Tiesa, už grotų pakliuvę kaliniai neliks be švarių drabužių ar patalynės – teismas nusprendė, kad Pravieniškių nuteistieji laikinai galės teikti skalbimo paslaugas, kol Lukiškių TIK paskelbs naują konkursą ir išrinks kitą paslaugų teikėją.

„Paslaugos susijusios su įkalinimo įstaigoje laikomų asmenų higienos poreikių, t. y. žmogaus teisių, užtikrinimu, nes įkalinti asmenys turi būti laiku aprūpinti švaria patalyne ir drabužiais, – pažymėjo teismas. – Kol bus atliktos reikiamos procedūros, būtinos naujai skalbimo paslaugų sutarčiai sudaryti, reikalingas tam tikras laikotarpis, kuriuo skalbimo paslaugų teikimas Lukiškių TIK neturi būti sutrikdytas“.

Pasak Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos, viešasis interesas pirkimo objektu nusveria viešąjį interesą sąžiningu tiekėjų varžymusi, todėl yra poreikis sutarties šalims (Lukiškių TIK ir Pravieniškių VĮ PN) laikinai išsaugoti pripažinto niekiniu sandorio padarinius tam, kad perkančioji organizacija per šį laikotarpį galėtų vykdyti jos kompetencijai ir atsakomybei priklausančias pareigas dėl viešojo pirkimo procedūrų.

„Teisėjų kolegija nurodo, kad iš pripažintos negaliojančia viešojo pirkimo sutarties kylančios teisės ir pareigos ją sudariusioms šalims išsaugojamos iki perkančioji organizacija, vykdydama VPĮ nustatytas pareigas, sudarys naują viešojo pirkimo sutartį“, – pažymima nuo paskelbimo įsiteisėjusiame teismo sprendime.

Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė patenkinti bendrovės „Vilniaus skalbykla“ ieškinį Lukiškių TIK, nors bylą anksčiau nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas jį buvo atmetęs kaip nepagrįstą.

Bylos duomenimis, Lukiškių TIK buvo paskelbusi supaprastintą atvirą konkursą skalbimo paslaugoms pirkti. Šių metų sausio 3 d. raštu konkurse dalyvavusios įmonės buvo informuotos apie perkančiosios organizacijos sudarytą pasiūlymų eilę – pirmoji vieta atiteko Pravieniškių VĮ PN, antroji – „Vilniaus skalbykla“.

Su tokiu sprendimu nesutikę antrosios vietos laimėtojai pateikė pretenziją, kurioje pažymėjo, kad pirkimo laimėtoju paskelbta Pravieniškių VĮ PN neturi higienos paso. Šį dokumentą įkalinimo įstaigai Visuomenės sveikatos centras išdavė tik vasario 10 d.

Kaip sprendime pabrėžė apeliacine tvarka bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra suformavęs praktiką, kad „racionalaus lėšų panaudojimo tikslas nepateisina viešųjų pirkimų principų pažeidimų, t. y. šis tikslas negali būti suabsoliutinamas, paneigiant imperatyviuosius viešųjų pirkimų principus bei kitus Viešųjų pirkimų įstatymo įsakmius reikalavimus“.

Pasak teismo, Pravieniškių VĮ PN pasiūlymas jau kvalifikacinių reikalavimų vertinimo metu „turėjo būti atmestas kaip neatitinkantis minimalių kvalifikacijos reikalavimų“, todėl sudaryta sutartis dėl skalbimo paslaugų yra niekinė ir negalioja nuo sudarymo momento.

Teismas pabrėžė, kad restitucija paslaugos pirkime negalima, nes perkančiajai organizacijai, gavusiai pagal sutartį paslaugų įvykdymą, būtų priteisiamos ir už šias paslaugas sumokėtos lėšos, nors tiekėjui grąžinti jo suteiktų paslaugų neįmanoma.