Viename verslo centre rajono apylinkės teismas patalpas išsinuomojo 5 metams su galimybe sutartį pratęsti dar 3 metų laikotarpiui. Visos teismo patalpos šiuo metu sudaro 1 200 kv. metrų, už 1 kv. metrą kas mėnesį bus mokama 10,3 Eur. Tai – pati mažiausia kaina, kokią pasiūlė viešajame konkurse dalyvavę verslininkai.

Kalvarijų g. rajono apylinkės teismas veikė 48 metus. Paskutiniais metais teismo patalpos buvo kritinės būklės, neatitiko darbui ir klientų aptarnavimui būtinų sąlygų, teismo posėdžiai vyko ankštuose teisėjų kabinetuose, nebuvo laukiamųjų ir kitų teismų lankytojams būtinų patalpų zonų, ventiliacijos.

Be to, vos tik pakliuvus į teismą iš karto jausdavosi nemalonus kanalizacijos dvokas – pačiame pirmajame aukšte buvo kanalizacijos duobė, iš kurios smarvė kartais pasiekdavo net ir trečiame aukšte esančius kabinetus.

Teismo pirmininkė Jolanta Bagdonienė sakė, kad teisme kas dieną apsilanko nuo 200 iki 400 lankytojų, įvyksta apie 30-40 posėdžių, tiek pat ir priimama sprendimų.

„Nepaisant to, jog teismo darbo krūvis ir bylų skaičius yra vienas didžiausių šalyje, senose teismo patalpose turėjome vos tris teismo posėdžių sales, todėl labai dažnai bylas nagrinėdavome kabinetuose, – teigė ji. – Ankštose ir nepritaikytose dokumentų priėmimui raštinės patalpose, kur šalia sudėtų bylų ir kitų dokumentų laisvai galėdavo patekti lankytojai, buvo labai sunku užtikrinti tinkamą klientų aptarnavimą ir tuo pačiu – dokumentų saugumą. Laukiamuoju buvo tapusi teismo laiptinė.“

Anot jos, teismo aplinka ir saugumas yra vienas iš svarbiausių aspektų, vykdant teisingumą.

„Nuo jos priklauso, kaip žmogus jaučiasi atvykęs į teismą, ar aplinka jam kelia pasitikėjimą, ar jis gali rasti vietos prisėsti, susikaupti, ar jam aišku, kur eiti, ar informacija pateikiama suprantamai,“ – pabrėžė J. Bagdonienė.

Naujose patalpose, kurios nuo senųjų skiriasi kaip diena ir naktis, – ne tik daugiau erdvės, bet ir įrengtos modernios posėdžių salės (po tris – civilinių ir baudžiamųjų bylų), įrengti higienos reikalavimus atitinkantys suimtųjų laukiamieji. Nup šiol geriau jausis ir tie, kurie norės susipažinti su teisme esančių bylų medžiaga. Taip pat vieno langelio principu veikia raštinė, bylų archyvas.

Konvojuojamų asmenų laikino sulaikymo kameros, jiems skirti sanitariniai mazgai ir konvojaus pareigūnų patalpos yra uždaroje teritorijoje, todėl posėdžių laukiantys liudytojai ir nukentėjusieji nuo šiol su suimtaisiais nesusidurs teismo koridoriuose. O tai labai svarbu, ypač nukentėjusiesiems, kuriems akistata su jų skriaudiku ir taip yra labai nemaloni.

Vilniaus rajono apylinkės teisme dirba dešimt teisėjų.