„Vėl būsime žvaigždės“, – trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme, pamačiusios į jas nukreiptą fotoaparatą, juokavo dėl žiauraus elgesio su gyvūnais baudžiamojon atsakomybėn patrauktos merginos.

Šiuo metu Vilniuje gyvenančios ir niekur nedirbančios jaunos merginos išgirdo nuosprendį dėl tūkstančius žmonių šokiravusio elgesio – teisėjas Valdas Bugelevičius paskelbė, kad niekur nesimokanti Edita Bugajenko ir studentė Urtė Zimblytė pripažįstamos kaltomis dėl žiauraus elgesio su gyvūnu, kai jį kankino, dėl ko šis žuvo.

Teisėjas nutarė, kad iki šiol neteistos merginos turės eiti dirbti viešuosius darbus – keturis mėnesius joms teks neatlygintinai išdirbti po 20 val. Kadangi jos po parą praleido areštinėje, vieną mėnesį merginoms teks dirbti mažiau 6 val. – įkalinimo laikas įskaitytas į bausmę.

Nuteistoms merginoms buvo skirta darbus dirbti po šešis mėnesius, tačiau jos kaltinimus pripažino, teigė, kad gailisi, jų baudžiamoji byla buvo išnagrinėta pagreitinto proceso tvarka, todėl pagal įstatymą teismas turėjo bausmę trečdaliu sumažinti. Tokią bausmę teismui siūlė skirti ir valstybinį kaltinimą palaikiusi prokuratūra.

„Viešuosius darbus privalėsite atlikti, o, jeigu vengsite, priklausomai nuo aplinkybių, viešieji darbai gali būti pakeisti į baudą ar areštą“, – nuteistąsias įspėjo baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas.

Išklausiusios nuosprendį merginos gavo ir teisėjo pamokų. „Tikiuosi, kad jūsų teiginiai, jog suvokiate, ką padarėte, nebus tik teismui skirta deklaracija, ir pakeisite savo požiūrį ir į gyvenimą, ir į aplinkinius, ir į gyvūnus – esate jaunos ir tikiuosi, kad tai bus pirmas ir paskutinis jūsų teistumas“, – E. Bugajenko ir U. Zimblytei sakė teisėjas.

Prižadėjusios pakeisti savo gyvenimą jaunos merginos, vos tik iš posėdžių salės išėjo teisėjas, pademonstravo, kad bent artimiausiu metu keistis neketina – fotografą vėl pasitiko nepadoriais gestais ir keiksmažodžiais. O kodėl nukankino triušiuką, net nepanoro aiškinti – esą visa tai jau praeitis.

Savo elgesio motyvų, paskatinusių žiauriai pasielgti su gyvūnu, merginos negalėjo paaiškinti ir ikiteisminio tyrimo, ir teisminio nagrinėjimo metu.

Bylą nagrinėjant teisme jos tik papasakojo, kaip surengė egzekuciją, – esą dar birželio pabaigoje iš nepažįstamų asmenų įsigijo triušį, o liepos 5 d. viename daugiabučio, kur gyveno, balkone jį kankino – paleido degiojo skysčio srovę iš plaukų lako balionėlio, šį skystį uždegė žiebtuvėliu, o liepsną nukreipė į triušį, uždarytą narvelyje.

Taip merginos gyvūnui nusvilino kailį, o, kai triušis neberodė gyvybės ženklų, E. Bugajenko jam į kaklą įsmeigė peilį, o U. Zimblytė nupjovė galvą.

Žiaurus elgesys su triušiu
Merginos teisme aiškino, kad tik po kurio laiko suvokė, ką padarė, ir apie savo elgesį pačios pranešė policijai – pareigūnai jaunųjų sadisčių sulaukė liepos 7 d. Tiesa, prieš tai merginos žiauriai nukankinto gyvūno nuotraukas paviešino feisbuke ir sukėlė gyvūnų mylėtojų pyktį.

Kai merginos apie savo elgesį pranešė policijai, pareigūnai jau žinojo apie šį įvykį – į juos kreipėsi daugybė žmonių, mačiusių šiurpą keliančias nuotraukas socialiniame tinkle.

Pirmieji apie itin žiaurų elgesį su triušiuku feisbuke paskelbė Ukmergės gyvūnų globos tarnybos „Klajūnas“ atstovai. Jų žiniomis, merginoms anksčiau buvo padovanotas ir kačiukas, o jos socialiniuose tinkluose skelbė, kad su kačiuku pasielgė taip pat. Tiesa, tokių duomenų ikiteisminio tyrimo metu nebuvo surinkta.