Pažymėtina, kad darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės (Darbo kodekso 129 str.), darbo sutartis su darbuotojais, auginančiais vaikų iki keturiolikos metų, gali būti nutraukta tik ypatingais atvejais, jeigu darbuotojo palikimas darbe iš esmės pažeistų darbdavio interesus.

Taigi, su darbuotojais, turinčiais vaikų iki keturiolikos metų, darbo sutarčiai nutraukti darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės, nepakanka svarbių priežasčių, susijusių darbuotojo kvalifikacija, profesiniais gebėjimais, jo elgesiu darbe (pvz. neatitinkanti darbdavio reikalavimų darbo funkcijų atlikimo kokybė, nepagrįsti konfliktai, profesinės etikos nesilaikymas), tačiau kaip minėta, yra būtina nustatyti ypatingą atvejį, kuriam esant darbuotojo palikimas darbe pažeistų darbdavio interesus.

Ypatingu atveju, pažeidžiančiu darbdavio interesus laikytini atvejai, kaip darbuotojo palikimas darbe pažeidžia esminius darbdavio interesus, pvz. kai darbuotojo atliekamas darbas savo įnašu neprisideda prie darbdavio veiklos rezultatų, o atvirkščiai – blogina darbdavio finansinę padėtį. Ar darbuotojo palikimas darbe iš esmės pažeidžia darbdavio interesus, nustatoma atsižvelgiant į darbdavio veiklos specifiką, konkretaus darbo sutarties nutraukimo atvejo aplinkybes.

Ginčui dėl atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu ypatingo atvejo buvimą, kuris buvo pagrindas nutraukti darbo sutartį, privalo įrodyti darbdavys. Atleisti darbuotoją iš darbo, kai nėra darbuotojo kaltės, leidžiama, jei negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu į kitą darbą.

Prieš nutraukdamas darbo sutartį su darbuotoju minėtu pagrindu, darbdavys privalo pasiūlyti kitą darbą pagal darbuotojo profesiją, specialybę, kvalifikaciją, jeigu tokio darbo nėra, turi būti pasiūlytas kitas darbas, kurį darbuotojas pagal savo gebėjimus ir kvalifikaciją galėtų dirbti.

Terminuota darbo sutartis iki termino pabaigos, kai nėra darbuotojo kaltės, darbdavio iniciatyva taip pat gali būti nutraukta tik ypatingais atvejais (atvejai, kuriems esant darbuotojo palikimas darbe pažeistų darbdavio interesus), jei negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu į kitą darbą.

Tuo atveju, jei darbdavys nutraukia terminuotą sutartį iki termino pabaigos minėtu pagrindu, privalo sumokėti darbuotojui už likusį darbo sutarties galiojimo laiką vidutinį darbo užmokestį.

Su asmenimis, auginančiais vaikus iki 3 metų (motina (įmote), tėvu (įtėviu), senele, seneliu arba kitais giminaičiais, faktiškai auginančiais vaiką, taip pat darbuotoju, paskirtu vaiko globėju), darbo sutartis darbdavio iniciatyva, jei nėra darbuotojo kaltės (Darbo kodekso 129 str.), negali būti nutraukta.

Kitais pagrindais darbo sutartį su tokiais asmenimis nutraukti leidžiama. Visų minėtų darbuotojų teisė į minėtą garantiją nesaistoma ta aplinkybe, jie yra atostogose vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai, ar ne. Asmeniui, kuris yra nurodytose atostogose, atostogų laikotarpiu paliekama darbo vieta, išskyrus, kai įmonė visiškai likviduojama, t.y. su asmeniu, kuris yra išėjęs vaiko, kol vaikui sueis 3 metai, atostogų, atostogų laikotarpiu negali būti nutraukiama darbo sutartis, išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama. Įmonės likvidavimo atveju darbo sutartis nutraukiama su visais darbuotojais.

Pagal DK 129 straipsnį darbo sutartis su darbuotojais, auginančiais vaikus iki 14 metų, gali būti nutraukiama pasirašytinai įspėjus darbuotoją prieš 4 mėnesius.

Tuo atveju, jei darbo sutartis nutraukiama darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės (Darbo kodekso 129 str.) dėl ekonominių ar technologinių priežasčių arba dėl darbovietės struktūrinių pertvarkymų (dėl struktūrinių pertvarkymų darbuotojas negali atlikti funkcijų, nes funkcijos apskritai darbovietėje nebeatliekamos arba joms užtenka mažiau darbuotojų), darbuotojai, kurie vieni augina vaikus iki šešiolikos metų arba prižiūri kitus šeimos narius, pirmenybės teise turi būti palikti dirbti.

Ši garantija taikoma tik tuo atveju, jei darbo sutartis nutraukiama DK 129 straipsnio pagrindu ir tik dėl ekonominių ar technologinių priežasčių, bendrovės struktūrinių pertvarkymų, t.y. jei darbo sutartis nutraukiama dėl nepakankamos darbuotojo kvalifikacijos, elgesio darbe ar kitu DK 129 str. pagrindu, garantija netaikoma. Garantijai taikyti taip pat būtinos dar 2 sąlygos: darbuotojas vienas augina (faktiškai prižiūri) vaiką; vaikui yra ne daugiau kaip 16 metų.

Nutraukti darbo sutartį su asmenimis, auginančiais vaikus, kitais DK numatytais pagrindais (DK 136 str. darbo sutarties nutraukimas be įspėjimo, DK 137 str. darbo sutarties nutraukimas darbdavio bankroto atveju ir kt.) leidžiama be apribojimų laikantis darbo kodekse nustatytos tvarkos.

Šaltinis
Temos
Advokato Irmanto Balsio kontora
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)