„Gyvename lauko karo sąlygomis“, – trečiadienį DELFI prisipažino laikinai teismui vadovaujantis teisėjas Rinaldas Adamonis. Baudžiamąsias ir administracines bylas nagrinėjantis teisėjas neslepia, kad su kolega jau apsilankė apnuodyto teismo patalpose bei pasiėmė jų žinioje buvusias bylas, nors jos ir gali būti apnuodytos.

„Kitaip ir nebus, jas vis tiek reikia paimti – ar važiuosi su apsaugos ar be apsaugos priemonių, niekur nedingsi“, – sakė R. Adamonis.

„Prisipažinsiu – situacija yra labai bloga, – neslėpė civilines bylas nagrinėjanti teisėja Snieguolė Bielskienė. – Laukiame sprendimo, kaip mums bylas iš teismo pasiimti – jos gali būti apnuodytos lygiai taip pat kaip ir visa kita. Kompiuterius mums jau pastatė, bet spausdintuvą turime tik vieną.

Štai ir dabar sėdime su kolektyvu, kalbamės, ką toliau reikės daryti – juk kažkaip reikėtų bylas paimti, mums reikia dirbti. Savivaldybėje vyko pasitarimas, galbūt pagaliau paaiškins, kaip bylas galime paimti – ar jos užkrėstos?“.

– Praėjo jau daugiau kaip dvi savaitės, kai teisme buvo paskelbti atlikto gyvsidabrio garų koncentracijos ore tyrimo rezultatai – ne vienerius metus kvėpavote pavojingomis medžiagos. Kaip pasitinkate Naujuosius metus – ar teismas jau grįžta į normalų darbo ritmą? – DELFI paklausė laikinai teismo pirmininko pareigas einančio R. Adamonio.

– Mes dabar, pavyzdžiui, gyvename karo lauko sąlygomis – mūsų teismas yra išskaidytas į dvi dalis. – Trys teisėjai, kurie nagrinėja administracines ir baudžiamąsias bylas,dirba policijos komisariato patalpose, o trys teisėjai, nagrinėjantys civilines bylas bei raštinės ir buhalterijos darbuotojai glaudžiasi Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre.

Teismo darbo sąlygos – na, kaip čia pasakius..., nelabai geros – tie, kurie sėdi policijoje, geriau įsikūrę, o dalis darbuotojų, kurie įsikūrę informacijos centre, jaučiasi ne itin gerai: ten viskas suspausta, be to, dar neturime baldų, be to, ne visi yra aprūpinti kompiuteriais.

Civilinių bylų skyriaus teisėjai neturi posėdžių salių, todėl bylas jie bus priversti nagrinėti ir taip jau mažuose kabinetuose – kaip bus toliau, nežinau. Žinau, kad dar tie dalykai yra sprendžiami.

– Ar tiesa, kad Ukmergės teisėjai liko ir be skiriamųjų ženklų – mantijų?

– Taip, dabar visos mantijos yra paimtos valymui – mes jų neturime. Neturime nei ženklų, nei mantijų. Laukiame, kol išvalys.

– O kaip bylos? Juk ir jos gali būti užterštos?

– Yra toks reikalavimas – jeigu atidarai langus ir vėdini patalpas valandą, gali ten kurį laiką būti, nėra labai pavojinga. Mes manome, kad niekas už mus tų bylų nepaims, todėl su kolega nuvažiavome, paėmėme dėžes, susikrovėme ir atsivežėme į policiją. O ką daryti? Tų bylų juk neišdezinfekuosi, jų nei su drėgnu skudurėliu pavalysi, juk popierius, viskas liejasi... Jeigu garai buvo, tai jie vis tiek susigėrė į tas bylas. Kitaip ir nebus, jas vis tiek reikia paimti – ar važiuosi su apsaugos ar be apsaugos priemonių, niekur nedingsi. Niekas neišrado specialaus būdo, kaip tas bylas paimti.

Kiekvienas teisėjas sprendžia individualiai, kaip tokioje situacijoje elgtis – civilines bylas nagrinėjantys teisėjai dar laukia, kol kas jie neima bylų iš seifų.

– Kaip yra su kompiuteriais – ar jau visi teisėjai gali jais dirbti?

– Nacionalinė teismų administracija sprendžia šį klausimą, dar jų ieško, gal kiti teismai skolins... Tie teisėjai, kurie dirba Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre, kompiuterius jau turi, o mes, esantys policijoje, dar neturime, bet šią savaitę turėtų šis klausimas išsispręsti.

– O tai kaip nuosprendžius rašote – ranka?

– Ne, mes dabar nieko nedarome, tik kaupiame informaciją, realiai dar nieko dirbti negalime. Visa problema yra ta, kad mes turime būti prijungti prie teismų informacinės sistemos „Liteko“ – kol kas negalime nei bylų registruoti, nei nagrinėti.

Šiandien mums trūksta vienuolikos kompiuterių.

Taip, teismas funkcionuoja, bet kaip pasakyti, kas yra funkcionavimas – mes tik renkame bylas, kaupiame informaciją, bet nieko negalime daryti.

– Kaip žmonės reaguoja į susiklosčiusią situaciją – nors ir visuotinai žinoma, kad teismas buvo apnuodytas, tačiau ar nebūna pasipiktinimų dėl stringančių bylų nagrinėjimų?

– Kol kas neteko girdėti, kad žmonės būtų nepatenkinti. Ant teismo pastato paradinių durų yra paskelbta informacija, kur šiuo metu dirba teisėjai.

Šį penktadienį turėčiau nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinamas asmuo yra suimtas – šioje byloje šaukimai liudytojams buvo išsiųsti dar prieš dvi tris savaites, tikiuosi, žmonės susirinks į posėdį, vyksiantį policijoje. Iš tikrųjų, neįsivaizduoju, kaip viskas bus.

– O kiek laiko gali užtrukti šie nesklandumai?

– Tikiuosi, kad šią savaitę viskas turėtų susidėlioti į vietas – turėsime kompiuterius, žada surasti baldus. Juk dabar net archyvo nėra – nėra kur dėti bylų. Gerai bent tiek, kad čia, policijoje, mums pagelbsti.

Pasakysiu savo subjektyvią nuomonę – nežinau, ar grįšime į senas patalpas, juk gali būti, kad užterštas pastatas visiškai nebus tinkamas darbui. Reikės pastoviam darbui naujų patalpų, mums sakė, kad tris mėnesius ten tikrai negalėsime keltis, o kas per tą laiką spręsis, dar nežinau – tai sprendžia Nacionalinė teismų administracija.

Kiek žinau, žadama kreiptis į Vyriausybę, kad mūsų teismas būtų laikomas prioritetiniu, gal bus keliamas klausimas dėl naujo pastato statybų, tuo labiau, jog mes turime sklypą – dabar tereikia skelbti konkursą dėl projekto ir pastatą statyti. Ir viskas, daugiau mums nieko nebereikia.

– Gal jau paaiškėjo, kokia yra teismo darbuotojų sveikata?

– Dar laukiame tyrimo rezultatų – prieš Naujuosius metus buvo atvykę specialistai iš Kauno, ėmė kraujo pavyzdžius, plaukų mėginius. Viskas priklausys nuo rezultatų – žiūrėsime, ką toliau daryti. Kol kas esame nežinioje.

Du kilogramai gyvsidabrio teisme buvo rasti gruodžio viduryje, darbininkams gręžiant sieną teismo patalpose. Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai atlikus oro taršos tyrimą, nustatyta, kad kai kuriose teismo patalpose gyvsidabrio garų ore koncentracija normą viršija beveik 6 kartus. Po pirmojo tyrimo sveikatos priežiūros specialistai teismui rekomendavo patalpų, kuriose tarša viršija normą, nenaudoti, nuolat vėdinti, sudaryti darbuotojų, kurie galėjo būti ilgą laiką veikiami gyvsidabrio garų, sąrašą ir siųsti juos pasitikrinti sveikatą.

„Tokie atvejai dar kartą verčia pagalvoti apie papildomas saugumo priemones teismuose. Juolab, kai pavojus gręsia visiems teisme esantiems – teismų darbuotojams, proceso dalyviams, visuomenės atstovams“, – susirūpinimą esama situacija yra išreiškęs Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius.