Tokias BKP pataisas įregistravo Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas socialdemokratas Darius Petrošius bei jo frakcijos kolegos Antanas Nesteckis ir Andrius Palionis.

Parlamentarai tvirtina, kad iki šiol galiojanti pasiklausymo bei elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos kontrolės sankcionavimo tvarka „yra ydinga ir jau kurį laiką diskutuojama tarp prokurorų ir tyrėjų dėl jos keitimo“.

„Iš tiesų elektroniniais tinklais perduodamos informacijos kontrolė yra pakankamai subtilus dalykas, nes neišvengiamai paliečia ir daugiau žmonių, kurie galbūt nėra nusikalstamai susiję su kontroliuojamu asmeniu“, - teigiama pataisos aiškinamajame rašte.

Parlamentarai pažymi, kad dėl kasdieninės rutinos tvirtinant prokurorų nutarimus, sankcionuojant įvairias procesines prievartos priemones „ne kiekvienas ikiteisminio tyrimo teisėjas atkreipia rimtą dėmesį į tai, kad elektroniniais ryšių tinklais perduodamos informacijos kontrolė, jos fiksavimas ir kaupimas yra nepaprastai svarbi priemonė daugeliu aspektų ir ją skirti galima tik išskirtiniais atvejais“.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, dėl šios priemonės svarbos ir jautrumo visuomenėje elektroniniais ryšių tinklais perduodamos informacijos kontrolę, jos fiksavimą ir kaupimą turėtų sankcionuoti apylinkės teismo pirmininkas ar jo įgaliotas teisėjas.

Pataisas socialdemokratai įregistravo paaiškėjus, kad atliekant tyrimą dėl valstybės paslapties atskleidimo buvo leista klausytis 17 esamų ir buvusių naujienų agentūros BNS darbuotojų pokalbių telefonu, atlikti slaptą BNS redaktorės sekimą, daryti vaizdo ir garso įrašus, filmuoti, fotografuoti, panaudoti visų rūšių vaizdo ir garso fiksavimo technines priemones, sekimo technines priemones.

Ikiteisminis tyrimas dėl valstybės paslapties atskleidimo ir piktnaudžiavimo buvo pradėtas praėjusių metų spalį, kai BNS paskelbė apie Valstybės saugumo departamento perspėjimus valstybės vadovams, jog Rusija rengia informacines provokacijas. Byla jau perduota teismui, įtarimai pareikšti prezidentės atstovei spaudai Daivai Ulbinaitei.