Bylą laimėjusiai moteriai atstovavęs „Teisinių paslaugų grupės“ teisininkas Aurimas Grudikis sako, kad Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT) Strasbūre iškovotos kompensacijos ne tik padėtų sušvelninti ieškovų patirtas negandas, bet ir paskatintų valstybę labiau susirūpinti teisėsaugos darbu.

„Tikrai matome nemažai atvejų, kai yra netinkamai tiriamos bylos, tyrimo metu neužtikrinamas nukentėjusiųjų saugumas arba valstybinės institucijos pažeidžia žmogaus teises ir laisves. Ypač šokiruoja mūsų klientės atvejis, kai aštuonerius metus trukusio baudžiamojo proceso dėl smurto šeimoje metu buvęs sutuoktinis ir toliau ją ir jos vaikus terorizavo, kol vienas sūnus netgi nusižudė. O kaltininkas, užvilkinus bylą, realios bausmės išvengė. Jei lietuviai labiau gintų savo teises, valstybė būtų priversta pasirūpinti, kad tokių dalykų nebūtų“, – sakė jis.

Pasak A. Grudikio, dalį nukentėjusiųjų nuo kreipimosi į EŽTT atgraso ir tai, kad nemaža dalis skundų yra atmetama.

„Kiekvienas nusprendęs kreiptis į EŽTT turėtų gerai žinoti peticijų (skundų) priimtinumo sąlygas. Būtent priimtinumo kriterijų nepakankamas žinojimas sąlygoja tai, kad daugumos besikreipiančiųjų skundai paskelbiami nepriimtinais ir tiesiog nenagrinėjami. Todėl visada patartina pasikonsultuoti dėl kreipimosi bei tolesnių bylos perspektyvų su išmanančiu šią sritį teisininku“, – pataria A. Grudikis.

Pavyzdžiui, EŽTT nagrinėja tik tuos skundus, kurie yra pateikti išnaudojus visas teisines galimybes savo šalyje, taip pat tik tuos, kur pažeidimus yra padariusios valstybinės institucijos.

A. Grudikis taip pat pastebi, kad vis dar yra žmonių, kurie galvoja, kad EŽTT užsiima paties nusikaltimo vertinimu ir kaltųjų nubaudimu.

„Tai netiesa – teismas vertina tik valstybinių institucijų: teisėsaugos, teismų darbą ir jei randa jame pažeidimų, susijusių su žmogaus teisėmis ar laisvėmis, priima sprendimą dėl kompensacijos, kurią turi sumokėti valstybė“, – aiškina „Teisinių paslaugų grupės“ teisininkas.