Vedybų sutartis – tai sutuoktinių susitarimas, kuris nustato jų turtines teises ir pareigas jiems esant susituokus, nutraukus santuoką ar gyvenant skyrium (separacija). Vedybų sutartis gali būti sudaryta iki santuokos įregistravimo (ikivedybinė sutartis) arba bet kuriuo metu po santuokos įregistravimo (povedybinė sutartis).

Kaip pranešė Teisingumo ministerija, praėjusiais metais Vedybų sutarčių registre buvo įregistruota 630 ikivedybinės sutartys ir 1 288 povedybinės sutartys. Dažniausiai tokias sutartis sudaro 30–40 metų sulaukę asmenys, tačiau buvo 32 vedybų sutartys, kuomet vieno ar abiejų sutarties sudarytojų amžius yra nuo 70 iki 90 metų, taip pat viena sutartis, kurią pasirašė 90 metų sulaukęs asmuo.

Vedybų sutartis, taip pat jos pakeitimai turi būti įregistruoti Vedybų sutarčių registre, kurį tvarko Registrų centras. Vedybų sutarčių registre taip pat registruojami turto padalijimo faktai (sutartys ir teismo sprendimai dėl bendro sutuoktinių turto padalijimo) bei sugyventinių sutartys dėl bendrai įgyto ir naudojamo turto padalijimo pasibaigus bendram gyvenimui.

Sutuoktiniai, sudarydami vedybų sutartį, turi teisę savo nuožiūra nustatyti savo turto teisinį režimą. Pavyzdžiui, sutuoktiniai turi teisę numatyti, kad turtas, turimas iki santuokos ar gyvenant susituokus, yra kiekvieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė arba iki santuokos kiekvieno atskirai įgytas turtas po santuokos įregistravimo tampa jų bendra nuosavybe ir t. t.

Vedybų sutartyse susitariama dėl turto, įgyto iki santuokos, santuokos metu, nutraukus santuoką, dėl viso sutuoktinių turto. Retesni atvejai – dėl konkretaus turto, pavyzdžiui, dėl žemės, statinių, transporto priemonių.

Vedybų sutartyse dažniausiai pasidalijamas nekilnojamasis turtas, pinigai, vertybiniai popieriai, automobiliai, laivai, brangūs papuošalai, aptariamos kredito grąžinimo sąlygos santuokos nutraukimo atveju.

Jeigu sutuoktiniai savo turto teisinį režimą nustato vedybų sutartimi, teismas, nagrinėdamas bylą dėl santuokos nutraukimo, nebesprendžia turto padalijimo klausimų, todėl pats teisminis procesas vyksta daug greičiau ir pigiau.