Vilniaus apygardos teismas antradienį jau išnagrinėjo du skundus – suėmimo terminą prašoma panaiknti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjui Egidijui Laužikui ir Lietuvos apeliacinio teismo teisėjui Valdimarui Bavėjanui. Jų įgaliojimus dar praėjusį trečiadienį sustabdė prezidentė Dalia Grybauskaitė, o Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį leido suimti 10 dienų.

Suimtų teisėjų ir jų gynėjų skundai išnagrinėti skubos tvarka, trijų teisėjų kolegija nutartis dėl skirtų kardomųjų priemonių skelbs trečiadienį.

Skirdamas suėmimą įtariamiesiems teisėjams apylinkės teismas pabrėžė, kad ikiteisminio tyrimo pradžioje pareigūnams būtina atlikti įvairius skubius procesinius veiksmus, taip pat apklausti daugybę liudytojų, o paleisti teisėjai esą gali trukdyti tyrimui, paveikti liudytojus ar sunaikinti svarbius duomenis.

Korupcija įtariami teisėjai šiuo metu yra laikomi Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Teisėjų korupcijos byloje Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba praėjusią savaitę sulaikė aštuonis teisėjus, tačiau tik dėl penkių įtariamųjų kreipėsi į teismą. Skundus dėl suėmimo pateikė ir kitų teisėjų gynėjai, suėmimą neproporcinga ir neteisėta priemone laiko ir suimti advokatai bei kiti įtariamieji, kurie taip pat yra pateikę skundus. Juos aukštesnės instancijos teismai taip pat turėtų išnagrinėti skubos tvarka.

Įtarimai korupcijos byloje pareikšti ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo padėjėjui Aringui Kartanui, Druskininkų merui Ričardui Malinauskui, jo patarėjui Aivarui Kadziauskui, kuris suimtas mėnesiui. Įtarimai pareikšti ir oficialiam pastato savininkui Žilvinui Poviloniui.

Tyrimą atliekantys pareigūnai jau apklausė daugiau kaip 20 įvairių instancijų teisėjų.

Kaip pranešė tyrimą atliekantys pareigūnai, baudžiamojon atsakomybėn teisėjų korupcijos byloje patraukti asmenys įtariami padarę apysunkius ir sunkius nusikaltimus bendrininkaujant ir veikiant organizuotose grupėse, įtariama, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo 1 iki 100 tūkst. eurų. Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis sutartų kyšių suma gali siekti 400 tūkst. Eur, didžiausios kyšių sumos yra susijusios su organizuotų nusikalstamų grupuočių bylomis.

Kratų metu pas įtariamuosius rasta ir paimta daugiau nei 300 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Iš jų – apie 200 tūkst. Eur grynųjų pinigų rasta pas korupcija įtariamus teisėjus.