Apeliacinis teismas iš dalies patenkino ir E. Vaitekūno, ir Generalinės prokuratūros skundus dėl Kauno apygardos teismo nuosprendžio, kuriuo buvo nuspręsta kyšį paėmusį prokurorą nuteisti pusantrų metų realaus laisvės atėmimo. Apeliacinės instancijos teismas nusprendė, kad E. Vaitekūnui bausmės vykdymas turi būti atidėtas vieneriems metams.

Be to, papildomai buvusiam prokurorui skirta baudžiamojo poveikio priemonė – į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą sumokėti 15 MGL dydžio (1950 Lt) įmoką.

Kaip pabrėžė nuosprendį paskelbęs teisėjas Viktoras Kažys, už grotų E. Vaitekūną pasiųsti nusprendęs Kauno apygardos teismas pernelyg sureikšmino nuteistojo nusikaltimo padarymo metu užimamas pareigas. Pasak teismo, įstatymai nedraudžia prokurorui bausmės vykdymą atidėti.

Tačiau, kaip pažymėjo teisėjas, nėra pagrindo E. Vaitekūną atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą – nusikaltimą prokuroras padarė savo iniciatyva, be to, paimto kyšio dydis yra artimas 250 MGL (didelės vertės).

„Teismas mano, kad atleidus E. Vaitekūną nuo atsakomybės nebūtų pasiekti teisingumo tikslai“, – pabrėžė teisėjų kolegijai pirmininkavęs V. Kažys.

Pasak jo, kyšį paėmęs E. Vaitekūnas „ir taip patyrė daug neigiamų pasekmių“ – jis buvo atleistas iš darbo, neteko pajamų, apie jo padarytą nusikaltimą buvo informuota visuomenė. Be to, buvusiam prokurorui užkirsta galimybė dirbti valstybės tarnyboje, verstis advokato praktika.

Teismas taip pat mano, kad nuteistasis neturi galimybės padaryti naujo korupcinio pobūdžio nusikaltimo, o jam paskirta bausmė neturi būti per griežta pertekline prasme.

Neskirti realios laisvės atėmimo bausmės E. Vaitekūnui teismo prašė ir Generalinė prokuratūra.

„Nuteisus E.Vaitekūną realia laisvės atėmimo bausme, jis praras gyvenimo vertybes, kurios gali sudaryti ar sudaro jo gyvenimo pagrindą, šios vertybės gali būti neatkuriamos ar sunkiai atkuriamos“, – buvo pažymima prokuratūros skunde.

DELFI primena, kad E. Vaitekūnas buvo nuteistas už tai, kad savo naudai tiesiogiai pareikalavo duoti kyšį, pažadėjęs jį priimti ir priėmė 30 tūkst. Lt dydžio kyšį už savo teisėtą veikimą, vykdant įgaliojimus. Prokuroras vieno suimtojo tėvui buvo pažadėjęs paleisti jo sūnų į laisvę.

Praėjusių metų birželio 21-ąją E. Vaitekūnas vienoje Kauno degalinėje susitiko su asmeniu, iš kurio turėjo paimti pinigus. Šį susitikimą įrašinėjo specialiosios tarnybos, prokuroras tuomet buvo sulaikytas su įkalčiais.

Dirbdamas Generalinės prokuratūros prokuroru, E. Vaitekūnas tyrė bylas, susijusias su prekyba žmonėmis, nusikaltimais elektroninėje erdvėje.