Išplatintame pranešime spaudai Lietuvos advokatūra teigia, kad advokatai skundžiasi, jog jau antri metai su jais nėra atsiskaitoma už atliktą darbą.

"Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos nevykdo savo sutartinių įsipareigojimų advokatams. Teisingumo ministerijos duomenimis, liepos 15 dieną šis įsiskolinimas sudarė 1 mln. 127 tūkst. litų", - teigiama pranešime spaudai.

Daugiau nei pusė šio įsiskolinimo atsirado dar 2011 metais. Advokatai taip pat skundžiasi, jog Teisingumo ministerija apeliuoja į jų pilietiškumą ir verčia dirbti nemokamai bylose, kuriose teisinės pagalbos teikimas užtrunka ilgiau kaip 80 valandų, tačiau nuo mokesčių niekas neatleidžia.

"Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos advokatai atstovauja gyventojų interesams. Jų paslaugų įkainis yra valstybės reguliuojamas, o valanda darbo įvertinama tik 40 litų, iš kurių didesnę dalį valstybė pasiima atgal mokesčių pavidalu", - pranešime spaudai sakė Advokatų tarybos vicepirmininkė Liudvika Meškauskaitė.

Pasak jos, nors atsiskaitymas su advokatais vėluoja, jie iš asmeninių lėšų mokestinio laikotarpio pabaigoje vis tiek turi sumokėti "Sodros" ir gyventojų pajamų mokesčius. Dirbti valstybei pasirinkę advokatai praranda privačius klientus ir vis dažniau atsiduria ant bankroto ribos.

Siekiant išspręsti finansavimo problemą Lietuvos advokatūra siūlo reformuoti valstybės garantuojamos teisinės pagalbos sistemą.

"Siūloma atsisakyti iš biudžeto išlaikomų valstybės garantuojamų teisinės pagalbos tarnybų. Sprendimų dėl advokato pagalbos skyrimo priėmimą siūloma pavesti teismams, o ikiteisminiame tyrime, – prokuratūrai ar ikiteisminio tyrimo įstaigoms. Valstybės garantuojamą teisinės pagalbos koordinavimą (konkretaus advokato parinkimą žmogui, atsižvelgiant į jo pageidavimą) siūlytina pavesti Lietuvos advokatūrai", - rašoma pranešime spaudai.

Skaičiuojama, kad minėti pertvarkymai leistų sutaupyti ne mažiau kaip 3 mln. litų, šiuo metu skiriamų valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybų išlaikymui, teigia Lietuvos advokatūra.

Valstybės biudžeto lėšomis išlaikomos penkios valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos, kuriose dirba apie 50 asmenų.

Kaip pažymi Lietuvos advokatūra, šie valdininkai patys tiesiogiai teisinių paslaugų neteikia, o didelė dalis asignavimų tenka advokato paslaugų administravimui ir tarnybų koordinavimui.