELFI parodė Lietuvos antstolių rūmų specialistams. „Sprendžiant iš pateikiamos dokumento kopijos, jis buvo skirtas žmogui, pavėluotai sumokėjusiam administracinę baudą. Tipiška situacija, kai neįvykdęs prievolės laiku, žmogus piktinasi, kad dar tenka mokėti ir papildomas išlaidas. Ją komentuojant svarbūs du aspektai“, - teigiama Lietuvos antstolių rūmų pateiktame komentare.

Pirma, pasak Lietuvos antstolių rūmų specialistų, norint patekti į antstolių akiratį dėl administracinės baudos, reikia gerokai pasistengti. Kol taip atsitinka, praeina geras pusmetis.

„Nubaustasis (jeigu tai vienintelė bauda) per 14 dienų gali „susitaikyti su valstybe“ sumokėdamas pusę baudos. Jei to nepadaro, turi dar 40 dienų terminą atsiskaityti su valstybe geruoju. Vėliau jis iki 6 mėnesių raginamas atsiskaityti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) procedūromis ir tik tada VMI pateikia sprendimą dėl baudos išieškojimo antstoliui“, - rašoma komentare.

Antra, pasak Lietuvos antstolių rūmų specialistų, taisyklių nesilaikymas – brangi „pramoga“.

„Kai bauda nesumokama per nustatytą terminą, antstolis, gavęs VMI pateiktą sprendimą, pradeda priverstinio išieškojimo procesą. Jis atlieka privalomus procesinius veiksmus ir neišvengiamai patiria išlaidas (moka kontoros darbuotojams, kurjeriams ir t.t.). Vieną gražią dieną pažeidėjas staiga nusprendžia sumokėti baudą tiesiai į VMI sąskaitą, galbūt tikėdamasis visus pergudrauti ir taip sutaupyti. Tačiau skola už antstolio darbą jau būna susidariusi ir ją reikia padengti: nemokamai nedirba ne tik kepėjai, siuvėjai ar valstybės tarnautojai, bet ir antstoliai“, - rašoma komentare.

Lietuvos antstolių rūmų specialistai situacijai pakomentuoti panaudojo populiarų posakį - traukinys vėluojančių nelaukia.

„Ne išimtis ir teisinių procedūrų „traukinys“: pavėlavus tenka pirkti naują bilietą – nori nenori mokėti už procedūras, pradėtas dėl paties vėlavusiojo kaltės“, - teigiama komentare.