Taip teigia Vilniaus apskrities policijos pareigūnai, teismui perdavę administracinio nusižengimo bylą, kurioje 29 metų R. Balkūnas kaltinamas pažeidęs Kelių eismo taisykles (KET).

R. Balkūnui iškeltą bylą trečiadienį turėjo nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Sonata Raupėnaitė-Lekarauskienė, tačiau garsusis kelių erelis teismo rūmuose taip ir nepasirodė. Teismas nesulaukė ir automobilio, kurį vairavo KET pažeidimu kaltinamas vairuotojas, savininko.

Tai jau ketvirtas kartas, kai R. Balkūnas nepasirodė jam iškeltos bylos nagrinėjime – teismas ketina imtis griežtų priemonių, kad vyras nevengtų akistatos su teisingumu. „Ieškosime ir bandysime atvesdinti“, – sakė teisėja.

Administracinio nusižengimo bylą teismui perdavę policijos pareigūnai teigia nustatę, kad R. Balkūnas dar kovo 7 d. rytą, apie 8 val. Vilniuje, Justiniškių ir Medeinos g. sankirtoje nedavė kelio pagrindiniu keliu važiavusiam automobiliui, į jį atsitrenkė ir apgadino. Tačiau vairuotojas net nesustojo – iš eismo įvykio pasišalino.

Nukentėjusiajam vairuotojui pavyko įsidėmėti pasprukusio automobilio valstybinius numerius, o policijos pareigūnams susisiekus su transporto priemonės savininku paaiškėjo, kad šis automobilį yra davęs savo draugui R. Balkūnui.

Neatmetama galimybė, kad vairuotojas iš eismo įvykio vietos galėjo pasprukti dėl to, jog galėjo būti apsvaigęs nuo alkoholio. Tačiau to nebuvo įmanoma nustatyti, nes su R. Balkūnu kelių policininkams tą pačią dieną taip ir nepavyko susisiekti.

Už eismo įvykio sukėlimą ir pasišalinimą iš jo R. Balkūnui gresia bauda nuo 850 iki 1 500 eurų. Be to, jeigu bus įrodyta kaltė, jam teks tik atlyginti žalą nukentėjusiajam arba draudimo bendrovei, kurioje šis savo automobilį buvo apsidraudęs.

Be to, R. Balkūnui gresia ir didesni nemalonumai, tačiau tai priklausys nuo prokurorų ir Probacijos tarnybos pareigūnų, kurie turėjo užtikrinti, kad į laisvę anksčiau laiko iš pataisos namų išleistas nuteistasis nedarytų naujų nusikaltimų ar teisės pažeidimų – atsižvelgę į naujai paaiškėjusias aplinkybes pareigūnai gali siekti, kad lygtinai paleistas nuteistasis būtų grąžintas atgal į pataisos įstaigą atlikti bausmės. Tiesa, formaliai šiandien jis bausmę yra atlikęs, nes jos pabaiga buvo gegužės 22 d., tačiau eismo įvykis, kurio sukėlimu vyras kaltinamas, įvyko kovo 7 d.

Į laisvę iš Pravieniškių pataisos namų 2-ojo sektoriaus, kuriame daugybę metų veikė nusikalstamas „Pravieniškių mafijos“ susivienijimas, R. Balkūnas buvo išleistas dar praėjusių metų sausį. Iki realios laisvės atėmimo bausmės pabaigos jam dar buvo likę metai ir keturi mėnesiai.

Taikyti lygtinį paleidimą nuteistajam vienbalsiai nutarė Pravieniškių pataisos namų Lygtinio paleidimo pataisos įstaigos komisija. Šį nutarimą patvirtinęs Kaišiadorių teisėjas Ričardas Juodis nutarė, kad iki bausmės pabaigos R. Balkūnui yra draudžiama lankytis vietose, kur vartojamas alkoholis, taip pat buvo uždrausta vartoti psichiką veikiančias medžiagas bei nurodyta per visą lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos laiką neišvykti už Vilniaus ribų be Probacijos tarnybos žinios.

Į laisvę anksčiau laiko R. Balkūną buvo nutarta išleisti, nes bausmės atlikimo metu jis buvo skatintas keturiolika kartų, bausmę atliko atvirosios kolonijos sąlygomis, dirbo pagalbiniu darbininku ir kartais net būdavo išleidžiamas savaitgaliais į namus. Be to, atsižvelgta ir į tai, kad nuteistasis atlygina žalą nukentėjusiesiems, tačiau šių nuomonės dėl lygtinio paleidimo taikymo net ir nebuvo atsiklausta.

„Teismas mano, kad nustatytos aplinkybės sudaro pagrindą manyti, kad nuteistasis laikysis įstatymų ir nenusikals“, – priimdamas nutarimą paleisti į laisvę anksčiau laiko nurodė Kaišiadorių teisėjas.

R. Balkūnas buvo nuteistas dėl baisios avarijos, įvykusios Vilniuje, Salomėjos Neries gatvėje 2011-ųjų gegužės 22-osios popietę, kai „Honda Prelude“ vairavęs R. Balkūnas lenktyniavo su BMW. Dideliu greičiu lėkusi „Honda“, anot mačiusiųjų, aplenkė BMW, o paskui vairuotojas nebesugebėjo suvaldyti automobilio. Mašina trenkėsi į šaligatvio bortelį, užlėkė ant šaligatvio, kliudė keletą žmonių ir apsivertė.

Ekspertai nustatė, kad R. Balkūno vairuojamas automobilis Vilniaus gyvenamajame rajone skriejo ne lėčiau kaip 123 km/val. greičiu, nors toje vietoje yra leidžiama važiuoti tik 40 km/val. greičiu.

Šio įvykio metu vietoje žuvo pėsčiasis, gimęs 1987 m., ligoninėje mirė nė mėnesio nesulaukusi mergytė. Jos motinai sužalojimus teko gydytis ligoninėje, į kurią buvo paguldyta ir dešimtmetė mergaitė.

Vilniaus miesto apylinkės teismas R. Balkūnui buvo skyręs maksimalią įstatyme numatytą 10 metų laisvės atėmimo bausmę, taip pat nukentėjusiesiems nurodė atlyginti daugiau kaip 200 tūkst. eurų žalą. Tačiau šis nuosprendis buvo pakeistas – apeliacinės instancijos teismo teisėjai vairuotojui sušvelnino bausmę iki 8 metų.

Tokį sprendimą teismas priėmė atsižvelgę į byloje nustatytas aplinkybes – avarijos metu R. Balkūnas buvo blaivus. Nors jo šlapime buvo rasta amfetamino pėdsakų, tačiau teisėjai nutarė, kad avariją sukėlęs vairuotojas nebuvo apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų.

R. Balkūnas neigė vartojęs narkotines medžiagas, tiesa, jis pareiškė, jog prieš avariją dalyvavo viename vakarėlyje, po kurio esą pasijuto labai keistai – vyras įtaria, kad į alkoholį galėjo būti įmaišyta kokių nors narkotikų.

„Anksčiau nesu vartojęs jokių narkotinių medžiagų, po to vakaro jaučiausi keistais, todėl tokią prielaidą dariau“, – Vilniaus apygardos teisme yra sakęs R. Balkūnas.

R. Balkūno baudžiamąją bylą išnagrinėjęs apylinkės teismo teisėjas Olegas Zaicevas skelbdamas nuosprendį pabrėžė, kad R. Balkūnas tiesiogine žodžio prasme žmones sutraiškė.

„Kito žodžio negaliu rasti, – sakė jis. – Pateisinti važiavimo Vilniaus mieste 123 km/val. greičiu neįmanoma. Teismas taip pat pripažino, kad avariją nuteistasis padarė būdamas apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų. Visi mes puikiai žinome amfetamino poveikį – jis sukelia euforiją ir t.t.“.


R. Balkūnui skirti maksimalią įstatyme numatytą bausmę siūlė ir valstybinį kaltinimą byloje palaikęs Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Egidijus Motiejūnas, tačiau jo skundą Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atmetė.

Savo baigiamojoje kalboje E. Motiejūnas pažymėjo, kad R. Balkūnas avariją sukėlė būdamas apsvaigęs nuo narkotikų, nusikalstamas veikas padarė sąmoningai ir veikdamas tiesiogine tyčia, yra linkęs nusikalsti, nors ir atsiprašė nukentėjusiųjų, tačiau jo atgaila nėra nuoširdi.

„Manęs joks teismas nenubaus, kaip aš save nubaudžiau“, – yra sakęs žiaurios avarijos kaltininkas.

Kadangi R. Balkūno automobilyje buvo rasta teleskopinė lazda, teismas jį buvo pripažinęs kaltu ir dėl šaltojo ginklo laikymo.