Transseksualės ieškinį pirmadienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos administracinis teismas, kuris sprendimą dėl neturtinės žalos atlyginimo ketina skelbti rugsėjo 19-ąją.

Transseksualės iškelta byla buvo nagrinėjama uždarame posėdyje – tai susiję su privačiu asmens gyvenimu.

Valstybę į teismą padavusi moteris siekia, kad jai būtų sumokėta 70 tūkst. Lt – tiek ji esą patyrė žalos dėl pareigūnų, atsisakiusių jai išduoti naują pasą, kuriame būtų nurodyta ne tik nauja lytis, bet ir pakeistas vardas bei pavardė, neteisėtų veiksmų.

Į Civilinės metrikacijos skyrių transseksualė kreipėsi dar 2005 metais ir nurodė, kad Tailande yra pasikeitusi lytį. Metrikacijos skyriaus darbuotojai nesutiko išduoti naujų asmens dokumentų, todėl buvęs vyras kreipėsi į teismą. Jame ginčai užtruko net trejus metus – tik 2008-aisiais teismas įpareigojo transseksualei išduoti naujus asmens dokumentus.

Civilinės metrikacijos skyrius teismo sprendimą įvykdė – transseksualei išdavė naujus dokumentus.

„Nežiūrint į visas mano pastangas kreipusis dėl dokumentų pakeitimo, Lietuvos pareigūnų atsakymai buvo vilkinami, teismo procesai vyko labai lėtai, o man su senais dokumentais iškildavo begalė problemų, – DELFI sakė bylą iškėlusi ieškovė. – Nuo elementarių kasdienių problemų, kai buvo abejojama mano dokumentų autentiškumu, iki tokių dalykų, kaip kertant valstybės sieną būdavau apkaltinama, kad pasas yra ne mano. Iškilo nesusipratimų ir dėl banko sąskaitos – buvo abejojama, ar ji yra išties mano. Visa tai lydėdavo ne tik nesusipratimai, nesupratimai, bet ir patyčios, pasišaipymai, o kartais – atvira panieka ar pajuoka“.

Moteris tikino, kad nenori viešumo ir į diskusijas apie bylą nesileis.

„Tai darau ne tik dėl savęs pačios, bet ir dėl savo artimųjų saugumo ir privatumo – visuomenėje, kur medicininė problema yra politizuojama, stigmatizuojama, sumoralizuojama, nelabai yra saugu kalbėti viešai“, – patikino ji.

Stebisi, kad į transseksualų reikalus kišasi politikai ir kunigai

Lytį pakeitusi moteris, kuriai šiuo metu yra daugiau kaip 30 metų, šiuo metu gyvena ne Lietuvoje.

„Savo sveikata turėjau rūpintis pati, todėl teko iš Lietuvos emigruoti, – sakė ji. – Po lyties korekcijos operacijos, už kurią mokėjau iš savų pinigų, turėjau skolų, kurias reikėjo grąžinti, o dirbant Lietuvoje tai būtų neapsakomai sunku padaryti. Tiesa, net ir užsienyje gyvenant tai nebuvo lengva“.

Valstybei bylą iškėlusi moteris stebisi, kad Lietuvoje medicinines problemas sprendžia ne medikai, o politikai ir dvasininkai.

„Kodėl yra klausiama visuomenės nuomonė? Ar klausiame visuomenės ir kunigų nuomonės, kai žmogui operuojama širdis, skrandis, gydomas plaučių uždegimas? Ne. Ar klausiama politikų ar kunigų, kai koreguojami tokie įgimti defektai, kaip „kiškio lūpa“ arba „vilko gomurys“? Irgi ne. Ar klausiama visuomenės, kunigų ir politikų nuomonės, kai gimus vaikučiui jam priskiriama lytis (nė nežinant, kokiai lyčiai suprogramuotos yra jo smegenys), nes gimė jis su neaiškiais lyties požymiais? Irgi ne. Tai kodėl gydant lyties neatitikimą staiga ima rūpėt politikams, kunigams ir net klausiama visuomenės nuomonės? Kodėl taip įvyko su manimi? Kodėl reikėjo patirti tiek problemų pasikeičiant dokumentus? Kodėl kiti panašaus likimo žmonės vis tas problemas patiria?“ – klausė transseksualė.

Pasak moters, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad lyties neatitikimui koreguoti gydymas Lietuvoje esą yra teikiamas, kai realiai apie jį nieko nežino nei pacientai, nei gydytojai.

„Žmonės, turintys lyties neatitikimo problemą, arba emigruoja, arba nusižudo, arba prasigeria depresijos liūne“, – tikino ieškovė.

„Gyvenimo tarpsnį be mano lytį atitinkančių dokumentų prisimenu kaip košmarą, tai sutrikdė ir mano sveikatą – prisipažino moteris. – Dar ir dabar, kai reikia rodyti pasą kartais išmuša šaltas prakaitas, nors jame jau – viskas tvarkoje“.

Pasak jos, lytį pakeitę žmonės Lietuvoje patiria diskriminaciją.

„Kodėl žmogui, norinčiam pakeisti pasą dėl pasikeitusių duomenų tereikia kreiptis į atitinkamą pasų poskyrį, o panašaus, kaip mano likimo žmogus privalo kreiptis į teismą, dažnai net praeiti medicinines ekspertizes, surinkti krūvą pažymų bei kęsti kitų pašaipą ir nesupratimą“, – klausė moteris.

Transseksualės bylinėjimąsi su valstybe remia Tolerantiško jaunimo asociacija.