Paįstrio seniūnijos Pūkių kaimo gyventojas savo skunde reikalavo ne tik priteisti iš rajono savivaldybės jam nesumokėtą socialinę pašalpą už 4 mėnesius ir sumokėti už 9 mėnesius seniūnijoje dirbtus viešuosius darbus, bet ir atlyginti patirtą neturtinę žalą - 30 tūkst. litų.

Po mėnesio Panevėžio administraciniame teisme toliau bus nagrinėjamas beveik analogiškas buvusios Z.Zebkino žmonos, 38 metų Jolantos Zebkinienės skundas. Moteris iš savivaldybės tikisi prisiteisti ne tik 5 tūkst. 760 litų už dirbant visuomenei naudingą darbą praleistą laiką, daugiau nei 4 tūkst. litų nebemokamos socialinės pašalpos, bet ir 20 tūkst. litų moralinei žalai atlyginti.

Tai pirmos teisme atsidūrusios bylos dėl piniginės socialinės paramos nepasiturintiems žmonėms įstatymo taikymo. Zebkinų skundų nagrinėjimo posėdžiuose dalyvavusi Panevėžio rajono savivaldybės Globos ir rūpybos skyriaus vedėja Aldona Paškevičienė įsitikinusi, kad už gaunamas socialines pašalpas privalu paplušėti visuomenės labui, kaip ir numatyta šiame įstatyme.

Panevėžio rajono savivaldybei pačiai pradėjus spręsti, kam mokėti socialines pašalpas pusantro tūkstančio gyventojų jų nebegauna. Nesutinkantiems atidirbti – pašalpa keičiama į paramą maistu.

Panevėžio rajono Paįstrio seniūnas Virginijus Šležas teigia, kad nėra prievartos dirbti, čia yra talka, reikia ateiti, padėti valstybei, nes yra sunku.