DELFI žiniomis, A.Urbanavičienė yra viena šalies vadovo favoričių į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjo postą.

V.Adamkus dar 1997-aisiais buvo susidūręs su kliūtimis, kai panoro siekti šalies vadovo posto. Konstitucijoje nurodyta, kad Respublikos Prezidentu gali būti renkamas „Lietuvos pilietis pagal kilmę, ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus gyvenęs Lietuvoje”.

Atsiradus įtarimų, kad V.Adamkus pastaruosius trejus metus negyveno Šiauliuose, jam buvo užkirstas kelias dalyvauti rinkimuose.

Kilus ginčui, leisti ar neleisti V.Adamkui dalyvauti rinkimuose, buvo kreiptasi į teismą. Bylą išnagrinėjusi teisėja A.Urbanavičienė priėmė tuometiniam aplinkosaugininkui palankų sprendimą – V.Adamkus gali balotiruotis į prezidentus.

Mat jis buvo priregistruotas Šiauliuose, tačiau esą čia „gyveno“ tik jo šlepetės. Todėl ši garsioji istorija ir buvo praminta V.Adamkaus šlepečių byla.

Praėjusių metų gruodį Teisėjų taryba atvėrė puikias galimybes karjeros siekiantiems teisėjams. Iki tol LAT teismo teisėjais galėjo tapti tik tie teisininkai, kuriuos prezidentui pasiūlydavo teismo pirmininkas Vytautas Greičius.

Papildžius Asmenų įrašymo į teisėjų karjeros siekiančių asmenų registro tvarką teisėjais gali tapti kiekvienas teisėjas, turintis 8 metų stažą.

Kadangi dabar LAT teisėjų paskyrimas priklauso tik nuo šalies vadovo, todėl manoma, kad V.Adamkus gali siekti atsidėkoti A.Urbanavičienei už jam prieš dešimt metų priimtą palankų sprendimą. Teisėja buvo vienintelė, kuri pateikė prašymą įtraukti į karjeros siekiančių teisėjų registrą.

Kitus tris kandidatus, siekiančius dirbti LAT, pasiūlė LAT pirmininkas V.Greičius.

Ketvirtadienį prezidentas susitiko su kandidatais į LAT teisėjo vietą. Šiuo metu teisme yra laisvi trys teisėjų etatai, todėl neoficialiai kalbama, kad A.Urbanavičienė tikrai atitinka V.Adamkaus keliamus reikalavimus.

A.Urbanavičienė taip pat pretenduoja į Lietuvos apeliacinio teismo teisėjus, tačiau po atrankos paaiškėjo, kad iš devynių kandidatų ji su kitais dviem teisėjais dalijasi tik 3-5 vieta.

Į šiuo metu esančias laisvas LAT teisėjų vietas atranka teisėjams nebuvo rengiama. Todėl DELFI kalbinti teisininkai stebėjosi, kad į Apeliacinį teismą nepatekusi teisėja gali tapti pačios aukščiausios teisminės instancijos teisėja.

Ketvirtadienį su V.Adamkumi susitikusi A.Urbanavičienė DELFI tvirtino, kad iki šiol nedariusi karjeros, todėl ir nusprendė kandidatuoti į LAT esančius laisvus etatus. „Tiesiogiai su prezidentu susidūriau pirmą kartą“, - sakė A.Urbanavičienė.

Paprašyta patikslinti, ar iš tikrųjų jai anksčiau neteko bendrauti su V.Adamkumi, teisėja sakė: „Teko. Pirma - tada gerbiamas V.Adamkus dar nebuvo prezidentas, o antra – jis tada buvo bylos dalyvis, tai situacija yra kitokia“.

A.Urbanavičienė neslėpė, kad puikiai prisimena V.Adamkaus bylą, tačiau apie ją susitikime su šalies vadovu ketvirtadienį esą jis neužsiminė. „Apie tai tikrai mes nekalbėjome“, - patikino karjeros siekianti teisėja.

Ji pripažįsta, kad gali pakliūti į dviprasmišką situaciją, nes V.Adamkui atvėrė kelią į šalies vadovo postą, o dabar šis gali lemti jos likimą. Tačiau teisėja pabrėžė, kad negali sėdėti vietoje ir nekilti karjeros laiptais.

„Manau, kad šis faktas mano karjerai neturėtų turėti įtakos“, - DELFI vylėsi A.Urbanavičienė.

V.Adamkaus patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė DELFI sakė, kad nieko nežinojo apie A.Urbanavičienės praeitį. „Faktas, kad ji nagrinėjo V.Adamkaus bylą, jos asmens byloje neužfiksuotas, tačiau tokių duomenų niekas ir nekaupia“, - sakė A.Rauličkytė.

„Nemanau, kad prezidentas ją prisimena“, - prezidento patarėja sakė tik iš DELFI sužinojusi, kad A.Urbanavičienė nagrinėjo V.Adamkaus bylą.

Ar dėl A.Urbanavičienės paskyrimo į LAT teisėjus V.Adamkus kreipsis pritarimo į Teisėjų tarybą, turėtų paaiškėti per kelias savaites.