Nuo 2006-ųjų jis taip pat užima Tarptautinės teisėjų asociacijos vicepirmininko pareigas.

Prieš du dešimtmečius teisėjų iniciatyva įkurta visuomeninė organizacija LRTA šį rugsėjį švenčia savo 20-metį. Šiam jubiliejui buvo skirta konferencija „Teismo procesas ir žmogaus teisės“, kurios organizatoriai – Teisingumo ministerija, LRTA bei Žmogaus teisių stebėjimo institutas.

Konferenciją sveikinimo žodžiu pradėjęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis mano, kad teisėjai ir toliau turėtų būti aktyvūs, laisvi ir principingi demokratinės valstybės piliečiai bei budrūs ne tik įstatymo, bet ir svarbiausio dalyko – žmogaus teisių saugotojai.

„1993 metų rugsėjo 17 d. šioje Teisingumo ministerijos Didžiojoje konferencijų salėje susirinko Lietuvos teisėjai, jautę tarpusavio bendravimo poreikį, siekdami kartu puoselėti bei stiprinti nepriklausomo teismo idėją, kelti profesinę kompetenciją, bendradarbiauti su žmogaus teises ginančiomis organizacijomis, kitų valstybių teisėjais. Čia gimė Lietuvos Respublikos teisėjų asociacija, šiandien vienijanti per 80 procentų valstybės teisėjų“, – pradėdamas konferenciją sakė LRTA pirmininkas V. Valančius.

„Augome ir stiprėjome kartu su atkurtąja valstybe, jos institucijomis. 1997 m. LRTA buvo priimta į Tarptautinės teisėjų asociacijos gretas. Patirtis, įgyta bendraujant su užsienio kolegomis, pažintis su kitų valstybių teismų veikla, diskusijos viešosios ir privatinės teisės tema LRTA nariams suteikė galimybę turtinti savo teisinę sistemą, tobulinti teismų praktiką“, – kalbėjo jis.

Per 20 m. LRTA atstovai tarptautiniu mastu buvo renkami vadovauti teisėjų organizacijų Darbo grupėms, o Lietuva turi savo atstovus vadovaujančiose Europos ir pasaulio teisėjų asociacijų struktūrose.

Nuo 1997 m. LRTA nuolat bendradarbiauja su Europos Taryba, kitomis tarptautinėmis organizacijomis.

Pasak V. Valančiaus, LRTA visada pasižymėjo atviru bendravimu su kolegomis, žiniasklaidos atstovais, žmogaus teisių gynėjais, visada palaikė teisėjų bendravimą su kitų profesijų atstovais, skatino nuolatinį kvalifikacijos kėlimą.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovas Henrikas Mickevičius, kalbėdamas konferencijoje, pabrėžė prieš 20 metų įkurtos Teisėjų asociacijos kaip laisvės šauklio vaidmenį atkuriant Lietuvoje nepriklausomus teismus.

Konferencijoje, kurios tema pasirinkta neatsitiktinai, buvo nagrinėjamos aktualios visai visuomenei temos: žmogaus teisių gynimo tendencijos nacionaliniuose administraciniuose teismuose; apie tai, ar teisingo teismo samprata nedisponuoja su galimais asmenų procesinių teisų suvaržymais; apie riziką kilti žmogaus teisių pažeidimams nagrinėjant civilinius ginčus; apie tai, kaip teisingą teismą suvokia plačioji visuomenė ir kokią įtaką tai daro visuomenės pasitikėjimui teismu.

Šias temas konferencijoje plėtojo Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas Ričardas Piličiauskas, Aukščiausiojo Teismo teisėjai Gintaras Goda ir Rimvydas Norkus, Žmogaus teisių stebėjimo instituto tarybos pirmininkas Dainius Pūras.

LRTA kūrimosi ir raidos etapus apžvelgė ir diskusijoje apie organizacijos ateities perspektyvas dalyvavo prie šios organizacijos ištakų buvę ir iki šiol esantys aktyvūs nariai: Lietuvos Aukščiausiojo teismo teisėjai Janina Stripeikienė, Algis Norkūnas ir Vytautas Masiokas, Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Vytas Milius.

Teisėjų asociacijos jubiliejui skirtame forume dalyvavo apylinkių, apygardų teismų, Lietuvos apeliacinio, Lietuvos Aukščiausiojo teismų, apygardų administracinių bei Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjai, rašoma LRTA pranešime.