Informacija paskelbta tenkinant teisėtą visuomenės intersą

Šių metų gegužės 5-ąją V. Pilvinis privataus kaltinimo tvarka kreipėsi į Lazdijų rajono apylinkės teismą prašydamas pripažinti žurnalistę V. Danauskienę kalta pagal LR Baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 2 dalį ir siekia priteisti iš jos 1000 eurų neturtinę žalą.

Šmeižtą jis įžvelgė šioje V. Danauskienės straipsnio „Galimai neblaivus Druskininkų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas užsibarikadavo ligoninėje, policija pareikalavo išlaužti duris“ sakinio dalyje: „V. Pilvinis įžeidinėjo necenzūriniais žodžiais policininkus, grasino atleisti juos bei incidentą filmavusią DELFI žurnalistę...“ Straipsnis tą pačią savaitę buvo perspausdintas rajoniniuose laikraščiuose „Lazdijų žvaigždė“ ir „Lazdijų reklama“.

Lazdijų rajono apylinkės teismo teisėja Asta Vailionienė nusprendė išteisinti V. Danauskienę, kaip nepadariusią veiklos, turinčio nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Nustatyta, kad V. Danauskienė, siekdama užtikrinti pagrįstą ir teisėtą visuomenės interesą žinoti apie jai reikšmingus įvykius, apie viešo asmens veiklą, paviešino valstybės tarnautojo netinkamą elgesį atliekant tarnybines pareigas, tai darė sąžiningai, nepiktnaudžiaudama jai suteikta teise, paskleidė realų faktinį pagrindą turinčią informaciją, kuri, kaip rašoma nuosprendyje, „savo esme atitinka faktinę informaciją ir iš esmės yra teisinga“.

Komisijos pirmininką rado užsikniaubusį ant stalo

Nagrinėjant bylą nustatyta, kad 2016 m. spalio 24 d., po 23 val., pasibaigus pakartotinam balsavimui į Seimą, balsavimo biuletenių pristatymo į Lazdijų – Druskininkų apygardos rinkimų komisiją metu, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Lazdijų policijos komisariate buvo gautas pranešimas apie tai, jog rajono savivaldybės pastate yra galimai neblaivūs rinkimų komisijos nariai. Į savivaldybę buvo nusiųsti Lazdijų rajono PK Viešosios policijos būrio vyresnieji patruliai Ernestas Ilkinas ir Brigita Krukonytė.

Pareigūnai aptiko Lazdijų – Druskininkų apygardos rinkimų komisijos pirmininką V. Pilvinį kabinete užsikniaubusį ant stalo, iš pažiūros – neblaivų. Jis atsisakė tikrintis blaivumą alkoholio matuokliu, todėl buvo nuvežtas į Lazdijų ligoninę, kur užsirakino kabinete. Medicininė V. Pilvinio apžiūra blaivumui nustatyti buvo atlikta tik apie 1 val. 20 min., kai ligoninės darbuotojas išlaužė duris. Visus šiuos įvykius įdėmiai stebėjo žurnalistė V. Danauskienė.

Žurnalistę vadino „k...a“

Teisme buvo apklausti pareigūnai E. Ilkinas ir B. Krukonytė, peržiūrėti V. Pilvinio naktinių nuotykių vaizdo įrašai. Nustatyta, kad V. Pilvinis, paprašytas papūsti į alkotesterį, stumtelėjo jį laikantį E. Ilkiną, sakydamas „einu pamyžt“. Liudytojai B. Krukonytė ir Saulius Petrauskas papasakojo, kad V. Pilvinis ne kartą vadino V. Danauskienę „k...a“, pareigūnams pasakė: „Kol bus k...a Danauskienė, iš čia niekur neisiu ir nieko nedarysiu“, kreipdamasis į žurnalistę kalbėjo: „Neilgai čia rašysi“. S. Petrauskui rinkimų komisijos pirmininkas sakė: „Pyzdec tau, darbo Lazdijuose nematyti“. Teisėja atkreipė dėmesį, kad šiame kontekste yra svarbu, kad V. Pilvinis yra Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio pusseserės sutuoktinis.

V. Danauskienė: teismas įrodė, kad žodžio laisvė yra ir bus ginama

Po šių įvykių V. Danauskienė parašė naujienų portalui DELFI straipsnį „Galimai neblaivus Druskininkų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas užsibarikadavo ligoninėje, policija pareikalavo išlaužti duris“. Straipsnis paskatino Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) pradėti tyrimą. Alytaus apskrities policijos pareigūnams paskelbus, kad rinkimų naktį paimtame apygardos rinkimų komisijos pirmininko kraujo mėginyje 1,76 promilės alkoholio, VRK atleido V. Pilvinį iš pareigų.
2017 m. vasario 28 d. V. Pilvinis teismo buvo pripažintas padaręs administracinį teisės pažeidimą, numatytą ANK 506 straipsnio 4 dalyje – būdamas girtas nevykdęs teisėtų pareigūnų reikalavimų – ir nubaustas 130 eurų bauda.

Sužinojusi, kad buvo išteisinta, V. Danauskienė dėkojo ją gynusiam advokatui Vytautui Sirvydžiui, palaikiusiems kolegoms ir skaitytojams.

„Nuo pat pradžių sakiau ir pakartosiu, kad visą šią bylą vertinau ir vertinu kaip bandymą susidoroti su žurnalistu už jo darbą, tiesioginį kerštą už atskleistus nepalankius valstybės tarnautojų elgesio faktus. Teismas priėmė nuosprendį pagal Lietuvos Respublikos įstatymus. Teisingą nuosprendį. Taip įrodydamas, kad esame teisinė valstybė, kad žodžio laisvė yra ir bus ginama, o žurnalistas ir kiekvienas pilietis nebijotų viešinti matomų negerovių“, – sakė žurnalistė.
Lazdijų rajono apylinkės teismo sprendimas per 20 dienų nuo jo paskelbimo dar gali būti apskųstas Kauno apygardos teismui.