Šis nelegaliai prekiaujamas dopingas dažniausiai į Lietuvą patenka kontrabandos būdu iš trečiųjų valstybių, kuriose vaistinius preparatus be jokių kliūčių galima įsigyti vaistinėse. Viena tokių šalių, kurioje be gydytojo recepto galima nusipirkti dopingo, yra Turkija, o jos sostinę vos per porą valandų galima pasiekti tiesioginiu skrydžiu iš tarptautinio Vilniaus oro uosto.

Būtent šiuo būdu didelį kiekį vaistinių preparatų į Lietuvą iš Turkijos bandė įvežti vienai bendrovei vadovaujantis verslininkas. Tačiau nesėkmingai – vyras įkliuvo Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnams.

„Norėjau lengvai užsidirbti pinigų ir lengvabūdiškai tikėjausi, kad nebūsiu patikrintas muitinės pareigūnų“, – vėliau per apklausą prisipažins Kaune gyvenantis 27 metų Valentas Laurynas.

Dėl to, kad kontrabandos būdu per valstybės sieną gabeno dopingo medžiagas, V. Laurynas buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Jo baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė, kad ne tik konfiskuoja visą vyro į Lietuvą atgabentą dopingą, bet ir V. Lauryną pripažįsta kaltu dėl jam inkriminuotų nusikalstamų veikų.

Teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė nutarė, kad anksčiau neteistas vyras per du mėnesius į valstybės biudžetą privalės sumokėti 60 MGL (2 259,6 Eur) baudą. Tokio dydžio sankciją kaltinamajam pasiūlė skirti ikiteisminį tyrimą kontroliavusi prokurorė – bauda yra ženkliai mažesnė už galimą skirti baudų vidurkį ir iš esmės yra artima minimaliai, nes už inkriminuotas veikas V. Laurynui grėsė net iki 1 000 MGL bauda.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad V. Laurynas net 218 dėžučių su dopingu į Lietuvą atgabeno dar balandžio 28 d. vakarą. Jo lagamine muitininkai aptiko 99 dėžutes metenolono ir 119 dėžučių somatropino.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos specialistai pareigūnams nurodė, kad veiklioji medžiaga somatropinas yra stipriai veikiantis medžiagų apykaitos hormonas, labai svarbus lipidų, angliavandenių ir baltymų metabolizmui. Somatropinas skatina ir spartina vaikų, turinčių nepakankamai endogeninio augimo hormono, augimą. Somatropinas išsaugo normalią suaugusiųjų ir vaikų kūno sudėtį, padidindamas azoto išsaugojimą ir skatindamas skeleto raumenų augimą bei mobilizuodamas riebalinį audinį.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas V. Laurynas per apklausą tyrėjams prisipažino žinojęs, kad dopingo turinčios medžiagos Lietuvos teritorijoje yra draudžiamos.

„Iš Stambulo vežiau vaistus ir dopingo medžiagas turinčius preparatus, – sakė kaltinamasis. – Tiesiog norėjau pamėginti užsidirbti – būdamas Kaune, naršydamas internete, suradau, kad Turkijoje vaistiniai preparatai kainuoja daug pigiau nei Lietuvoje. Nutariau nuvykti į Stambulą, vaistinėje nusipirkti vaistinių preparatų ir juos parduoti.“

Kam būtų pardavęs dopingą, vyras negalėjo pasakyti – esą pirmiausiai norėjo jį nusipirkti, o pirkėjų būtų ieškojęs vėliau.

„Norėjau iš to užsidirbti – vaistinius preparatus ketinau parduoti brangiau nei pirkau, tačiau pigiau nei jie kainuoja Lietuvoje“, – tikino V. Laurynas.

Kiek galėjo uždirbti iš prekybos dopingu, vyras neatskleidė – esą net neskaičiavo.

„Sulaikytus vaistinius preparatus pirkau vaistinėje, už juos sumokėjau 12 tūkst. eurų, kuriuos specialiai šiam reikalui pasiskolinau“, – teigė V. Laurynas.

Vaistinius preparatus jis sukrovė į lagaminą ir Stambulo oro uoste pridavė į bagažo skyrių, tačiau kai lėktuvu atskrido į Vilnių ir pasiėmė registruotą bagažą, buvo sustabdytas muitinės pareigūnų.

„Jie patikrino mano lagaminą, o aš nebuvau užpildęs keleivio deklaracijos dėl gabenamų prekių“, – tyrėjams kalbėjo vyras.

Vaistinius preparatus, kuriuos į Lietuvą galima įvežti tik turint specialiuosius leidimus, muitininkai pastebėjo rengteno kontrolės poste, kai rentgeno kontrolės sistema tikrino registruojamą bagažą.

„Viename jų pastebėjau įtartinus objektus, todėl kolegei nurodžiau patikrinti“, – vėliau per paklausą sakė Vilniaus teritorinės muitinės vyresnysis inspektorius.

Pasak muitininkų, į Lietuvą nereceptinių vaistų galima vežti tik 5 vienetus, o receptinius vaistus galima vežti tik turint gydytojo receptą.