Trijų teisėjų kolegijos pirmininkas Stasys Lemežis trečiadienio posėdyje paskelbė, kad „nusišalindama nuo bylos nagrinėjimo teisėjų kolegija nesiekia apsidrausti nuo bet kokių įmanomų kaltinimų šališkumu arba norėami nedalyvauti sudėtingos bylos nagrinėjime“.

Savickai siekė nušalinti ne tik teisėjų kolegiją, bet ir visą teismą – esą Vilniaus apygardos teismo pirmininkas sankcionavo operatyvinį pradėjimą prieš teisėjus Savickus, be to, šio teismo teisėjai nagrinėjo įvairius skundus dėl prokurorų esą neteisėtų veiksmų.

J. Savickaitė nurodė, kad yra dirbusi tame pačiame Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme su teisėju Artūru Pažarskiu (jis vėliau buvo paskirtas į Vilniaus apygardos teismą), be to, šio apylinkės teismo pirmininkė Daiva Kazlauskienė (ji dabar taip pat dirba apygardos teisme) dėl pareikštų įtarimų iš darbo atleido J. Savickaitę.

V. Savickienė teismui taip pat nurodė, kad apygardos teisme Civilinių bylų skyriaus teisėjo Andriaus Ignoto padėjėja dirba jos giminaitė.

Todėl, pasak kaltinamųjų, koks bebūtų priimtas sprendimas byloje, visuomenei kils abejonių dėl jo pagrįstumo.

Galutine ir neskundžiama nutarimi nusišalinus teisėjų kolegijai nuo Savickų bylos nagrinėjimo, Vilniaus apygardos teismo pirmininkas arba Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas spręs, ar bylą perduoti kitai to paties teismo teisėjų kolegijai, ar kreiptis į Lietuvos apeliaicinį teismą, prašant bylą perduoti kitam apygardos teismui.

Beje, Savickų byla buvo teisminga Panevėžio apygardos teismui, tačiau Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkė Laima Garnelienė dar vasario pradžioje ją perdavė nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Klampina draugystė su bankroto administratoriumi ir nedarbingumo pažymėjimas

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra nustatė, kad R. Savickas galimai piktnaudžiavo tarnybine teisėjo padėtimi, klastojo procesinius dokumentus, kurstė valstybės tarnautojui prilygintą asmenį padaryti piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir jam patikėto bei jo žinioje esančio svetimo turto iššvaistymą.

R. Savickas kaltinamas ir tuo, jog kyšininkavo – už palankių procesinių sprendimų priėmimą savo nagrinėjamoje civilinėje byloje iš bankroto administratoriaus priėmė 2400 litų kyšį, suklastojo procesinius dokumentus.

Kaltinamajame akte taip pat nurodoma, kad teisėjas dalį jam inkriminuotų veiksmų atliko kartu su kitu teisėju – Arnoldu Šukaičiu, tačiau Seimui nesutikus leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, šiam teisėjui ikiteisminis tyrimas buvo atsisakytas pradėti (A. Šukaitis jau atleistas iš teisėjų dėl šio vardo pažeminimo).

Bankroto administratorius A. Kleiva kaltinamas tuo, kad piktnaudžiavo tarnyba, siekdamas turtinės bei kitokios asmeninės naudos, iššvaistė jam patikėtą ir jo žinioje buvusį svetimą turtą, o taip pat papirko teisėją R. Savicką.

Buvusi Panevėžio apygardos administracinio teismo teisėja V. Savickienė yra kaltinama tuo, kad piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, siekdama asmeninės naudos, kurstė valstybės tarnautojui prilygintą asmenį padaryti piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi bei tikro dokumento suklastojimą ir jo realizavimą.

J. Savickaitė yra kaltinama tuo, kad laikė, gabeno ir panaudojo žinomai suklastotą tikrą dokumentą, ir apgaule savo naudai įgijo svetimą turtą (sukčiavo), panaudodama žinomai suklastotą tikrą dokumentą.

Šie kaltinimai susiję su fiktyvaus nedarbingumo pažymėjimo išdavimu. Nustatyta, kad teisėja dirbusi V. Savickienė paprašė teismo posėdžių sekretorės Virginijos Jacevičienės paslaugos – paklausti, ar gydytoja dirbanti jos sesuo Danutė Navickienė negalėtų išduoti nedarbingumo pažymėjimo teisėjos dukrai J. Savickaitei.

Gydytoja sutiko ir nedarbingumo pažymėjimą J. Savickaitei išdavė jos net neapžiūrėjusi. Šį dokumentą jauna mergina vėliau pristatė Vilniaus miesto antrajam apylinkės teismui, kuriame dirbo posėdžių sekretore.

Gydytoja D. Navickienė ir posėdžių sekretorė V. Jacevičienė prokurorams patvirtino, kad V. Savickienė prašė išduoti fiktyvų nedarbingumo pažymėjimą.

Prezidentė nusprendė atleisti teisėjus už jų vardo pažeminimą

Prezidentė V. Savickienę už teisėjo vardo pažeminimą yra atleidusi iš pareigų, tačiau ji šalies vadovę Dalią Grybauskaitę buvo padavusi į teismą – siekė, kad jos dekretas būtų pripažintas nepagrįstu. Be to, buvusi teisėja prašo priteisti 100 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą. Tiesa, V. Savickienės ieškinys buvo atmestas kaip nepagrįstas.

R. Savickas prezidentės dekretu iš pareigų buvo atleistas spalį.