„Kaip jau tapo įprasta, tokią informaciją Generalinė prokuratūra pirmiau pateikė visuomenės informavimo priemonėms, o Teisėjų tarybą tokia informacija pasiekė tik šįryt“, – rašoma NTA pranešime.

Taip pat jame teigiama, kad Generalinė prokuratūra tik informavo apie teisėjus, kuriems suteiktas specialaus liudytojo statusas, tačiau nesuteikė jokios informacijos nei apie ikiteisminį tyrimą, kuriame šį statusą turi teisėjai, nei apie kitas aplinkybes dėl statuso suteikimo.

Dėl šių priežasčių Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas pakartotinai kreipėsi į prokuratūrą, prašydamas skubiai suteikti visą reikšmingą informaciją.

„Objektyvios informacijos stoka yra esminė kliūtis Teisėjų tarybai operatyviai spręsti dėl specialaus liudytojo statusą turinčių teisėjų pareigų. Tik gavusi ir įvertinusi tokią informaciją Teisėjų taryba gali inicijuoti jos kompetencijai priskirtų klausimų sprendimą bei apie priimtus sprendimus informuoti visus suinteresuotus asmenis. Nepatikrintos informacijos skelbimas būtų neatsakingas ir nesuderinamas su pamatine vertybe teisinėje valstybėje – nekaltumo prezumpcija“, – pabrėžiama pranešime.

Į Generalinę prokuratūrą, prašydamas skubiai suteikti visą informaciją apie specialiojo liudytojo statusą turinčius teisėjus, A. Valantinas pirmą kartą kreipėsi birželio 1 dieną.

Šių veiksmų imtasi po to, kai viešojoje erdvėje pasirodė abejonių dėl specialiojo liudytojo statusą turinčių teisėjų galimybių eiti savo pareigas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba tuomet pranešė, kad iš viso 12 teisėjų yra pateikti įtarimai dėl įvairių nusikalstamų veikų. Jie teismuose nebedirba – dalis atleisti, dalis yra išėję savo noru, o dalis nušalinti nuo pareigų.

Keturiems teisėjams suteiktas specialiojo liudytojo statusas, būtent jie toliau ir eina pareigas. Specialiojo liudytojo statusą turi ir du buvę teisėjai.

Antradienį portalas delfi.lt pranešė, kad vienas jų – Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Aloyzas Kruopys. Jis taip pat yra Teisėjų tarybos narys.

Delfi.lt šaltinių teigimu, specialiųjų liudytojų statusą didžiojoje teisėjų korupcijos byloje turi ir daugiau teisėjų iš Lietuvos apeliacinio teismo.