Maža to,teisėjas sukėlė avariją. Jam nustatytas lengvas girtumas – 1 prom. alkoholio. Prieš mėnesį jis į alkotesterio matuoklį įpūtė 1,86 prom. alkoholio bei nuo policijos nuslėpė, kad yra teisėjas.

„Man nesuprantama, kaip žmogus gali taip neatsakingai elgtis, asmeniškai mane ši žinia labai sukrėtė, neabejotinai toks teisėjo elgesys tik diskredituoja visą teismų sistemą“, – sakė Teisėjų tarybos vadovas.

E. Laužikas pabrėžė, kad V. Paškevičius neatvyko į tarybą, kai buvo nagrinėjamas klausimas dėl jo atleidimo iš pareigų pažeminus teisėjo vardą, taip pat ir nepasirodė teisme, kuris turėjo nagrinėti jam iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą.

„Trūksta žodžių – nei jis nori aiškintis, jam viskas vienodai rodo, jeigu taip elgiasi, galima manyti, kad tokie atvejai buvo ne vienkartiniai, bet tik dabar pakliuvo“, – pabrėžė E. Laužikas.

Jis negalėjo pasakyti, kaip toliau elgsis Teisėjų taryba, kuri rugsėjo pabaigoje kol kas nepritarė V. Paškevičiaus atleidimui iš teisėjo pareigų, tačiau asmeniškai įsitikinęs, jog įgaliojimų netekusį teisėją reikia atleisti iš pareigų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siekia, kad V. Paškevičius iš pareigų būtų atleistas dėl teisėjo vardo pažeminimo, tačiau teismų savivaldos atstovai kol kas nepritarė šalies vadovės dekretui – esą visų pirma teisėjo kaltę turi įrodyti teismas. Tiesa, įkliuvęs rugsėjo 25 d. jis neneigė, kad buvo apsvaigęs nuo alkoholio.

Jeigu V. Paškevičius būtų atleistas dėl teisėjo vardo pažeminimo, jis netektų valstybinės pensijos.

Teisėjo bylą dėl vairavimo apsvaigus nuo alkoholio pirmadienį turėjęs nagrinėti Vilniaus rajono apylinkės teismas V. Paškevičiaus posėdyje nesulaukė, tačiau teisėja Vaida Sinkevičienė ir jam dalyvaujant nebūtų galėjusi priimti nutarimo – kadangi V. Paškevičiui už pažeidimą gresia ir arešto bausmė, būtinas Seimo sutikimas jį patraukti atsakomybėn.

Tokio sutikimo Seimas dar nėra davęs, nes į jį nesikreipė generalinis prokuroras.

Tuo metu Teisėjų tarybos narė Diana Labokaitė anksčiau DELFI buvo publikavusi savo poziciją, dėl ko taryba neskubėjo priimti sprendimo dėl V. Paškevičiaus atleidimo.

„Teisėjų Taryba sako: leiskime teismui, kuris nagrinės teisėjui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą, ramiai ir netrukdomai atlikti savo darbą – išnagrinėti faktus, įvertinti įrodymus ir surašyti nutarimą. Nutarimu bus konstatuota, kas kokius veiksmus atliko. Kai nutarimas bus priimtas, Taryba balsuos dėl patarimo prezidentei atleisti teisėją arba neatleisti. Iki tol teisėjas yra nušalintas nuo pareigų ir didesnės žalos padaryti nei sau, nei kitiems jau negali.

Kiekvienas turi teisę į nešališką teismą, nesvarbu, ar yra kaltinamas nužudymu ar vairavimu būnant neblaiviu. Nesvarbu, ar tai yra krovėjas, ar teisėjas. Nesvarbu, ar tą teismą, bandantį būti nešališku, kas nors spaudžia, filmuoja, persekioja, gėdija ir kitaip nepagrįstai užpuldinėja. Pagaliau, nėra taip svarbu, ar nešališkas teismas užtruks mėnesiu ilgiau ar trumpiau.“

Prezidentė V. Paškevičiaus įgaliojimus sustabdė rugsėjo 26 d. iki bus priimtas sprendimas dėl jo atleidimo. Šalies vadovės vertinimu, toks teisėjo elgesys neatitinka Teisėjų etikos kodekse teisėjams nustatytų padorumo ir pavyzdingumo principų, žemina teisėjo vardą, kenkia teismų autoritetui ir menkina žmonių pasitikėjimą teisingumo sistema.