Su tokiu lyg ir kaltės jausmu gyvena dalis sostinės Žirmūnų gatvėje esančio daugiabučio gyventojų, kuriuos daugybę metų persekiojo mįslingi gaisrai. Žmonės net neslepia, kad iki šiol jiems prieš akis stovi didysis gaisras, kai dar 2007 m. kovo 11-osios naktį, tyčia padegus senus laiptinėje esančius daiktus, ugnis išplito po visą daugiabutį ir jame žuvo 6 žmonės, dar 22 gyventojai patyrė nudegimus ir kitus sužalojimus.

Dėl šio padegimo įtariamasis buvo sulaikytas tik praėjus aštuoneriems metams – daugiabučio gyventojai buvo priblokšti, kai sužinojo, kad padegėjas gyveno čia pat, net tą tragiško gaisro naktį kartu su kaimynais gedėjo taip ir išsigelbėti negalėjusių gyventojų.

Šakių rajone gimęs, bet Vilniuje gyvenęs Artūras Dailidė buvo sulaikytas tik budrių kaimynų dėka – baimindamiesi naujų gaisrų jie įsirengė vaizdo kameros. O jos ir užfiksavo, kaip praėjus aštuoneriems metams po tragiško gaisro A. Dailidė sukėlė naują gaisrą. Laimei, jis buvo nedidelis, nes laiku pastebėtas ir užgesintas.

Niekam įtarimų nekėlęs padegėjas jau trejus metus laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Nors pareigūnai turėjo įtarimų, kad A. Dailidė ne vieną gaisrą galėjo sukelti ir savo gimtojo Griškabūdžio miestelio apylinkėse, tačiau įrodymų pristigo. Nors šiandien kaime žmonės neabejoja, kad būtent A. Dailidė ir galėjo padegti ne vieno kaimyno turtą – kai vyras išvažiavo gyventi į Vilnių, visi gaisrai liovėsi.

Net šešias gyvybes nusinešusio gaisro sostinės Žirmūnų g. daugiabutyje kaltininku pripažintas A. Dailidė rugsėjo 29 d. buvo nuteistas – Vilniaus apygardos teismas nutarė, kad vyras už grotų turi praleisti 15 metų, nors anksčiau valstybinį kaltinimą byloje palaikęs prokuroras kaltinamąjį siūlė įkalinti 17 metų.

Toks nuosprendis kai kuriuos nukentėjusiaisiais (jų byloje buvo daugiau kaip 50) pripažintus gyventojus nustebino – jie buvo įsitikinę, kad ne vieną gaisrą sukėlęs ir dėl tyčinio nužudymo teisiamas A. Dailidė privalo būti įkalintas iki gyvos galvos.

„Nesvarbu, ar po 15, ar po 17 metų A. Dailidė išeis į laisvę – neabejoju, kad jis grįš prie tų pačių „darbų“, tokie žmonės niekada nesustoja“, – sakė viena daugiabutyje gyvenanti moteris.

Tokios pačios pozicijos laikosi ir Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius. Jis nutarė apskųsti A. Dailidei priimtą nuosprendį – skunde Lietuvos apeliacinio teismo prašoma nuteistajam sugriežtinti bausmę, o vieną didžiausių ir tragiškiausių gaisrų Vilniuje sukėlusiam nuteistajam paskirti pačią griežčiausią sankciją įstatyme – įkalinimą iki gyvos galvos.

Ir šią bausmę, anot prokuroro, nuteistasis turėtų atlikti net ne pataisos namuose, o kalėjime.

„A. Dailidei 15 metų laisvės atėmimo bausmė skirta už šešių asmenų nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis, – rašoma prokuroro J. Lauciaus skunde. – Tai reiškia, kad už vieną sunkinančiomis aplinkybėms nužudytą asmenį pirmosios instancijos teismas A. Dailidei skyrė tik dviejų metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę – tokia bausmė neatitinka nei teisingumo, nei proporcingumo principų.“

Prokuroras: paskirta bausmė žeidžia nukentėjusių orumą

Prokuroro apeliaciniame skunde taip pat nurodoma, kad pirmosios instancijos teismas, spręsdamas, kokio dydžio bausmę skirti A. Dailidei, akcentavo teigiamus jo asmenybės bruožus bei jo šeiminę padėtį, o tai net nusvėrė jam pateiktus kaltinimus – kad A. Dailidė padarė itin pavojingą ir neatstatomas pasekmes sukėlusį nusikaltimą: žiauriai ir visuotinai pavojingu būdu tyčia nužudė šešis žmones.

Prokuroras Justas Laucius
„Nors į kaltininko asmenybę ir jo šeiminę padėtį turi būti atsižvelgiama skiriant bausmę, tačiau šios aplinkybės nėra prioritetinės ir vien jos negali lemti skirtinos už nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis bausmės dydžio bei nuvertinti kitas bausmės skyrimui svarbias aplinkybes“, – pažymėjo J. Laucius.

Prokuroro nuomone, skirdamas bausmę, teismas neatsižvelgė į aplinkybes, rodančias A. Dailidės kitų žmonių teisių, taip pat ir teisės į gyvybę negerbimą, abejingumą nusikalstamų veikų padariniams bei jo, kaip asmenybės, pavojingumą visuomenei.

„Liko neįvertinta ir tai, kad A. Dailidė dėl padarytų nusikaltimų niekada neatgailavo“, – nurodo Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras.

Pasak jo, pernelyg švelni, veikos pavojingumo, jos padarinių, kaltininko asmenybės neatitinkanti bausmė pažeidžia ir humaniškumo principą, nes taip yra sumenkinami nukentėjusiųjų interesai, pažeidžiamas jų orumas.

„Atsižvelgiant į A. Dailidės abejingumą nusikalstamų veikų padariniams bei padarytų nusikaltimų pavojingumo laipsnį, jam skundžiamu pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu paskyrus švelnesnę, negu laisvės atėmimo iki gyvos galvos, bausmę, bausmės tikslai ir paskirtis liks neįgyvendinti“, – pabrėžė J. Laucius.

Gaisras, pakeitęs gyvenimą

A. Dailidė buvo nuteistas ne tik dėl šešių žmonių nužudymo, bet ir didelės vertės svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu bei kitų nusikaltimų. Per tragišką gaisrą Žirmūnų daugiabutyje žuvo ir buvęs Seimo narys Petras Šakalinis, ir žinomi menininkai – nuo gimimo aklas Remigijus Audiejaitis ir Mantas Gimžauskas.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas apklausė daugiau kaip 50 nukentėjusiųjų ir virš 100 liudytojų. Jie pasakojo, kokius patyrė išgyvenimus per tragediją – pirmajame daugiabučio aukšte gyvenanti Vida Andriuškaitienė sakė, kad paryčiais pabudo nuo didelio katės klyksmo, o kai pažvelgė pro langą, pamatė, kaip nukrito žmogus. Moteris neslėpė, kad gaisrai daugiabutyje praisdėjo 2007 m. – buvo daug labai smulkių gaisrų, todėl ji, kaip ir kiti kaimynai, nuolat jautė įtampą, net svarstė butą parduoti.

Tuo metu kita namo gyventoja Zenona Elena Žilvytė sakė, kad kovo 11-osios rytą atsibudo apie 5 val. – per langą pamatė ugnies liepsnas, per sienas tekėjo vanduo. Moteris susirinko pagrindinius daiktus ir išėjo į lauką – čia sužinojo, kad yra žuvusiųjų.

„Mano gyvenimas pasikeitė, aš iki šiol jaučiu dūmų kvapą“, – teisme kalbėjo moteris.

Gaisras Žirmūnų g. daugiabutyje 2007 m. kovo 11 d.
„Aš ilgai galvojau, kas taip galėjo padaryti, juk tai buvo šventės, kovo 11-oji, man dabar žinoma, jog šeštame aukšte, kur vienas mūsų kaimynas kaupė šiukšles, buvo užpilta degaus skysčio ir prokuratūra tai pripažino“, – sakė ji.

Kad daugiabutį, padegė A. Dailidė, paaiškėjo 2014 m., kai kilo dar vienas nedidelis gaisras – norėdami išsiaiškinti, kas padeginėja turtą, namo gyventojai įsirengė vaizdo kamerą, tačiau po gaisro manyta, kad ji sudegė, bet po kelių parų paaškėjo, jog įrašą pavyko išsaugoti. Peržiūrėję šį įrašą pareigūnai pamatė A. Dailidę, kuris padegė šiukšles pirmajame aukšte.

Moteris taip pat nurodė, kad daugiabutis nuo 2007 iki 2014 m. degdavo du ar tris kartus per metus, tačiau kai buvo sulaikytas A. Dailidė, nekilo nė vienas gaisras.

Padegtame daugiabutyje A. Dailidė gyveno – jis į sostinę atsikraustė iš Šakių rajono, kur, anot vietos gyventojų, esą taip pat galėjo padeginėti gyventojų namus, tačiau dėl to oficialiai nebuvo apkaltinas nusikaltimais.

A. Dailidė taip pat buvo kaltinamas ir dėl to, kad sukėlė gaisrą tame pačiame Žirmūnų g. daugiabutyje 2014 m. gruodžio 4 d. vakarą, kai buvo padegti pirmajame aukšte prie vieno buto sudėti daiktai. Šį gaisrą spėta laiku užgesinti.

Išsižadėjo savo žodžių

Tyčiniu nužudymu visuotinai pavojingu būdu bei padegimais įtariamas A. Dailidė buvo sulaikytas praėjus penkioms dienoms po gruodžio 4-ąją kilusio gaisro.

Ekspertai nenustatė, jog A. Dailidė yra linkęs į piromaniją.

Artūras Dailidė
A. Dailidė neigė, kad padegė daugiabutį Žirmūnuose. Tiesa, dar tyrimo pradžioje jis prisipažino, kad būtent jo sąžinę turėtų slėgti šešių žmonių mirtis. Šiandien jis šių savo žodžių išsižada ir bando įrodyti, kad pareigūnai esą prisipažinimą išgavo neteisėtu būdu, panaudoję psichologinę prievartą.

Įtariama, kad didžiulį gaisrą A. Dailidė daugiabutyje galėjo sukelti būdamas apsvaigęs nuo alkoholio.

Gaisras Žirmūnų daugiabutyje kilo 2007 m. kovo 11-osios naktį – viena namo avarinė laiptinė buvo užgriozdinta senais rakandais ir degė nuo trečio iki devinto aukšto. Kita avarinė laiptinė taip pat buvo užblokuota. Tik ją atblokavus buvo evakuoti gyventojai.

Šeštajame ir septintajame aukštuose avarinė laiptinė buvo visiškai užblokuota ir jos atlaisvinti nesugebėta – negalėdami išsigelbėti du namo gyventojai – 30 ir 25 metų vyrai iššoko iš šešto namo aukšto, abu jie mirė. Dar kiti trys namo gyventojai užduso dūmuose, o vienas vyras, apdegęs 90 proc. kūno, mirė ligoninėje.

Per šį gaisrą apdegė 6-9 aukštai ir juose esantys butai, o 54 butai lokalizuojant gaisrą buvo aplieti vandeniu, dėl to gyventojai ilgą laiką negalėjo grįžti į gyvenamąsias vietas.

Po šio gaisro įtariamojo ilgą laiką nepavyko sulaikyti, tačiau Šakių rajono Gelgaudiškio gyventojai jau seniai įtarė, kad būtent A. Dailidė gali būti susijęs su šia tragedija. Kodėl, skaitykite paspaudę šią DELFI nuorodą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)