Planuojama, kad maždaug 13-14 tūkstančių kvadratinių metrų dydžio pastate šalia Baltojo tilto turėtų būti pagrindinės kolekcijos galerijos, žiniasklaidos centras, dvi kino salės, Valstybinio Ermitažo muziejaus ir specialiųjų parodų galerijos, litvakų meno ir informacinis centrai.

„Vos per dvi diens pastebėjau, koks nuostabus miestas yra Vilnius. Mes laimingi, kad galėjome sukurti tokį kompaktišką objektą parko viduryje. Aplinkui bus daug erdvės pasivaikščiojimams, o viduje - daugybė patalpų, susidarančių iš muziejaus elementų. Tai - lyg deimantas parko viduryje", - trečiadienį kalbėjo Z. Hadid.

Prie šio projekto jos vadovaujama architektų komanda dirbo 10 mėnesių.

Konkurse dalyvavo dar du pasaulinio garso architektai - memorialo Rugsėjo 11-osios aukoms atminti Niujorke projekto autorius Danielis Libeskindas ir Europos architektūros garsenybė Massimiliano Fuksas.

Architektūros projektų konkurso nugalėtoją antradienį išrinko tarptautinė komisija: Ermitažo muziejaus direktorius Michailas Piotrovskis, Solomono R. Guggenheimo fondo direktorius Thomas Krensas, Vokietijos Architektūros muziejaus Frankfurte direktorius Peteris Schmalas ir Lietuvos architektų sąjungos vicepirmininkas Gintaras Čaikauskas. Konkurso organizatoriai teigė į komisiją įtraukę ir Lietuvos premjerą Gediminą Kirkilą bei Vilniaus miesto merą Juozą Imbrasą.

Premjeras Gediminas Kirkilas palaiko projekto idėją ir tikisi, kad muziejus pritrauks daug turistų iš užsienio. Tuo tarpu dabartinė Vilniaus valdžia Gugenheimo projektą vertina atsargiai, abejodama, ar jam pakaks lėšų.

Jei bent vienas iš architektų pristatomų projektų kada nors bus įgyvendintas, neabejojama, muziejus taps ryškiausiu Vilniaus miesto pastatu, o aplinkui susiformuos naujas gyventojų ir turistų traukos centras.

Visi trys projektų autoriai pabrėžia, kad jų tikslas buvo sujungti sostinės senamiestį su dešiniajame Neries krante augančiu naujuoju verslo centru.

Tuo tarpu DELFI skaitytojai tinkamiausiu architektūriniu projektu Gugenheimo muziejui Vilniuje išrinko memorialo Rugsėjo 11-osios aukoms atminti Niujorke projekto autoriaus Danielio Libeskindo darbą. Jam atiteko 625 balsai.

Nėra politinio sprendimo

DELFI žiniomis, Vilniaus miesto savivaldybėje šiuo metu rengiamas teritorijos šalia Baltojo tilto detalusis planas, kuriame numatomas ir visuomeninės paskirties objektas. Tačiau, anot dabartinės miesto valdžios, tai nebūtinai turi būti Guggenheimo muziejus – miesto taryba dėl to nėra priėmusi sprendimo.

Politikai neskuba apsispręsti, kol nėra žinoma planuojamo statyti muziejaus kaina ir finansavimo šaltiniai.

„Buvo kalbama apie 0,5 mlrd. litų – savivaldybė tokių pinigų tikrai neturi, neturėjo ir kažin ar kada nors turės, - teigia Vilniaus meras Juozas Imbrasas. - Nei Bilbao, nei kiti miestai (kuriuose yra Guggenheimo muziejai – DELFI) tiek pinigų neskyrė. Jeigu bus nuspręsta statyti, bus daroma galimybių studija, kurioje reikės ieškoti finansinio modelio – kas ir kokia dalimi turės prisidėti“.

Antradienį vykstantį muziejaus projektų vertinimo konkursą pavadinęs „muziejaus atsiradimu suinteresuotos žmonių grupės žaidimu“ mero pavaduotojas Evaldas Lementauskas įsitikinęs, jog savivaldybė pirmiausiai turėtų užbaigti jau pradėtą projektą – pastatyti Nacionalinį stadioną.

“Negali būti, kad vieno objekto sąskaita nukentėtų visa miesto kultūra, kiti planuojami ir jau pradėti objektai”, - sakė E. Lementauskas.

A.Zuokas: muziejus – investicinis projektas

Buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko teigimu, projektų autoriams buvo nurodyta preliminari konkurso sąlyga – projektas turėtų kainuoti iki 160 mln. litų. „Toliau kaina bus skaičiuojama išrinkus konkurso nugalėtoją. Tai yra dalis galimybių studijos, kuri turi būti baigta šią vasarą“, - sakė A. Zuokas.

Jis patikino, kad muziejaus statyba „faktiškai remtųsi į verslą“ – būdamas meru A. Zuokas mieste statantiems verslininkams pakėlė nekilnojamojo turto mokestį, prieš tai esą sutaręs, kad dalis šių pajamų bus panaudota muziejaus statybai. Tos dalies per metus esą galima surinkti iki 30 mln. litų.

A.Zuoko teigimu, muziejaus statyba taip pat gali būti finansuojama iš valstybės biudžeto, Europos Sąjungos ir privačių rėmėjų lėšomis: „Tai yra investicinis projektas, kuris padidins miesto ir šalies žinomumą pasaulyje geriau nei visos Lietuvos vardo garsinimo programos ir pristatymai. Be to, modernus muziejus pritrauks į miestą didžiulius turistų srautus, kartu ateis tarptautiniai viešbučių tinklai“.

Renkamas nugalėtojas

Architektūros projektų konkursas yra Solomono R. Guggenheimo fondo ir Valstybinio Ermitažo muziejaus atliekamos galimybių studijos programos dalis. Šią galimybių studiją užsakė Jono Meko Vizualiųjų menų centras (JMVMC), ją numatoma baigti iki šių metų birželio vidurio.

JMVMC teigimu, studijos tikslas – įvertinti architektūrines, ekonomines ir kultūrines galimybes naujo muziejaus steigimui Vilniuje.

„2009 m. Vilnius tampa Europos kultūros sostine. Naujas muziejus galėtų būti galingu postūmiu, Vilniui tampant modernaus meno, kino ir architektūros žinovų traukos vieta. Muziejus ženkliai prisidėtų Vilniui įsitvirtinant kaip tarptautiniam avangardo centrui“, - teigiama JMVMC pranešime.