Jeigu anksčiau Lietuvos teismai dažnai bausdavo komentatorius, kurie niekindavo arba tyčiodavosi iš romų tautybės ar netradicinės orientacijos asmenų, pastaruoju metu padaugėjo ikiteisminių tyrimų, kuriuose baudžiamojon atsakomybėn patraukiami asmenys, rašantys apie rusų tautybės asmenis.

Taip nutiko ir tauragiškiui Mindaugui J. – parašęs komentarą apie rusus 40 metų vienos bendrovės vadybininkas buvo nuteistas už tai, kad viešai per visuomenės informavimo priemonę niekino rusus kaip žmonių grupę, skiriamą tautiniu pagrindu.

Teismas nutarė Mindaugui J. skirti 10 MGL (376,6 eurų) baudą, kurią jis per porą mėnesių privalo sumokėti į valstybės biudžetą.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar praėjusių metų liepos 14 d. vakarą viename interneto portale perskaitė straipsnį, kaip Rusija per vieną naktį 2 km pasistūmėjo į Gruzijos teritoriją, ir parašė komentarą.

Nenorėdamas atskleisti savo asmenybės, Mindaugas J. pasirašė kaip „Šliužai“ ir rusų tautybės asnenis išvadino šliužais, taip pat nurodė, kad gavo komandą juos kasti po velėna, be to, visi, mąstantys kaip „šudrusiai“, bus nužudyti.

Komentarą ištyrę ekspertai nurodė, kad jo autorius skleidžia niekinamą nuomonę apie rusus kaip žmonių grupę, skiriamą tautiniu pagrindu.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Mindaugas J. pripažino kaltę, sutiko su jam pareikštais kaltinimais. Jis tegalėjo pasakyti, kad iš tikrųjų parašė komentarą, bet taip esą tik išreiškė savo neigiamas emocijas ir nuomonę.

„Dėl savo poelgio nuoširdžiai gailiuosi“, – ikiteisminio tyrimo metu tyrėjams nurodė tauragiškis.

Teismui nekilo abejonių dėl Mindaugo J. kaltės, todėl jį pripažino kaltu.

DELFI informuoja, kad už viešojoje erdvėje parašytus komentarus atsako jų autoriai – DELFI ragina skaitytojus komentuoti prisiregistravus, o ne pasislėpus po anonimiškumo skraiste.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.