„Vaiko veiksmų negalima laikyti jo paties neatsargumu“, – pažymėjo lopšeliui-darželiui nepalankų sprendimą priėmusi teisėjų kolegija.

Pasak teismo, nors darželio darbuotojai dėl didelio ugdomų vaikų skaičiaus grupėje neturėjo realios galimybės visiškai užtikrinti absoliučią mažametės mergaitės priežiūrą, tačiau tai neatleidžia ugdymo įstaigos nuo civilinės atsakomybės.

Bylos duomenimis, mergaitė neaiškiomis aplinkybėmis susižalojo darželyje, jai lūžo kairė ranka. Kai apie nelaimę sužinojo darželio auklėtoja, ji iškvietė mažylės tėvus.

Mergaitė buvo išvežta į Panevėžio ligoninę, kurioje jai buvo atlikta uždara lūžgalių repozicija, ji taip pat buvo imobilizuota gipso langete.

Dėl lūžio kairėje rankoje mergaitė ligoninėje išgulėjo beveik dvi savaites, jai kas dieną buvo atliekamas rankos perrišimas. Po stacionarinio gydymo jai teko išgyventi reabilitacinį periodą, o vėliau medikai trimetei nustatė raumenų hipotrofiją.

Tikslaus laiko, kada ir kokioje konkrečiai vietoje bei kokiu būdu buvo sužalota mergaitė, nustatyti nepavyko, tačiau teismas neatmetė galimybės, kad traumą ji patyrė vaikų būryje dėl neatsargaus elgesio (bėgant, žaidžiant su kitais vaikais ir pan.).

Nustatydamas neturtinės žalos dydį, teismas vertino vaiko amžių, patirtą stresą, ilgą gydymą ligoninėje, atliktas procedūras.

„Lūžusi ranka tokio amžiaus vaikui neabejotinai sukėlė didelį fizinį skausmą, dvasinius išgyvenimus ir nepatogumus ir iki šiol turi liekamųjų reiškinių, – teismas pabrėžė, darželio auklėtoja vaiko traumą pastebėjo ne iš karto. – Iš bylos duomenų matyti, kad mergaitė susižalojo dar prieš pietus, tačiau tik po pietų miego buvo atkreiptas dėmesys į skaudančią mergaitės ranką“.