Tokias aplinkybes ikiteisminio tyrimo metu nustatė sostinės prokurorai – jų G. Rekečiui iškeltą baudžiamąją bylą ketvirtadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismo teisėjas Arūnas Bartkus.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikanti prokurorė Audronė Nastulevičienė sakė, kad Vilniaus Mokymo centre rusų kalbos mokytoju jau keliolika metų dirbęs G. Reketis dar 2017 m. lapkričio 26 d. iš nenustatyto asmens įgijo narkotinių medžiagų, kuriose buvo grynojo metadono, ir lapkričio 28 d. juos įnešė į Vilniaus pataisos namus.

Narkotikus mokytojas turėjo perduoti čia bausmę atliekančiam nuteistajam Sauliui Plečkaičiui.

Tačiau nesuspėjo – narkotines medžiagas, kurias slėpė apatinėse kelnaitėse, G. Reketis atnešė į pataisos namus, tačiau buvo įspėtas, kad bus nuodugniai patikrintas, todėl „siuntinuką“ atidavė įkalinimo įstaigos darbuotojams.

„Aš labai gailiuosi, dėl to, ką padariau, jau save esu nubaudęs“, – sakė pedagogas. Dėl įvykio, kai nešė narkotikus savo mokiniui, G. Reketis neteko darbo.

Prokurorai teigia, kad už tai, jog į įkalinimo įstaigą įneš narkotinių medžiagų, G. Reketis gavo 18 eurų kainuojantį brendžio butelį.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas pedagogas teisme teigė, kad pripažįsta jam pateiktus kaltinimus, tačiau pažymėjo, jog nežinojo, kad į įkalinimo įstaigą neša narkotines medžiagas.

Jis pasakojo, kad Vilniaus mokymo centre dirbo keliolika metų, nuolat lankydavosi Vilniaus pataisos namuose, kur nuteistuosius mokė rusų kalbos. Taip pedagogas susipažino su nuteistuoju S. Plečkaičiu – kalinys mokytojui, kaip jis pats sakė, tapo jo draugu.

„Mūsų santykiai buvo geri, jis man padėdavo surasti mokinius, kurie neateidavo į pamokas, – pasakojo G. Reketis. – Turbūt tą lapkričio 26 d., kai buvau pataisos namuose, jis man papasakojo, kad sportuoja ir jam reikalingi maisto papildai – jų turi jo brolis. Ir paprašė manęs atnešti – sakė, kad jo brolis man atveš į namus. Aš patikėjau, juk anksčiau nebuvo tokių atvejų, kad jis manęs prašytų.“

Kaltinamasis sakė, kad tą pačią dieną į namus atėjo nepažįstamas vyras, kuris nurodė, jog „yra nuo Sauliaus“ ir perdavė buteliuką su maisto papildais.

„Ir dar padavė buteliuką – sakė, kad neseniai buvo mano gimtadienis, tai ta proga“, – kalbėjo G. Reketis.

Rusų kalbą mokantis pedagogas neslėpė, kad jam užkliuvo maisto papildų pakuotė, kuri jau buvo pradaryta, todėl internete pasižiūrėjo, ar papilduose nėra draudžiamų medžiagų. „Viskas buvo gerai, nieko neįtariau, bet turbūt supratau, kad negalima įnešti į pataisos namus, todėl tabletes perdėjau į maišiuką, jį apvyniojau tualetiniu popieriu, užsidėjau dvi kelnaites ir jose paslėpiau. Kai atėjau į pataisos namus, pareigūnai pradėjo patikrinimą – sakė, kad atliks viso kūno apžiūrą, tad jeigu ką nors turiu, atiduočiau savanoriškai. Aš tada ir atidaviau.“

G. Reketis tikino nežinojęs, kad į pataisos namus neša narkotines medžiagas. „Žinoma, supratau, kad nieko negalima nešti, todėl ir pripažįstu kaltę, bet kad bus kažkas kitas, o ne papildai, tirkai nepagalvojau, juk Saulių pažinojau apie 6 metus“, – sakė jis.

Tuo metu G. Reketį teisme ginantis advokatas Romualdas Drakšas sako, kad rusų kalbos mokytoju pataisos namuose dirbęs mokytojas buvo apgautas.

„Jis nešė ir suvokė, kad blogai darė, nes negalima nešti, maisto papildus galima įsigyti vietoje, – sakė gynėjas. – Ir prokuroras suvokia, kad žmogus yra nuoširdus, nei jis, nei S. Plečkaitis nebuvo susiję su narkotikais, jį lygioj vietoj apgavo. Manau, kad mano klientas – aukos vaidmenyje, juo grubiai pasinaudojo.“

Prieš dvejus metus dėl analogiško nusikaltimo buvo nuteista ir Vilniaus pataisos namuose dirbusi psichologė, kuri už tyčinį nužudymą bausmę atliekančiam kaliniui draudžiamus daiktus nešė vos už 150 eurų atlygį. Tačiau gavo tik dalį pinigų – į jos dukros sąskaitą banke anksčiau pataisos namuose kalėjęs kitas kalinys pervedė 60 Eur.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad psichologė 2016 m. rugsėjo 1 – spalio 8 dienomis vienam nuteistajam į įkalinimo įstaigą įnešė keturias SIM korteles, keturis mobiliojo ryšio telefonus ir dopingą, kurio įsigijimui reikalingas gydytojo leidimas. Draudžiamus daiktus psichologė kaliniui perdavė savo darbo kabinete.

Kaltę pripažinusi moteris teisinosi, kad įnešti mobiliojo ryšio priemones ir vaistus jos prašė kalinys. „Pasidaviau jo spaudimui“, – medikė teisme skundėsi sunkia finansine padėtimi, tačiau pripažino žinojusi, kad kaliniai mobiliuosius telefonus dažniausiai naudoja kitiems nusikaltimams daryti.